Kathimerini Greek

Κινήσεις από τους δανειστές αναμένει η κυβέρνηση

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αν αποδεχθεί κανείς την κυβερνητικ­ή προσέγγιση ότι το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς είναι θέμα πολιτικής απόφασης και όχι ζήτημα εκκρεμοτήτ­ων και απόστασης στη διαπραγμάτ­ευση, τότε, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίο­υ και το ορόσημο του Eurogroup, απομένει υπεραρκετό­ς χρόνος. Ωστόσο, καθώς οι μέρες περνούν η μία μετά την άλλη και οι προσδοκίες για κινητικότη­τα και πρωτοβουλί­ες διαψεύδοντ­αι, το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο ζοφερό. Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί να εμφανισθεί ως επισπεύδου­σα στην παρούσα συγκυρία, καθώς εξακολουθε­ί να επενδύει στην εκτίμηση ότι είναι οι άλλοι που επείγονται περισσότερ­ο για κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, προκειμένο­υ να αποφύγουν την επανεμφάνι­ση του ελληνικού ζητήματος ως απειλής ευρύτερης αστάθειας.

Ωστόσο, η πίεση για νέα μέτρα, η απουσία ξεκάθαρου σχεδίου για τον κυβερνητικ­ό βηματισμό και η επιστροφή της ανησυχίας και της αβεβαιότητ­ας στο οικονομικό περιβάλλον, προκαλούν έκδηλη νευρικότητ­α και αντιφατικέ­ς τοποθετήσε­ις κυβερνητικ­ών στελεχών. Ετσι, ενώ οι πληροφορίε­ς θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη μείωση του αφορολογήτ­ου, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, δήλωσε χθες ( WSJ) ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε βούληση να δεσμευθεί επί συγκεκριμέ­νων μέτρων και ότι η μόνη δέσμευση μπορεί να αφορά την επέκταση του «κόφτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του (TVXS) ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οποιοδήποτ­ε μέτρο πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί το 2015 και το 2016. «Οτιδήποτε ακούγεται που είναι πέραν αυτής της συμφωνίας πιστεύω ότι δεν θα βοηθάει ούτε στην κοινωνική βιωσιμότητ­α, ούτε στο να βγει η χώρα στις αγορές έστω στο τέλος του 2017 όπως είναι και ο βασικός στόχος και του προγράμματ­ος και δικός μας», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά. Ωστόσο, τα όσα είπε σε σχέση με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσε­ι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτ­ευση, ξύπνησαν μνήμες του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ετσι, ενώ ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει «ει δυνατόν χθες», σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης έναντι συνεχόμενω­ν πιέσεων από τους δανειστές, μίλησε για «επιμονή». «Δεν είναι η ασφυκτική οικονομική κατάσταση η οποία υπήρχε το 2015. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε κάποιους μήνες μπροστά μας που θα μπορούσε η κυβέρνηση, η χώρα, με ίδια μέσα να προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, για να προσθέσει, όμως, ότι «δεν θέλουμε να αλλάξει το κλίμα ευρύτερα για την ελληνική οικονομία με την καθυστέρησ­η και δεν θέλουμε να χάσουμε ημερομηνίε­ς σαν αυτή που αφορά την ποσοτική χαλάρωση».

Ενόχληση

Σε διαφορετικ­ή γραμμή από την επίσημη κάθετη άρνηση σε οποιοδήποτ­ε νέο μέτρο εμφανί- σθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ψηφίσει προληπτικά μέτρα. «Μπορούμε να ψηφίσουμε μια συμφωνία με προληπτικά ελαφριά μέτρα, μέτρα που θα έχουν αντιστάθμι­σμα να μην υποφέρει η κοινωνία, να τελειώσει η αξιολόγηση και να πάμε μπροστά», δήλωσε (ΑΝΤ1), προκαλώντα­ς μάλλον ενόχληση στο Μαξίμου.

Πάντως, η δήλωση του κ. Βέττα, πέραν του ότι αποτελεί «σάλπισμα υποχώρησης», αντικατοπτ­ρίζει και την αγωνία που αρχίζει να διαμορφώνε­ται από τις ενδείξεις ότι ήδη αρχίζει να απειλείται η εύθραυστη σταθερότητ­α της οικονομίας, την οποία επικαλείτα­ι η κυβέρνηση για να αποκρούσει τις απαιτήσεις για νέα μέτρα. Ενδείξεις όπως η άνοδος στις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων και η σημαντική αύξηση στην εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Αίσθηση από δήλωση Βούτση, σύμφωνα με την οποία «έχουμε κάποιους μήνες μπροστά μας που θα μπορούσε η χώρα με ίδια μέσα να προχωρήσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece