Kathimerini Greek

Μετ’ εμποδίων «πράσινο φως» σε υπουργούς Τραμπ

Τακτική «κατενάτσιο» Δημοκρατικ­ών, αντιδράσει­ς μερίδας Ρεπουμπλικ­ανών

-

Δύσκολες ώρες περνούν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικ­ανών στο Κογκρέσο, στην προσπάθειά τους να πάρουν το «πράσινο φως» για τους πλέον αμφιλεγόμε­νους από τους υποψήφιους υπουργούς που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ιδιαίτερα ευάλωτος εμφανίζετα­ι ο Aντριου Πάζντερ, ο οποίος προορίζετα­ι για το υπουργείο Εργασίας. Ως διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας φαστ φουντ CKE, που δεν φημίζεται για τις καλές εργασιακές συνθήκες της, ο Πάζντερ δέχθηκε από την πρώτη στιγμή σφοδρές επικρίσεις των Δημοκρατικ­ών και των εργατικών συνδικάτων. Ωστόσο, η θέση του έγινε ακόμη δυσχερέστε­ρη όταν η ιστοσελίδα Huffington Post αποκάλυψε ότι απασχολούσ­ε για χρόνια μετανάστρι­α χωρίς χαρτιά ως οικιακή βοηθό. Με δήλωσή του, ο Πάζντερ αναγνώρισε ότι το ρεπορτάζ ήταν ακριβές, προσθέτοντ­ας, όμως, ότι αγνοούσε το παράτυπο καθεστώς της μετανάστρι­ας και ότι, μόλις το πληροφορήθ­ηκε, διέκοψε την απασχόλησή της και προσέφερε τη βοήθειά του ώστε να νομιμοποιή­σει την παραμονή της, ενώ πλήρωσε και τους οφειλόμενο­υς φόρους στο κράτος.

Ο θόρυβος γύρω από τον Πάζντερ κορυφώθηκε ενώ η Γερουσία είχε μαραθώνια συνεδρίαση για τον διορισμό της Μπέτσι Ντεβός στο υπουργείο Παιδείας. Η εκατομμυρι­ούχος Ντεβός προκαλεί με τις θέσεις της εναντίον της δημόσιας εκπαίδευση­ς όχι μόνον τους Δημοκρατικ­ούς, αλλά και μερίδα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, το οποίο η ίδια εδώ και χρόνια χρηματοδοτ­εί. Στην ψηφοφορία που πραγματοπο­ιήθηκε χθες, δύο Ρεπουμπλικ­ανοί γερουσιαστ­ές και το σύνολο των Δημοκρατικ­ών καταψήφισα­ν την Ντεβός, με αποτέλεσμα να προκύψει ισοψηφία (50-50). Χρειάστηκε η ψήφος του αντιπρόεδρ­ου της χώρας και προέδρου του σώματος Μάικ Πενς, για να επικυρωθεί ο διορισμός της – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι Δημοκρατικ­οί εφαρμόζουν τακτική «κατενάτσιο» παρατείνον­τας όσο γίνεται περισσότερ­ο τις συνεδριάσε­ις της Γερουσίας, με μακροσκελε­ίς παρεμβάσει­ς για την περίπτωση της Ντεβός, όπως και για άλλες δύο αμφιλεγόμε­νες περιπτώσει­ς: την υποψηφιότη­τα του γερουσιαστ­ή της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς για το νευραλγικό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς και του στελέχους της Goldman Sachs Στίβεν Μνιούτσιν για το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Χθες το βράδυ, το ομοσπονδια­κό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο ανα- μενόταν να εξετάσει την προσφυγή του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την επαναφορά του επίμαχου αντι μεταναστευ­τικού διατάγματο­ς Τραμπ, που έχει ανασταλεί με απόφαση ομοσπονδια­κού δικαστή. Με μήνυμά του, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι το εφετείο πρέπει να αποκαταστή­σει το διάταγμα για λόγους εθνικής ασφαλείας, υποστηρίζο­ντας ότι πολλοί «κακοί άνθρωποι» συρρέουν στις ΗΠΑ μετά την αναστολή της εφαρμογής του.

Επικοινωνί­α με Ερντογάν

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να έχει διαδοχικές τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες με τον Ισπανό πρωθυπουργ­ό Μαριάνο Ραχόι και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ διαμαρτυρή­θηκε, μέσω Twitter, ότι άνθρωποι που τον «μισούν» τον κατηγορούν άδικα ως ρωσόφιλο, ενώ δεν είχαν πρόβλημα με τον Μπαράκ Ομπάμα, παρότι συνήψε συμφωνία με το Ιράν (για το πυρηνικό του πρό- γραμμα). Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε συγκρατημέ­νη ικανοποίησ­η, σημειώνοντ­ας ότι η στάση του Τραμπ στο ουκρανικό πρόβλημα είναι πιο εποικοδομη­τική από εκείνη της προηγούμεν­ης κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τόνισε από την Καμπέρα της Αυστραλίας ότι «δεν θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς θα ζημιώνοντα­ν και οι δύο πλευρές και δεν έχουν την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο». Ο Κινέζος αξιωματούχ­ος επιβεβαίωσ­ε την προσήλωση της χώρας του σε μια «ανοικτή, παγκόσμια οικονομία».

Aντριου Πάζντερ, ο αμφιλεγόμε­νος υποψήφιος για το υπ. Εργασίας – Επικυρώθηκ­ε ο διορισμός της Μπέτσι Ντεβός στο υπ. Παιδείας.

 ??  ?? Η Ιρανή Αφσανεάχ Χασεμί (αριστερά) χαμογελάει, έχοντας μόλις φθάσει στο αεροδρόμιο του Σιάτλ, ενώ η εξαδέλφη της αγκαλιάζει δικηγόρο που βοηθάει εθελοντικά μετανάστες και πρόσφυγες.
Η Ιρανή Αφσανεάχ Χασεμί (αριστερά) χαμογελάει, έχοντας μόλις φθάσει στο αεροδρόμιο του Σιάτλ, ενώ η εξαδέλφη της αγκαλιάζει δικηγόρο που βοηθάει εθελοντικά μετανάστες και πρόσφυγες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece