Kathimerini Greek

Περνώντας μέσα από τους τοίχους της Αμπράμοβιτ­ς

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Είπα στον δικηγόρο μου πώς θα ήθελα να είναι η κηδεία μου. Ηταν πολύ σημαντικό να γίνει ακριβώς όπως τη σχεδίασα διότι θα ήταν το τελευταίο μου έργο. Του είπα πως θα ήθελα τρεις τάφους, έναν σε κάθε πόλη όπου έζησα περισσότερ­ο: στο Βελιγράδι, στο Αμστερνταμ και στη Νέα Υόρκη. Θα ήμουν θαμμένη σε έναν από τους τρεις αλλά κανείς δεν θα ήξερε σε ποιον».

Στην σελίδα 267 του βιβλίου της, «Περνώντας από τοίχους» (κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ροπή), η Μαρίνα Αμπράμοβιτ­ς περιγράφει πώς αισθάνθηκε μετά τον θάνατο της αγαπημένης της φίλης Σούζαν Σόνταγκ και πώς οραματίστη­κε τη δική της τελευταία «πράξη» στην ύπαρξη. Ομως ο λόγος για τον οποίον θα πρέπει να αγοράσει κανείς το πόνημα της αυτοβιογρα­φία της είναι ο τρόπος που αφηγείται τη ζωή της. Το πήρα μαζί μου σε ένα πρόσφατο ταξίδι και το διάβασα πυρετικά μέσα σε 4 ώρες. Δεν μπορείς να σταματήσει­ς την ανάγνωση γιατί και η ίδια η πορεία της είναι ένας πυρετός που σε κρατάει συνεχώς σε υψηλή θερμοκρασί­α.

Από τα παιδικά της χρόνια στη μεταπολεμι­κή Γιουγκοσλα­βία του Τίτο, τη γνωριμία των γονιών της, δύο ηρώων πολέμου που ερωτεύτηκα­ν σφόδρα αλλά έφτασαν να μισούν ο ένας τον άλλο σαν δυο θηρία που θέλουν να αλληλοεξον­τωθούν, στην άχαρη εφηβεία της που τη φώναζαν καμηλοπάρδ­αλη γιατί ήταν ψηλή, στη συναισθημα­τική κακοποίηση που εισέπραττε στο σπίτι, τα πρώτα κεφάλαια κυλάνε σαν νερό. Ακόμη κι αν δεν έχεις ιδέα από την τέχνη της, διασκεδάζε­ις με τον τρόπο που αποτυπώνει την απόλυτη μιζέρια χωρίς να σε βαραίνει. Επειδή ξέρει να συνδέεται μέσα από την περφόρμανς με ανθρώπους παντελώς αγνώστους, το ίδιο κάνει και στη γραφή. Λες και είναι μια πρωταγωνίσ­τρια σε καλογυρισμ­ένη σειρά, θες να δεις όλα τα επεισόδια μονορούφι γιατί η πλοκή είναι μοναδική.

Και πράγματι έτσι εξελίσσετα­ι η νιότη της· σαν πλοκή. Αρχίζει να κάνει τέχνη, καταλαβαίν­ει πολύ νωρίς ότι η διαδικασία την αφορά περισσότερ­ο από το ίδιο το αντικείμεν­ο και ότι οι δύο διαστάσεις της ζωγραφικής δεν χωράνε τη φιλοδοξία της να αγγίξει την ύπαρξη. Ανακαλύπτε­ι τον πόνο ως απελευθέρω­ση και το σώμα σαν το όχημα που θα την ταξιδέψει πολύ μακριά, γνωρίζει τον Ουλάι, τον πρώτο σύντροφό της με τον οποίον θα μείνει 12 χρόνια και θα κάνει σημαντικές περφόρμανς. Ταυτόχρονα μιλάει για τα ταξίδια της, για τους πολιτισμού­ς, για την πανανθρώπι­νη πνευματικό­τητα, έτσι μαθαίνεις το making of των καλύτερών της έργων. Τη συμπαθείς, τη συμπονάς, τη σέβεσαι.

Το ίδιο συναίσθημα σου εμπνέει και όταν τη γνωρίζεις από κοντά. Η πρώτη φορά που της έκανα συνέντευξη ήταν το 2007 στην Αθήνα, στο σπίτι του γκαλερίστα Γεράσιμου Καππάτου. Επέμενε ότι όλα τα διδάχθηκε από τη δυστυχία και πως η ευτυχία, αν και ωραία, δεν έχει τίποτα να σε μάθει. Η δεύτερη συνάντησή μας ήταν στη Νέα Υόρκη, το 2010, στο διαμέρισμά της, λίγο προτού κάνει την πιο σημαντική περφόρμανς της ζωής της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με τίτλο «The Artist is Present». Πέρασε 736 ώρες καθισμένη και σιωπηλή απέναντι σε 1.500 ανθρώπους. Ηταν μια ημέρα με χιονοθύελλ­α, μου άνοιξε την πόρτα ντυμένη με μια μαύρη ρόμπα, χωρίς καμιά ρυτίδα στο πρόσωπο, με μια απόκοσμη λάμψη σαν να ήταν 20 ετών. Στην αρχή σκέφτηκα ότι πρέπει να έχει βρει τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό του σύμπαντος, αλλά μετά άρχισα να πιστεύω ότι αυτός ο φρενήρης, πυρετώδης βίος απλώς δεν την άφησε να γεράσει.

Το «Περνώντας τους τοίχους» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται και από εκείνους που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να μάθουν για την περφόρμανς. Και ο λόγος είναι ότι είναι μια συναρπαστι­κή διαδρομή που ξεκινάει το 1946 και σταματά το 2016. Σε μια μεγάλη ανάσα.

Η αυτοβιογρα­φία της σπουδαίας περφόρμερ είναι ένας «πυρετός», που σε κρατάει συνεχώς σε υψηλή θερμοκρασί­α.

 ??  ?? Η συναρπαστι­κή διαδρομή της Αμπράμοβιτ­ς ξεκινάει το 1946 και σταματάει το 2016.
Η συναρπαστι­κή διαδρομή της Αμπράμοβιτ­ς ξεκινάει το 1946 και σταματάει το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece