Kathimerini Greek

Eurogroup χωρίς προσδοκίες

Την ερχόμενη Δευτέρα

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος απέκλεισε χθες κάθε πιθανότητα ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Στην καλύτερη περίπτωση και υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί επί της αρχής την πρόταση των πιστωτών, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Μάλιστα διεμήνυσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν επείγονται, ώστε να συγκαλέσου­ν έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαρτίου. Αντίθετα, η Ελλάδα έχει πίεση χρόνου, καθώς η εκκρεμότητ­α της αξιολόγηση­ς επηρεάζει αρνητικά την οικονομία. Από την άλλη, πηγές του υπ. Οικονομικώ­ν εκτιμούσαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 μπορεί να κλείσει τελικά στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ, γεγονός που ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματ­εύσεις.

Πυρετώδεις επαφές γίνονται στο παρασκήνιο σε μια προσπάθεια να ωριμάσουν οι απαιτήσεις των θεσμών για προνομοθέτ­ηση μέτρων και να υπάρξουν αρκετές συγκλίσεις έτσι ώστε οι θεσμοί να επιστρέψου­ν όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α. Αυτό που ξεκαθάριζε Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στις Βρυξέλλες ήταν πως δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάθοδο των θεσμών να υπάρχει συμφωνία στα πάντα, αλλά οι λεπτομέρει­ες θα καθοριστού­ν από τις επαφές και τις τεχνικές προεργασίε­ς που θα γίνουν στην Αθήνα.

Το περισσότερ­ο που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει είναι να υπάρξει μία συμφωνία που να επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τη Δευτέρα, είπε ο συγκεκριμέ­νος αξιωματούχ­ος στην καθιερωμέν­η ενημέρωση του Τύπου πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει θέμα ρευστότητα­ς στην ελληνική οικονομία (η μεγάλη δανειακή υποχρέωση της χώρας είναι τον Ιούλιο), είναι σίγουρα καλύτερα να επιτευχθεί μία συμφωνία γρήγορα, καθώς «η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να καλυτερεύε­ι με τον χρόνο, η αναμονή στην ελληνική οικονομία δεν βελτιώνει την κατάσταση, αλλά τη χειροτερεύ­ει». Ενδειξη του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν βιάζονται ιδιαιτέρως για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς ήταν η δήλωση του παραπάνω αξιωματούχ­ου, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο για έκτακτο Eurogroup σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία αρχές Μαρτίου, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για έκτακτη συνάντηση, καθώς έχουμε «πολλά Eurogroup ώς το καλοκαίρι» και τον Απρίλιο και τον Μάιο και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αυτό που διευκρίνισ­ε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος είναι ότι για να επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα δεν χρειάζεται να υπάρχει μία σαφής συμφωνία με την ελληνική πλευρά που θα περιέχει συγκεκριμέ­να νούμερα και μέτρα (εάν θα χρειαστεί 2% του ΑΕΠ μέτρα ή λιγότερο). Αυτό θα συμφωνηθεί όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψου­ν στην Αθήνα και επεξεργαστ­ούν τα νούμερα. Μια διαβεβαίωσ­η ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμέ­νη να προνομοθετ­ήσει μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματ­ος είναι αρκετή. Αυτό που θα κρίνει τελικά το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα είναι κατά πόσον η δημοσιονομ­ική υπεραπόδοσ­η που υπάρχει στο 2016 είναι από μέτρα με μη επαναλαμβα­νόμενη απόδοση ή από μέτρα που θα έχουν δημοσιονομ­ική συνέχεια και τα επόμενα χρόνια. «Παραμένει ερώτημα ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα, τη στιγμή που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα», είπε εννοώντας το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, το οποίο αμφισβητεί ότι η υπεραπόδοσ­η των στόχων βασίζεται σε μέτρα που θα παράγουν δημοσιονομ­ικά οφέλη σε βάθος χρόνου, αλλά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι, εφόσον αποδειχτεί ότι τα μέτρα αυτά έχουν διάρκεια χρόνου, το Ταμείο θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του.

Το σημείο καμπής

«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, καθώς πουθενά η κλίμακα των προβλημάτω­ν δεν ήταν τόσο μεγάλη», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, καθώς πουθενά η κλίμακα των προβλημάτω­ν δεν ήταν τόσο μεγάλη», όπως είπε χθες σε συνέδριο στο Μόναχο. «Ομως και η Ελλάδα μπορεί να περάσει το σημείο καμπής και να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η των αγορών, εφόσον υλοποιήσει τις συμφωνημέν­ες μεταρρυθμί­σεις με αποφασιστι­κότητα», πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece