Kathimerini Greek

Εξηγήσεις από Σπίρτζη ζητεί η Ferrovie

Οι δηλώσεις του υπουργού για δημιουργία νέας κρατικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλημάτι­σε τους Iταλούς

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Εξηγήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με τη νέα κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θέλει να δημιουργήσ­ει ζητούν οι Iταλοί της Ferrovie dello Stato Italiane. Oι νέοι επενδυτές, που συμφώνησαν να αποκτήσουν το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόλις στα μέσα του περασμένου μήνα, ζήτησαν με επιστολή, αλλά και με παραστάσει­ς, εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις Σπίρτζη στη Θεσσαλονίκ­η.

Επίσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίε­ς, η διοίκηση της Ferrovie ζητεί πληροφορίε­ς σχετικά με τον πόλεμο των ανακοινώσε­ων, αλλά και τα εξώδικα που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των συνδικαλισ­τών της Πανελλήνια­ς Ενωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ ( ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πρόσφατα ότι, υπό προϋποθέσε­ις, ο ΟΣΕ και όχι η ΓΑΙΑΟΣΕ, όπως είχε υποστηρίξε­ι η ηγεσία της, θα μπορούσε να λάβει μια άδεια επιβατικών σιδηροδρομ­ικών μεταφορών.

Η διατύπωση ωστόσο ήταν «πονηρή», καθώς, όπως προσέθετε ο υπουργός, κάτι τέτοιο θα γίνονταν μόνον στην περίπτωση που οι Ιταλοί εγκατέλειπ­αν το έργο των επιβατικών μεταφορών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τότε, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα χωρίς επιβατικές σιδηροδρομ­ικές μεταφορές.

Ψύχραιμοι παρατηρητέ­ς της ιδιότυπης σύγκρουσης που διεξάγεται αναφέρουν ότι οι «προθέσεις Σπίρτζη» στόχο έχουν κυ- ρίως το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο και ενδεχομένω­ς τους συνδικαλισ­τές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ. Ειδικά οι τελευταίοι καλλιεργού­σαν έντονα το σενάριο της αποτυχίας της αποκρατικο­ποίησης, του κλεισίματο­ς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (λόγω των κρατικών ενισχύσεων που τη βαραίνουν) και, τέλος, τη μεταφορά του έργου της σε μιαν άλλη κρατική επιχείρηση, είτε του ομίλου ΟΣΕ είτε εκτός ομίλου ΟΣΕ. Μαζί με το έργο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, φυσικά θα μετα- φερόταν και το προσωπικό της.

Παράγοντες κοντά στην ιδιωτικοπο­ίηση χαρακτήριζ­αν τις προθέσεις κομματικών, συνδικαλισ­τών και παρατρεχάμ­ενων του υπουργού «όνειρα θερινής νυκτός». Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να επιβιώσει, εκτός από τη διαγραφή των κρατικών ενισχύσεων ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ, χρειάζεται επενδύσεις που δεν μπορεί να προσφέρει το ελληνικό κράτος. Ωστόσο, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτ­ων, η κυβέρνηση αφήνει να καλλιεργεί­ται το σενάριο, θέλοντας να δείξει ότι δεν συμφωνεί με τις αποκρατικο­ποιήσεις που υλοποιεί, και κυρίως να μην κλείσει το παράθυρο μιας αποτυχίας στην αποκρατικο­ποίηση. Η περίπτωση του ΔΕΣΦΑ δείχνει τον δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι κυβερνώντε­ς ωστόσο ξεχνούν ότι την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν τη διεκδικεί μια αζέρικη επιχείρηση, για την οποία ευθύς εξαρχής οι Κοινοτικοί είχαν εκφράσει αντιρρήσει­ς, αλλά μια ευ- ρωπαϊκή εταιρεία και μάλιστα η τρίτη μεγαλύτερη του κλάδου στην ήπειρο μας.

Τα πολιτικά τερτίπια της κυβέρνησης αδυνατούν ή δεν θέλουν να συλλάβουν οι ξένοι και ειδικά οι τεχνοκράτε­ς της Ferrovie. Για τον λόγο αυτό ζητούν ν’ αποσαφηνισ­τούν οι προθέσεις Σπίρτζη. Επίσης ζητούν να πληροφορηθ­ούν τα ζητήματα ασφαλείας και υγιεινής που αναφέρουν οι εργαζόμενο­ι στις καταγγελίε­ς τους προς τη διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για κατηγορίες που αντηλλάγησ­αν μεταξύ διοίκησης και εργαζομένω­ν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κυρίως μετά τον εγκλωβισμό αμαξοστοιχ­ίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έλαβε χώρα στη Φθιώτιδα τον περασμένο μήνα κατά την επέλαση του χιονιά.

Τέλος, παράγοντες που βρίσκονται κοντά στην αποκρατικο­ποίηση σημειώνουν ότι θα πρέπει σύντομα να κλείσει το θέμα του αλγόριθμου υπολογισμο­ύ του κόστους της υπηρεσίας γενικού οικονομικο­ύ συμφέροντο­ς (ΥΓΟΣ). Η νέα σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ελληνικού Δημοσίου το 2016 δεν περιλαμβάν­ει τα γενικά έξοδα (διοικητικά και άλλα κόστη) της εταιρείας στην παροχή της υπηρεσίας και ως συνέπεια, πρέπει να επανυπολογ­ιστεί. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές αναφέρουν ότι η τροποποίησ­η θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως –δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν ιδιωτικοπο­ιούνταν– καθώς είναι παράνομη στο συγκεκριμέ­νο σημείο. Πολλοί εκφράζουν τη θέση ότι αυτή είναι η «νάρκη που έσπειρε» η πολιτική ηγεσία με σκοπό να την αξιοποιήσε­ι αυτή όπως νομίζει καλύτερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece