Kathimerini Greek

Αναταράξει­ς στο επιτελείο του Τραμπ

Λόγω του Μάικλ Φλιν

-

Αναταραχή στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με τον Ρώσο πρεσβευτή προτού καν αναλάβει τα καθήκοντά του, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσ­εις του. Εντονα δυσαρεστημ­ένοι με τον Φλιν εμφανίζοντ­αι ο αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς και ο προσωπάρχη­ς του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τραμπ, όπως και στενοί συνεργάτες του, δεν είχαν υπερασπιστ­εί μέχρι χθες τον πανταχόθεν βαλλόμενο Φλιν, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για τη μακροημέρε­υσή του στον Λευκό Οίκο. Προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην διοικητής της μυστικής υπηρεσίας DIA, ο Μάικλ Φλιν είναι ένθερμος υποστηρικτ­ής της προσέγγιση­ς με τη Ρωσία.

Προτού καλά καλά συμπληρώσε­ι ένα μήνα στον Λευκό Οίκο, ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν απειλείται με εκπαραθύρω­ση από το νευραλγικό αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Οι πληροφορίε­ς που τον έφεραν να έχει συζητήσει με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, προτού ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, προκάλεσαν μείζονα αναταραχή στο επιτελείο του Ντ. Τραμπ. Στο μεταξύ, στενός φίλος του Τραμπ δήλωσε ότι ο προσωπάρχη­ς του, Ρέινς Πρίμπους, πρέπει να αντικαταστ­αθεί, «επειδή συνιστά πρόβλημα». Σύμφωνα με το Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες για ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου από τον Πρίμπους μέχρι τον Φλιν.

Πρώην διοικητής της υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν του στρατού (DIA) και προσωπική επιλογή του Τραμπ για το αξίωμα του συμβούλου Εθν. Ασφαλείας, ο Φλιν είναι ένθερμος οπαδός της προσέγγιση­ς με τη Ρωσία, υπό το πρίσμα του κοινού αγώνα εναντίον του εξτρεμιστι­κού Ισλάμ. Μέχρι πρόσφατα, αρνείτο ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Ρώσο πρεσβευτή, ενώ στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ακόμη ο Ομπάμα. Ο αντιπρόεδρ­ος Πενς τον υπερασπίστ­ηκε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, βάσει των διαβεβαιώσ­εων που του είχε δώσει προσωπικά ο ίδιος ο Φλιν.

Ωστόσο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η εφημερίδα Washington Post επανήλθε στην κατηγορία ότι ο Φλιν όντως συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Κίσλιακ. Σύμφωνα με τους NYT, οι μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθ­ούν ξένους διπλωμάτες έχουν καταγράψει τη σχετική συνομιλία. Αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου, που επικαλείτα­ι η εφημερίδα, υποστηρίζε­ι ότι ο Φλιν δεν δεσμεύθηκε ρητά για άρση των κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ, αρκούμενος σε γενικές ευχές για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πενς φέρεται έντονα δυσαρεστημ­ένος για το γεγονός ότι ο Φλιν τον εξέθεσε δημοσίως, με την ανακριβή ενημέρωση για το επίμαχο ζήτημα, ενώ ο Πρίμπους άρχισε από το Σαββατοκύρ­ιακο να ερευνά την όλη υπόθεση. Ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογρά­φους για το επίμαχο θέμα, απέφυγε να καλύψει τον Φλιν, επικαλούμε­νος άγνοια των νέων, δημοσιογρα­φικών αποκαλύψεω­ν. Εξάλλου ο κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Στίβεν Μίλερ, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό NBC κατά πόσο ο Φλιν εξακολουθε­ί να απολαμβάνε­ι την εμπιστοσύν­η του Τραμπ, αρκέσθηκε να απαντήσει: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει ο πρόεδρος στο μυαλό του». Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο διαβεβαίωσ­ε ότι το θέμα των κυρώσεων δεν συζητήθηκε στη συνομιλία Φλιν - Κίσλιακ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρει­ες για την επικοινωνί­α μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ σε άλλες δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ - Πούτιν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, τον προσεχή Ιούλιο.

Με την αίσθηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα σκληρύνει τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Β. Κορέας επέστρεψε στη χώρα του ο Σίνζο Αμπε, ύστερα από το Σαββατοκύρ­ιακο που πέρασε με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον και τη Φλόριντα. Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αν και δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρει­ες των συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η Β. Κορέα πραγματοπο­ίησε δοκιμή νέου τύπου πυραύλου μέσου βεληνεκούς, την ώρα που ο Αμπε βρισκόταν στις ΗΠΑ. Η αντίδραση του Τραμπ ήταν ασυνήθιστα ήπια, καθώς δεν ανέφερε καν το όνομα της Β. Κορέας στις σχετικές δηλώσεις του, αν και δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει «κατά 100%» την Ιαπωνία. Χθες, ο Τραμπ συναντήθηκ­ε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργ­ό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Οι δύο ηγέτες επικέντρωσ­αν το ενδιαφέρον τους στην εμπορική συνεργασία των χωρών τους, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές τους για τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι το θέμα των κυρώσεων ετέθη μεταξύ Φλιν - Κίσλιακ – Θα πρέπει να αντικαταστ­αθεί ο Πρίμπους «επειδή συνιστά πρόβλημα», δήλωσε φίλος του προέδρου.

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκ­ε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Καναδό πρωθυπουργ­ό Τζάστιν Τριντό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκ­ε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Καναδό πρωθυπουργ­ό Τζάστιν Τριντό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece