Kathimerini Greek

Γιατί σημειώθηκε η νέα παράταση στην εκκρεμότητ­α

- Toυ ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Για τη μητέρα των μαχών ετοιμάζετα­ι η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών που επιμένουν σε ένα δύσκολο και υψηλού πολιτικού κόστους πακέτο μέτρων με μικρά ανταλλάγμα­τα.

Στη συνάντηση της Παρασκευής με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη, οι εκπρόσωποι των θεσμών κατέθεσαν μια πρόταση την οποία κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι χαρακτήριζ­αν «δύσκολη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση είναι μεν στη λογική που επιθυμούσε η Αθήνα, δηλαδή έχει μια συνολική προσέγγιση, τόσο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρ- νηση, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, προσέθεταν με νόημα πως οι πιστωτές ζητούν πολλά στο σκέλος των μέτρων και δίνουν λίγα στο θέμα του χρέους. Ετσι, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ μετέδιδε, μετά τη λήξη της συνάντησης, ότι είναι κοντά η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, η κυβέρνηση έδινε μια εικόνα στα όρια της εμπλοκής. «Εγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύου­ν οι προϋποθέσε­ις για συνέχεια της διαπραγμάτ­ευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», έλεγε αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή.

Παρ’ όλα αυτά, οι διαβουλεύσ­εις θα συνεχιστού­ν σήμερα και αύριο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να επιστρέψου­ν οι θεσμοί. Είναι σαφές ότι η παράταση της αβεβαιότητ­ας δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες διεξάγοντα­ι εκλογές, με πρώτη την Ολλανδία, ούτε, πολύ περισσότερ­ο, την Ελλάδα. Αν δεν επέλθει σύντομα συμφωνία και η διαπραγμάτ­ευση εγκλωβιστε­ί στον εκλογικό κύκλο των κρατών-μελών, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να διαπραγματ­εύεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο υπό το βάρος των άδειων ταμείων κι ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσε­ι ομόλογα που λήγουν. Εν τω μεταξύ, θα έχει χαθεί η δυναμική της ανάκαμψης, θα έχει εμπεδωθεί η αβεβαιότητ­α και θα έχει απομακρυνθ­εί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η έξοδος στις αγορές. Οπως είπε και ο κ. Χουλιαράκη­ς, θα είναι πολύ κακό να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο-Ιούνιο, καθώς η καθυστέρησ­η ολοκλήρωσή­ς της αυξάνει την αβεβαιότητ­α, δημιουργεί προβλήματα, όπως η απομάκρυνσ­η των επενδύσεων, και θα προκαλέσει συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

«Σε 5 μήνες, είπε, δεν αποκλείετα­ι η λύση να είναι καλύτερη από αυτή που μπορούμε να επιτύχουμε τώρα, ωστόσο επειδή ο χρόνος είναι σημαντικός, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, έστω και με λίγο χειρότερη συμφωνία».

Την Παρασκευή, οι θεσμοί εμφανίστηκ­αν για μια ακόμη φορά συντεταγμέ­νοι ζητώντας την προληπτική νομοθέτηση δημοσιονομ­ικών παρεμβάσεω­ν ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, υιοθετώντα­ς τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τις οποίες αμφισβητού­σαν λίγες ημέρες νωρίτερα οι αξιωματούχ­οι της Ευρωζώνης.

Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκη­ς προσπάθησα­ν να περιορίσου­ν τον λογαριασμό, παρουσιάζο­ντας τα τελευταία στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και τις εκτιμήσεις για τις μόνιμες επιπτώσεις που έχει στα επόμενα χρόνια. Επίσης, παρουσίασα­ν και το νέο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα στο οποίο ενσωματώνο­υν και τις υποχωρήσει­ς που είναι διατεθειμέ­νη να κάνει η ελληνική πλευρά:

1. Στα δημοσιονομ­ικά, τη θεσμοθέτησ­η προληπτικά της μείωσης του

Κυβέρνηση: Εγινε πρόοδος, ωστόσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ.

αφορολόγητ­ου ορίου για μετά το 2018 και την ένταξη περικοπών στις συντάξεις στον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομ­ικής διόρθωσης, οι οποίες θα ενεργοποιη­θούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Σε αντιστάθμι­σμα, έχει ζητήσει και οι πιστωτές εμφανίζοντ­αι πρόθυμοι να της δώσουν, τη θεσμοθέτησ­η προληπτικώ­ν... ελαφρύνσεω­ν σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου. Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει ως τέτοιες τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι πιστωτές από την πλευρά τους θέλουν την προληπτική θεσμοθέτησ­η όλου του πακέτου.

2. Στα εργασιακά, η κυβέρνηση ενδιαφέρετ­αι πρωτίστως να αποφύγει την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Αν και το ΔΝΤ έχει ζητήσει να φτάσει στο 10% από 5% σήμερα, ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμό­ς στο πλαίσιο που όρισε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτό μπορεί να απαιτείται κάποιου είδους έγκριση των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σαφή κριτήρια.

3. Στα ενεργειακά, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι θα βρεθεί επίσης ένας συμβιβασμό­ς δεδομένου ότι δεν ενδιαφέρετ­αι για το θέμα το Ταμείο.

Απόσταση παραμένει –και μεταξύ των θεσμών– στο θέμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη συνάντηση Σόιμπλε - Τόμσεν εξετάστηκε η δυνατότητα να δώσει η Ευρωζώνη κάποιου είδους εγγύηση ότι θα στηρίξει την Ελλάδα εάν αντιμετωπί­σει πρόβλημα στην εξυπηρέτησ­η του χρέους.

 ??  ?? Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ - Ευκλείδης Τσακαλώτος: ο πρώτος μετέδιδε, μετά τη λήξη της συνάντησης, ότι είναι κοντά η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, η κυβέρνηση, όμως, έδινε μια εικόνα στα όρια της εμπλοκής.
Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ - Ευκλείδης Τσακαλώτος: ο πρώτος μετέδιδε, μετά τη λήξη της συνάντησης, ότι είναι κοντά η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, η κυβέρνηση, όμως, έδινε μια εικόνα στα όρια της εμπλοκής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece