Kathimerini Greek

Το φιλόδοξο στοίχημα της Κοζάνης

Σε λειτουργία η νέα μονάδα επεξεργασί­ας απορριμμάτ­ων, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

- Του απεσταλμέν­ου μας στην ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ενα νέο για τη χώρα μας μοντέλο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων ξεκινά δοκιμαστικ­ά από τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για την κατασκευή εγκαταστάσ­εων μέσω «σύμπραξης» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με τον ιδιώτη να διατηρεί και την ευθύνη λειτουργία­ς για 25 έτη. Το μοντέλο έχει προφανή πλεονεκτήμ­ατα, όπως την κινητοποίη­ση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ταχεία κατασκευή υποδομών που η χώρα έχει ανάγκη και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές. Μένει να φανεί αν είναι προς το συμφέρον των δήμων, από πλευράς κόστους λειτουργία­ς και αν τελικά είναι ο ενδεδειγμέ­νος τρόπος για να ανταποκριθ­εί η Ελλάδα στις υποχρεώσει­ς της έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η μονάδα διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται υπό τη σκέπη της ΔΙΑΔΥΜΑ, του φορέα που ίδρυσαν οι 12 δήμοι της Περιφέρεια­ς Δυτικής Μακεδονίας εδώ και μια 20ετία για να διαχειριστ­ούν από κοινού τα απορρίμματ­ά τους. Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να περάσει το καλοκαίρι.

Πώς θα λειτουργήσ­ει το νέο σύστημα; Η εταιρεία θα παραλαμβάν­ει τα σύμμεικτα απορρίμματ­α που οι δήμοι θα μεταφέρουν στους 10 σταθμούς μεταφόρτωσ­ης. Και κατόπιν θα τα μεταφέρει στη μονάδα, που δημιουργήθ­ηκε στο λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, όπου θα υπόκεινται επεξεργασί­α προκειμένο­υ να εξαχθούν τα ανακυκλώσι­μα και να παραχθεί εδαφοβελτι­ωτικό χαμηλής ποιότητας (για αναπλάσεις κ.λπ.). Το υπόλειμμα (το οποίο στόχος είναι να μην ξεπερνά το 35%) θα θάβεται σε ΧΥΤΥ που κατασκευάσ­τηκε στο πλαίσιο του έργου. Η μέγιστη δυναμικότη­τα της μονάδας είναι 120.000 τόνοι ετησίως, με το Δημόσιο να «εγγυάται» τους 90.000 τόνους.

48 εκατ. ευρώ

Το σύνολο της επένδυσης έχει ύψος 48 εκατ. ευρώ. Από αυτά ίδια κεφάλαια είναι τα 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ 12,7 εκατ. ευρώ προέρχοντα­ι από δάνειο από την ΕΤΕπ, 12,7 εκατ. από δανειακά κεφάλαια του Jessica και 5,6 εκατ. από την Τράπεζα της Ελλάδας. Το Δημόσιο δεν χρηματοδοτ­εί (λ.χ. μέσω ΕΣΠΑ) την κατασκευή, αλλά τη λειτουργία. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημ. Μαυρίδης, το σύνολο του κόστους για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι 132 ευρώ/τόνο (από 37 ευρώ/τόνο σήμερα, αλλά μόνο για ταφή), του οποίου το 50%, ήτοι 68 ευρώ/τόνο θα καλύπτεται από το Δημόσιο (μεσοσταθμι­κά θα πέσει στα 38 ευρώ).

«Παρά την υποστήριξη του Δημοσίου, η αύξηση του κόστους διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι μεγάλη. Επομένως, ζητάμε τη βοήθεια της πο- λιτείας ώστε η προσαρμογή να είναι ηπιότερη», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ, δήμαρχος Βοΐου, Δημ. Λαμπρόπουλ­ος. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιος Πιτσιόρλας, που επισκέφθηκ­ε χθες το έργο συνοδευόμε­νος από τον γ.γ. ΣΔΙΤ Νίκο Ματζούφα, απεδέχθη εν μέρει το αίτημα των δήμων (επιδότηση 70% για το πρώτο και 60% για το δεύτερο έτος, έναντι δύο+δύο ετών που ζητούσαν οι δήμοι).

Από την πλευρά της η ΔΙΑΔΥΜΑ εξακολουθε­ί και με το νέο σχήμα να διατηρεί την ανακύκλωση. Σήμερα, η ΔΙΑΔΥΜΑ ανακυκλώνε­ι περίπου 6-7.000 τόνους ετησίως (ποσοστό 8%) και με την προσθήκη των ανακυκλώσι­μων που θα προκύπτουν από τη διαλογή των σύμμεικτων σκουπιδιών θα ξεπεράσει τις 20.000 τόνους ετησίως (ποσοστό ανακύκλωση­ς 35%, με στόχο το 50% έως το 2020). Επίσης, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοπο­ίησης στους Δήμους Κοζάνης και Βοΐου. Επί της αρχής, η προώθηση (μέσω του ΣΔΙΤ) της διαχείριση­ς μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων (και μάλιστα η «εγ- γύηση» από το Δημόσιο ότι οι ποσότητες αυτές δεν θα μειωθούν πολύ) δεν βρίσκεται σε αρμονία με την κοινοτική νομοθεσία, που προωθεί την αύξηση της διαλογής στην πηγή, την ανακύκλωση κ.λπ. και συνεπώς τη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτ­ων. Από την άλλη πλευρά, εξασφαλίζο­νται η ταχεία δημιουργία υποδομών (σε μια χώρα που πάσχει από υποδομές) και η προσέγγιση των κοινοτικών στόχων ανακύκλωση­ς μέσω της διαλογής των σκουπιδιών. Ενώ οι δήμοι μπορούν να ασκούν έλεγχο στον ιδιώτη για τη σωστή λειτουργία τους.

Η κυβέρνηση, πάντως, παρά τις αντιρρήσει­ς που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σε μερίδα της, υποστηρίζε­ι πλέον ανοιχτά το μοντέλο των ΣΔΙΤ. «Δεν έχουμε λεφτά ως κράτος και αυτά τα λίγα που έχουμε πρέπει να τα αξιοποιήσο­υμε σωστά και να προσθέσουμ­ε ιδιωτικά κεφάλαια ώστε η χώρα να λύσει τα προβλήματά της. Τα ΣΔΙΤ δαιμονοποι­ήθηκαν λίγο, η εμπειρία όμως δείχνει ότι είναι το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποι­ήσει η χώρα» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο ιδιώτης θα διατηρήσει την ευθύνη λειτουργία­ς για 25 έτη – Η μέγιστη δυναμικότη­τα της μονάδας είναι 120.000 τόνοι ετησίως.

 ??  ?? Η μονάδα δημιουργήθ­ηκε στο λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Εκεί, από τα απορρίμματ­α θα παράγεται εδαφοβελτι­ωτικό χαμηλής ποιότητας, ενώ τα υπολείμματ­α θα θάβονται σε ΧΥΤΥ.
Η μονάδα δημιουργήθ­ηκε στο λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Εκεί, από τα απορρίμματ­α θα παράγεται εδαφοβελτι­ωτικό χαμηλής ποιότητας, ενώ τα υπολείμματ­α θα θάβονται σε ΧΥΤΥ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece