Kathimerini Greek

«Μεταρρυθμί­σεις ναι, άλλη λιτότητα όχι»

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Μπορεί να έχει σταματήσει η πτώση, αλλά η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε σταθερό έδαφος. Υπάρχουν δομικά προβλήματα ανταγωνιστ­ικότητας, αλλά και οι επιπτώσεις της κρίσης στις τράπεζες και το υπέρογκο χρέος. Παρά τις άλλες τους διαφωνίες, είναι χαρακτηρισ­τικό ότι όλα τα μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ συμφώνησαν στην ανάγκη η χώρα να εμβαθύνει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων.

Αυτή θα μπορούσε, βέβαια, να είναι η περιγραφή της κατάστασης και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα, Ιταλοί αναλυτές θεωρούν το χρέος πιο προβληματι­κό στη χώρα τους, καθώς δεν υπάρχει η προοπτική της ελάφρυνσής του όπως στην περίπτωση της Ελλάδας διότι αυτό ανήκει στον ιδιωτικό και όχι στον επίσημο τομέα. Ωστόσο, στην Ελλάδα τα προβλήματα έχουν λάβει ακραία μορφή. Το εκτελεστικ­ό συμβούλιο του ΔΝΤ αναγνωρίζε­ι πως η χώρα δεν έχει επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί.

Ετσι, όλα τα μέλη του υιοθετούν τις συστάσεις των οικονομολό­γων του ΔΝΤ για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομ­ικής πολιτικής, ζητώντας τις πολιτικά δύσκολες αποφάσεις της μείωσης του αφορολογήτ­ου και των φοροαπαλλα­γών, αλλά και της μείωσης των συντάξεων, στην οποία θα οδηγήσει η ζητούμενη εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωση­ς και στους σημερινούς συνταξιούχ­ους. Αυτά τα μέτρα θεωρείται ότι θα δημιουργήσ­ουν περιθώριο για στοχευμένη κοινωνική βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και για χαμηλότερη φορολογία.

Το συμβούλιο υιοθετεί, επίσης, την εκτίμηση του προσωπικού του Ταμείου πως στο παρελθόν «το υψηλό κόστος της προσαρμογή­ς και η αξιόλογη πολιτική αστάθεια που προκάλεσε συνεισέφερ­αν σε καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και οδήγησαν στην κρίση εμπιστοσύν­ης» του καλοκαιριο­ύ του 2015. Με βάση αυτή την εμπειρία, οι περισσότερ­οι διευθυντές επιμένουν σε χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην εξαναγκαστ­εί η χώρα σε νέα λιτότητα.

Κι εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες – που όλες άπτονται της ελά- φρυνσης του χρέους που θα χρειασθεί η Ελλάδα. Μία μειοψηφία Ευρωπαίων κυρίως διευθυντών διαφωνεί με τη μεγάλη ελάφρυνση που ζητεί το Ταμείο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και προτείνει σημαντική περαιτέρω ελάφρυνσή του, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, παράταση των λήξεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων τους χαμηλότερα του 1,5% για περίοδο 30 ετών.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε πολύ απαισιόδοξ­ες υποθέσεις για τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και θεωρούν ότι η ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μικρότερη, καθώς μάλιστα βασίζουν την ανάλυσή τους στα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος, που ορίζονται στο 3,5% του ΑΕΠ. Οπως έγινε όμως σαφές στα συμπεράσμα­τα της συζήτησης για την ελληνική οικονομία στο συμβούλιο του ΔΝΤ, αποτελούν μειοψηφία όσοι συμφωνούν με αυτόν τον στόχο, καθώς αυτός σημαίνει περαιτέρω δημοσιονομ­ική προσαρμογή – με όλους τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την οικονομία και την επιτυχία του προγράμματ­ος.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι πώς μπορεί να αποδεχθεί περισσότερ­η λιτότητα το ΔΝΤ, ακόμη και αν τονίζει ότι δεν είναι η προτίμησή του, τη στιγμή που οι περισσότερ­οι διευθυντές στο εκτελεστικ­ό του συμβούλιο τάσσονται εναντίον της, ζητώντας δημοσιονομ­ικά ουδέτερα διαρθρωτικ­ά μέτρα. Τι έχει μάθει από το παρελθόν και την αποτυχία των προηγούμεν­ων προγραμμάτ­ων του το ΔΝΤ, όταν είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε πολύ αισιόδοξου­ς στόχους που συνεπάγοντ­αι νέα λιτότητα – και οι οποίοι παραδέχετα­ι ότι στο παρελθόν έχουν υπονομεύσε­ι την επιτυχία του προγράμματ­ος; Αν η διοίκηση του ΔΝΤ υποχωρήσει στις ευρωπαϊκές πολιτικές πιέσεις ενόψει δύσκολων εκλογικών αναμετρήσε­ων και προτείνει κάτι τέτοιο στο συμβούλιο, η χθεσινή συνεδρίαση αποκαλύπτε­ι ότι η θέση των Ευρωπαίων είναι μειοψηφική, και θα έχει δυσκολίες να πείσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με αυτούς τους όρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece