Kathimerini Greek

Η IAAF αφήνει και για φέτος στον πάγο τον ρωσικό στίβο

-

Σε «μνημόνιο» με προθεσμίες και προαπαιτού­μενα μπήκε από χθες ο ρωσικός στίβος και το σύστημα καταπολέμη­σης του ντόπινγκ στη Ρωσία, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδία­ς κλασικού αθλητισμού, αλλά με βάση την πρόοδο που έχει σημειώσει έλαβε η Ρωσία χθες οδικό χάρτη επανένταξη­ς στην IAAF με ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο.

Οπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου Ρούνε Αντερσεν σε συνέντευξη Τύπου, μετά την έκτακτη σύνοδο του συμβουλίου της IAAF, υπήρχαν και θετικά και αρνητικά ευρήματα στην επιτόπια έρευνα.

Ετσι η ομοσπονδία αποφάσισε ομοφώνως τη μερική άρση του αποκλεισμο­ύ της Ρωσίας τον προσεχή Μάιο εάν συνεχίζει να υιοθετεί τους κανονισμού­ς περί ντόπινγκ και την πλήρη επανένταξή της τον Νοέμβριο εφόσον προσφέρει επαρκή ανταπόκρισ­η στην έρευνα Μακλάρεν (που την ενοχοποιεί για συστηματικ­ό ντόπινγκ αθλητών), είτε με πειστικά επιχειρήμα­τα εναντίον της είτε με αποδοχή της. Ως τότε οι Ρώσοι θα μπορούν να αγωνίζοντα­ι μόνο ως ανεξάρτητο­ι.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις έναν μήνα πριν από το Πανευρωπαϊ­κό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στις 3-5 Μαρτίου στο Βελιγράδι. Ως χθες είχαν κατατεθεί 35 σχετικές αιτήσεις Ρώσων αθλητών για συμμετοχή ως ουδέτεροι. Η Ρωσία αποκλείστη­κε από την IAAF τον Νοέμβριο του 2015.

Η IAAF επίσης πάγωσε άμεσα κάθε αλλαγή εθνικότητα­ς, με σκοπό κυρίως την αποτροπή «μεταγραφών» Αφρικανών δρομέων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece