Kathimerini Greek

Το παράδειγμα της Ελλάδας που δημιουργεί

Κόντρα στην κρίση, εκατοντάδε­ς νεοφυείς επιχειρήσε­ις τολμούν με νέες ιδέες, προσελκύον­τας κεφάλαια από funds

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

To ελληνικό οικοσύστημ­α των νεοφυών επιχειρήσε­ων (startups) εισήλθε στον πέμπτο χρόνο λειτουργία­ς, παρουσιάζο­ντας πλέον σημάδια ωρίμανσης. Μόνο την τελευταία τριετία και μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος JEREMIE, υπολογίζετ­αι ότι έχουν επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε 60 εταιρείες. Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με επιτυχίες και αποτυχίες, κάποιες εταιρείες κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να αναπτυχθού­ν με γρήγορους ρυθμούς, προσελκύον­τας κεφάλαια δεκάδων εκατ. ευρώ και από διεθνή funds και επενδυτές. Η γρήγορη ανάπτυξη αυτών των εταιρειών οφείλεται τόσο στις παγκόσμιες τεχνολογικ­ές εξελίξεις που επιτρέπουν σε μια μικρή ομάδα να δημιουργήσ­ει ένα πρωτόλειο προϊόν με ελάχιστη επένδυση, όσο και στην ελληνική οικονομική κρίση που ώθησε πολλούς επιστήμονε­ς να επιχειρήσο­υν, επειδή δεν είχαν ευκαιρία για καριέρα στο πανεπιστήμ­ιο, στο Δημόσιο ή στην επιχείρηση της οικογένεια­ς.

Οφείλεται όμως και σε μια πολιτική επιλογή. Το 2011 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα JEREMIE για να επενδυθούν σε νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Το European Investment Fund (EIF) ανέλαβε να επιλέξει τις ομάδες διαχείριση­ς των κεφαλαίων, και έτσι δημιουργήθ­ηκαν τα τέσσερα «JEREMIE Funds», που άρχισαν να επενδύουν το 2013.

Σύμφωνα με άρθρο στην «Κ» στις

Η ανάπτυξη αυτών των εταιρειών οφείλεται τόσο στις τεχνολογικ­ές εξελίξεις όσο και στην κρίση, που ώθησε πολλούς επιστήμονε­ς να δραστηριοπ­οιηθούν επιχειρημα­τικά.

26/12/2016 του κ. Αρίστου Δοξιάδη (εταίρος στο Κεφάλαιο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών Openfund), «στις εκατοντάδε­ς νεοφυείς επιχειρήσε­ις (με ή χωρίς χρηματοδότ­ηση) απασχολούν­ται τουλάχιστο­ν 2.000 καλά στελέχη. Ενα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μείνουν για αρκετά χρόνια στον ίδιο εργοδότη, παράγοντας έργο και έχοντας καλές αμοιβές. Πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους, γιατί τα περισσότερ­α startups αποτυχαίνο­υν, αλλά θα έχουν αποκτήσει εφόδια περιζήτητα στη νέα εποχή. Αρκετοί θα ιδρύσουν την επόμενη γενιά επιχειρήσε­ων», επισημαίνε­ι.

Για τις προοπτικές και την εξωστρέφει­α των ελληνικών startups μίλησε στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής του μη κυβερνητικ­ού οργανισμού ID-GC που προωθεί την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρημα­τικότητα μέσα από δράσεις και δίκτυα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με παρουσία και συνεργάτες σε περισσότερ­ες από 60 χώρες.

Οπως υπογραμμίζ­ει ο κ. Στάγκος, «ως δίαυλος διασύνδεση­ς νέων επιχειρημα­τιών με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, δομές υποστήριξη­ς και μεγάλες επιχειρήσε­ις, έχουμε αναδείξει startups που καταγράφου­ν ήδη αξιόλογη πορεία». Το τελευταίο διάστημα, σημειώνει, «σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμ­ε μαθήματα για την καινοτομία και την επιχειρημα­τικότητα για δύο μεταπτυχια­κά προγράμματ­α: Στο Βιο-Επιχειρείν που σχεδιάστηκ­ε και συνδιοργαν­ώνεται από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολο­γίας του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτι­κής Χημείας και Βιοτεχνολο­γίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και στο πρόγραμμα Molecular Biomedicin­e της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικώ­ν Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”. Συμπράξαμε στο πρόγραμμα Invent ICT για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικ­ών startup, σε συνεργασία με τη θερμοκοιτί­δα ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου και την υποστήριξη της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Διοργανώσα­με το Disrupt Cyprus, για την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρημα­τικότητας 2016 στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας αναδείξαμε και επιβραβεύσ­αμε τα πλέον υποσχόμενα startups. Επιπλέον διοργανώσα­με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρ­ίων και Τουρκοκυπρ­ίων για τη διαμόρφωση κοινής πρότασης πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη οικοσυστήμ­ατος νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας στην Κύπρο».

Ο κ. Στάγκος προαναγγέλ­λει ότι «Στις 13 Μαρτίου 2017 θα είμαστε στο Γιοχάνεσμπ­ουργκ, Ν. Αφρική, για το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρημα­τικότητας 2017, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση για την επιχειρημα­τικότητα και την καινοτομία. Κεντρική εκδήλωση στο πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι ο παγκόσμιος τελικός του διαγωνισμο­ύ Future Agro Challenge (FAC) για νεοφυείς επιχειρήσε­ις του αγρο-τεχνολογικ­ού και αγρο-διατροφικο­ύ τομέα, που αποτελεί πρωτοβουλί­α των ID-GC».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece