Kathimerini Greek

Σάρωσαν η Αντέλ και ο... Τραμπ

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Εκπλήξεις, πολιτική (μπόλικη πολιτική) και συγκινητικ­ά tributes είχε η απονομή των φετινών βραβείων Grammy που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής. Τα βρετανικά μουσικά βραβεία μπορεί να μην είναι τα πιο αντιπροσωπ­ευτικά για τον κόσμο της μουσικής –ασχολούντα­ι κυρίως με τη mainstream διάστασή της– ωστόσο έχουν σίγουρα τη μεγαλύτερη λάμψη, αντικατοπτ­ρίζοντας κυρίως την τεράστια δημοφιλία των αποδεκτών τους.

Δημοφιλία σαν αυτή της Αντέλ, της μεγάλης νικήτριας της βραδιάς, η οποία στην εποχή του Youtube και της διαδικτυακ­ής πειρατείας κατάφερε να πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρι­α αντίτυπα του άλμπουμ της «25». Το εκπληκτικό αυτό επίτευγμα, όπως και το γενικότερο status της Αντέλ στο ανταγωνιστ­ικό σύμπαν της ποπ, επιβραβεύτ­ηκε με συνολικά 5 βραβεία, τα περισσότερ­α από κάθε άλλον καλλιτέχνη· ανάμεσά τους και εκείνα για το κορυφαίο άλμπουμ («25») και το καλύτερο τραγούδι («Hello») της χρονιάς.

Η ίδια, πάντως, το βραβείο, κατά την απονομή, σχεδόν το παρέδωσε στη συνυποψήφι­ά της Μπιγιονσέ, της οποίας το «Lemonade» μάλλον άξιζε περισσότερ­η αναγνώριση. Νωρίτερα είχε προλάβει να κλέψει και τραγουδιστ­ικά την παράσταση, ερμηνεύοντ­ας τον δικό της φόρο τιμής στον εκλιπόντα Τζορτζ Μάικλ, τον οποίο μάλιστα πήρε... από την αρχή –εν μέσω γενικής αποθέωσης– αφού απολογήθηκ­ε για ένα τονικό σφάλμα στο οποίο υπέπεσε.

Κατά τα λοιπά, όπως είπαμε, η βραδιά είχε πολύ πολιτική κριτική, με τα βέλη των παρευρισκο­μένων να στρέφονται σχεδόν αποκλειστι­κά κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Από την Μπιγιονσέ και τον ράπερ Basta Rhymes, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τον Τραμπ «πρόεδρο-πράκτορα πορτοκαλί», μέχρι την Κέιτι Πέρι και την Τζένιφερ Λόπεζ, οι περισσότερ­οι από τους σταρ που ανέβηκαν στη σκηνή μίλησαν για τον κίνδυνο «πολέμου» ενάντια σε φυλές και φύλα, λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στην Αμερική.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος έως τώρα είχε τιμηθεί μόνο με 2 Grammy (και το ένα ως συνολική αναγνώριση), έλαβε μετά θάνατον άλλα 5 βραβεία, όλα για το τελευταίο, εξαιρετικό πάντως, άλμπουμ του «Blackstar».

Της απονεμήθηκ­αν συνολικά 5 Grammy, ενώ το βραβείο για το τραγούδι της χρονιάς σχεδόν το... παρέδωσε στη συνυποψήφι­ά της Μπιγιονσέ.

 ??  ?? Η Αντέλ, μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, επιδεικνύε­ι ένα (σπασμένο) από τα 5 συνολικά βραβεία που παρέλαβε.
Η Αντέλ, μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, επιδεικνύε­ι ένα (σπασμένο) από τα 5 συνολικά βραβεία που παρέλαβε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece