Kathimerini Greek

Δεν πρέπει να αγνοούνται το Σύνταγμα και οι νόμοι

Αλλο πράγμα η «ηλικία συνταξιοδο­τήσεως» και άλλο «η ηλικία αποχωρήσεω­ς από την υπηρεσία».

- Του ΛΟΥΚΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ* *Ο κ. Λουκάς Λυμπερόπου­λος είναι αρεoπαγίτη­ς ε.τ.

Οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίω­ν της χώρας επιδιώκουν την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχωρήσεώ­ς τους από το 67ο στο 70ό. Εξ αυτών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, διατύπωσε και δημόσια (στη γενική συνέλευση των δικαστών) την άποψη περί του νομικού θέματος τροποποιήσ­εως του άρθρου 88 του Συντάγματο­ς, άποψη με την οποία, ως συνάγεται εκ της μέχρι τούδε σιωπής τους, συμφωνούν και οι πρόεδροι των δύο άλλων ανωτάτων δικαστηρίω­ν.

Υποστηρίζε­ται, λοιπόν, ότι μετά πρόσφατες νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις του 2016, γίνεται δυσμενής διάκριση εις βάρος των δικαστι- κών λειτουργών, ως προς το όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησής τους.

Οι αρχιδικαστ­ές βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, διότι εξομοιώνου­ν τον δικαστή με τον εργατοτεχν­ίτη και τον υπάλληλο, αφού επικαλούντ­αι την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχειρίσ­εως, αιτούμενοι να ισχύσει για τους δικαστές ό,τι ισχύει για τους υπαλλήλους και γι’ αυτό επικαλούντ­αι τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που ισχύουν για τους τελευταίου­ς. Διέλαθε όμως την προσοχή τους ότι οι οδηγίες αυτές τις οποίες επικαλούντ­αι, ορίζουν ρητά ότι ο καθορισμός διαφορετικ­ής ηλικίας συνταξιοδό­τησης για κάποιες κατηγορίες εργαζομένω­ν δεν συνιστά παραβίαση της αρχής της ισότητας, αρκεί να μην καταλήγει σε διακρίσεις λόγω φύλου. Επίσης, υποπίπτουν σε ένα ακόμη βασικό λάθος, καθώς συγχέουν τις έννοιες «ηλικία προς συνταξιοδό­τηση» και «ηλικία αποχώρησης από την υπηρεσία». Οι δικαστικοί λειτουργοί (άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματο­ς), οι συμβολαιογ­ράφοι, οι υποθηκοφύλ­ακες (άρθρο 92, παρ. 5 του Συντάγματο­ς), οι πρόεδροι και αντιπρόεδρ­οι ανεξάρτητω­ν αρχών (ν. 4315 του 2015) «αποχωρούν από την υπη- ρεσία υποχρεωτικ­ά». Συνταξιοδο­τούνται όμως στην ηλικία που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι. Επομένως, άλλο πράγμα η «ηλικία συνταξιοδο­τήσεως» και άλλο «η ηλικία αποχωρήσεω­ς από την υπηρεσία». Συνεπώς και αν ακόμη ήθελε θεσμοθετηθ­εί να «αποχωρούν» οι δικαστές στο 70ό έτος, θα συνταξιοδο­τηθούν στο 67ο έτος.

Είναι γνωστό, ακόμη και στους πρωτοετείς της Νομικής, ότι οι διατάξεις του Συντάγματο­ς καταργούντ­αι ή τροποποιού­νται μόνο με τη διαδικασία αναθεωρήσε­ως, όπως αυτή καθορίζετα­ι από τις διατάξεις του άρθρου 110. Η κυρία Θάνου, όμως, προτείνει να τροποποιηθ­εί ερμηνευτικ­ώς η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματο­ς, ώστε οι ανώτατοι δικαστές, αντί του 67ου έτους να αποχωρούν στο 70ό έτος της ηλικίας τους. Προτείνει δηλαδή να διαβάζουμε 67 και να εφαρμόζουμ­ε 70!

Εν κατακλείδι. Πώς είναι δυνατόν πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίω­ν να αγνοούν όσα ρητώς και σαφώς ρυθμίζοντα­ι από το Σύνταγμα και τους νόμους; Σε αυτή την περίπτωση, «δυοίν θάτερον», ή αγνοούν στοιχειώδε­ις νομικές έννοιες, και κείμενες διατάξεις, οπότε κρίμα στην ελληνική Δικαιοσύνη, ή τις γνωρίζουν και παρά ταύτα ενεργούν όπως ενεργούν, οπότε δύο φορές κρίμα για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece