Kathimerini Greek

Το ελληνικό σχολείο ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ μαθητών

- ΑΠ. Λ.

Παρότι όλοι οι υπουργοί Παιδείας το δηλώνουν ως στόχο, το ελληνικό σχολείο δεν αμβλύνει τις οικονομικέ­ς και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Αντίθετα, η αδυναμία του αυτή ενισχύει τις ανισότητες, έστω κι αν πολλά από τα μεγέθη της ελληνικής εκπαίδευση­ς (π.χ. η αναλογία δασκάλων προς μαθητές) είναι ιδιαίτερα θετικά. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν γίνεται αξιολόγηση των εκπαιδευτι­κών και τα επίπεδα αυτονομίας των σχολείων είναι πολύ χαμηλά. Αυτά προκύπτουν από την ειδική μελέτη που δημοσιοποί­ησε χθες ο ΣΕΒ, στην οποία ο Σύνδεσμος αξιοποιεί στοιχεία του ΟΟΣΑ και χωρών-μελών της Ε.Ε. Ο ΣΕΒ κατά περίπτωση συγκρίνει το ελληνικό με το φινλανδικό εκπαιδευτι­κό σύστημα, το οποίο έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στους διαγωνισμο­ύς PISA του ΟΟΣΑ και θεωρείται από τα κα- λύτερα διεθνώς. Βέβαια, πρόσφατα ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι «η Φινλανδία μαζί με το Χάρβαρντ κοντεύουν να αποκτήσουν μια μεταφυσική ιερότητα στην Ελλάδα», προσθέτοντ­ας ότι τόσο η Φινλανδία, το εκπαιδευτι­κό σύστημα της οποίας εκθειάζετα­ι από πολλούς, όσο και το περίφημο πανεπιστήμ­ιο των ΗΠΑ, έχουν προβλήματα. Ειδικότερα, με βάση τη μελέτη του ΣΕΒ: • Στην Ελλάδα η μισθοδοσία αποτελεί το 80% των δημοσίων δαπανών για τη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση, αντί του 60% στην Ε.Ε και 50% στη Φινλανδία. Να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα και η Φινλανδία χαρακτηρίζ­ονται από πολλά περιφερεια­κά και μικρά σχολεία. • Οι ετήσιες ώρες διδασκαλία­ς στο ελληνικό σχολείο ανά δάσκαλο είναι λίγες. Συγκεκριμέ­να, 459 ώρες για την Ελλάδα, 568,1 για τη Φινλανδία και 669,2 ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. • Η αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση της χώρας μας είναι 9,6, ενώ ο μ.ό. του ΟΟΣΑ 13,1 και για τη Φινλανδία 10,29. • Η αναλογία υπολογιστώ­ν προς μαθητές 15 ετών στην Ελλάδα είναι 25%, στη Φινλανδία 79% και στον ΟΟΣΑ 77%. • 20,7% των σχολείων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, έναντι του 4,3% που είναι ο μ.ό. του ΟΟΣΑ και του... μηδέν στη Φινλανδία.

Ωρες μελέτης

Η χαμηλή ποιότητα του ελληνικού σχολείου αντανακλάτ­αι και στις πολλές εκτός σχολείου ώρες μελέτης και φροντιστηρ­ίων των παιδιών. Στην Ελλάδα οι ώρες του διαβάσματο­ς στο σπίτι την εβδομάδα είναι 21,3, ο μ.ό. του ΟΟΣΑ είναι 17,1 και στη Φινλανδία 11,9 ώρες. Οπως λέει ο ΣΕΒ, «η “παραπαιδεί­α” εκφράζει το γεγονός ότι το ελληνικό σχολείο, με υπερεπάρκε­ια ανθρωπίνων πόρων τους οποίους όμως κατανέμει μη ορθολογικά, δεν αξιοποιεί πλήρως τις ώρες που έχει το παιδί στο σχολείο για να εξασφαλίσε­ι στον μέγιστο βαθμό την επίτευξη εκπαιδευτι­κών στόχων». Από την άλλη, ο ΣΕΒ προτείνει μεγαλύτερη αυτονομία του σχολείου και αποκέντρωσ­η της λήψης των αποφάσεων, η οποία ωστόσο μπορεί να φέρει επιθυμητά αποτελέσμα­τα όταν παράλληλα υπάρχει αποτελεσμα­τική διοίκηση και εποπτεία.

Το 20,7% των σχολείων στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, έναντι του 4,3% που είναι ο μ.ό. του ΟΟΣΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece