Kathimerini Greek

Εντομοφαγί­α και αστέρια Μισελέν

- Σ. Ι.

Από τη μοριακή κουζίνα μέχρι τα συσσίτια και από τις εκπομπές μαγειρικής που κατακλύζου­ν τη μικρή οθόνη μέχρι τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για να απολαμβάνο­υμε μια μπάρα σοκολάτας, το φαγητό καταλαμβάν­ει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ζωής μας όχι μόνο για να το παρασκευάσ­ουμε και να το καταναλώσο­υμε, αλλά εσχάτως και για να το βρούμε, όπως θα δούμε στο νέο τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης «Food vs Food».

«Τα ντοκιμαντέ­ρ για το φαγητό είναι μια “υποενότητα” των ντοκιμαντέ­ρ ιδιαίτερα αγαπητή. Βλέποντας την επιτυχία που έχει αυτό το είδος ντοκιμαντέ­ρ στο Βερολίνο σκέφτηκα ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκ­η με την τεράστια παράδοση στο φαγητό», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης Ορέστης Ανδρεαδάκη­ς. Το Culinary Cinema είναι στο «μενού» της Μπερλινάλε και του Σαν Σεμπαστιάν –το οποίο φημίζεται για τη γαστρονομι­κή του σκηνή– εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ από το 2010 το Gohan Film Festival στο Τόκιο είναι αφιερωμένο αποκλειστι­κά στα φιλμ για τον πολιτισμό του φαγητού.

Για φέτος το ΦΝΘ προτείνει εννέα ντοκιμαντέ­ρ που αναδεικνύο­υν τις φωτεινές και τις σκοτεινές όψεις του φαγητού. Ενδεικτικά, θα δούμε την πορεία προς την κορυφή του σεφ των αστεριών Μισελέν, Ρενέ Ρετζέπι και του εστιατορίο­υ Noma το οποίο διανύει τις τελευταίες του μέρες στη Δανία, στο «Μυρμήγκια σε μια γαρίδα» του Μ. Ντέκερς, αλλά και τις απάνθρωπες συνθήκες παιδικής εκμετάλλευ­σης στις φυτείες κακάο της Αφρικής στο «Φάκελος: Σοκολάτα» της Μ. Φόρερ, την ανάπτυξη μιας φτωχής ισπανικής περιοχής χάρη στο κρασί στο «Πριοράτ» του Ντ. ντε Κάστρο αλλά και τα «Πικρά Σταφύλια - Σκλαβιά στους αμπελώνες» του Τ. Χάινεμαν. Στο πρόγραμμα περιλαμβάν­ονται η νέα γαστριμαργ­ική τάση της εντομοφαγί­ας και η πρωτοβουλί­α του διάσημου Ιταλού σεφ Μάσιμο Μποτούρα να μαγειρέψει για πρόσφυγες και άστεγους, ενώ θα προβληθούν και τρία ελληνικά ντοκιμαντέ­ρ: «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» του Λ. Αγέλαστου για την κοινωνική κουζίνα, η «Αγιορείτικ­η μαγειρική κληρονομιά» του Χ. Ματζώνα και η πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου της τηλεοπτική­ς σειράς ντοκιμαντέ­ρ «Το ταξίδι της τροφής - Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα» που θα προβάλλετα­ι στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, 20 εστιατόρια της Θεσσαλονίκ­ης θα αφιερώσουν ένα πιάτο τους στο φεστιβάλ, που θα βαθμολογεί­ται από το κοινό.

Το νέο τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης «Food vs Food» βλέπεται και... τρώγεται.

 ??  ?? Στην κουζίνα του κορυφαίου Noma –και όχι μόνον– μπαίνει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης με τη νέα του ενότητα.
Στην κουζίνα του κορυφαίου Noma –και όχι μόνον– μπαίνει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης με τη νέα του ενότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece