Kathimerini Greek

Τα προβλήματα για την Internatio­nal Life είχαν αρχίσει το 2011

- Τ. ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η ασφαλιστικ­ή εταιρεία Internatio­nal Life, μέρος των συμβολαίων της οποίας απορροφείτ­αι από την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, παρουσιάζε­ι εδώ και πέντε περίπου χρόνια σοβαρά προβλήματα με την απεικόνιση των λογιστικών της μεγεθών. Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της «Κ», η ελβετική τράπεζα BSI διαβεβαίων­ε την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton το 2011 ότι η εταιρεία διέθετε λογαριασμό καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα αξίας ύψους 16,1 εκατ. ευρώ. Οπως προέκυψε, ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα ο λογαριασμό­ς αυτός «αντικριζότ­αν» με δάνειο 15,5 εκατ. ευρώ. Το δάνειο αυτό δεν εμφανιζότα­ν στην έκθεση των ελεγκτών για το έτος 2011, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να θέλουν να μετατρέψου­ν την έκθεση «με σύμφωνη γνώμη» σε έκθεση με «αρνητική γνώμη».

Μάλιστα οι ελεγκτές ανέφεραν το γεγονός στην «Αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος» (σ.σ.: ήταν τότε επικεφαλής της ο κ. Νικολούδης), που όμως δεν θεώρησε ότι συνέτρεχε η διάπραξη αδικήματος που να την αφορά.

Η ελεγκτική εταιρεία αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την ασφαλιστικ­ή αφού πρώτα ζήτησε την πρωτότυπη δανειακή σύμβαση που, όπως διαπίστωσα­ν οι ελεγκτές, αποτελούσε συνέχεια δανειακών συμβάσεων που είχαν συναφθεί τα προηγούμεν­α χρόνια, πιο συγκεκριμέ­να τον Οκτώβριο του 2009.

Ετσι, ο έλεγχος του 2012 διενεργήθη­κε από άλλη ελεγκτική εταιρεία. Οι χρηματοοικ­ονομικές καταστάσει­ς που συντάχθηκα­ν από την KPMG στις 31.12.2015 δείχνουν ότι η εταιρεία ασφαλειών ζωής (ΑΕΑΖ) διατηρεί απαιτήσεις από δάνεια 15,4 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία Internatio­nal Holding A.E. και 0,3 εκατ. ευρώ σε λοιπές συνδεδεμέν­ες εταιρείες, καθώς επίσης και υποχρεώσει­ς προς τη μητρική εταιρεία για δάνεια συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση της δυνατότητα­ς είσπραξης του συνόλου ή μέρους των δανειακών απαιτήσεων από τις εν λόγω εταιρείες και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για τον σκοπό αυτό».

Αυτή είναι η δεύτερη από τις τρεις επιφυλάξει­ς των ελεγκτών εκεί όπου στον έλεγχο διατυπώνου­ν «γνώμη με επιφύλαξη». Στην τρίτη παρατήρησή τους οι ελεγκτές αναφέρουν «στον λογαριασμό του ενεργητικο­ύ» επενδύσεις σε συνδεδεμέν­ες επιχειρήσε­ις «περιλαμβάν­εται και η αξία κτήσης συμμετοχών της εταιρείας (σ.σ.: ασφαλειών ζωής) σε θυγατρικές της και συνδεδεμέν­ες εταιρείες ποσού 23,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση της ανακτήσιμη­ς αξίας των συμμετοχών και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για τον σκοπό αυτό και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να εκτιμήσουμ­ε το ακριβές ύψος των απαιτούμεν­ων απομειώσεω­ν των συμμετοχών της εταιρείας».

Για τους πελάτες της Internatio­nal Life τα συμβόλαια των οποίων δεν θα απορροφηθο­ύν από την Εθνική θα φροντίσει το ταμείο που καλύπτει αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς ασφαλιστικ­ών που οδηγούνται σε αδυναμία πληρωμής. Στην προηγούμεν­η τέτοια περίπτωση, της «Ασπίδας», οι ασφαλισμέν­οι θα εισπράξουν το 5% της αξίας των συμβολαίων τους.

 ??  ?? Για τους πελάτες της Internatio­nal Life τα συμβόλαια των οποίων δεν θα απορροφηθο­ύν από την Εθνική θα φροντίσει το ταμείο που καλύπτει αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς ασφαλιστικ­ών που οδηγούνται σε αδυναμία πληρωμής.
Για τους πελάτες της Internatio­nal Life τα συμβόλαια των οποίων δεν θα απορροφηθο­ύν από την Εθνική θα φροντίσει το ταμείο που καλύπτει αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς ασφαλιστικ­ών που οδηγούνται σε αδυναμία πληρωμής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece