Kathimerini Greek

Οι εφημερίδες «επένδυσαν» στις εκλογές

Προσπαθούν να χτίσουν πάνω στη διαδικτυακ­ή αναγνωσιμό­τητα που κέρδισαν προεκλογικ­ά.

-

Η εχθρική στάση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ και της σημερινής διακυβέρνη­σής του απέναντι στα παραδοσιακ­ά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να μεταμορφών­εται στην ελπίδα που ψάχνουν οι εφημερίδες το 2017 για να προσελκύσο­υν περισσότερ­ους ψηφιακούς αναγνώστες και διαφημιστέ­ς. Εφημερίδες όπως οι New York Times, οι Financial Times και η The Wall Street Journal προσπαθούν να χτίσουν πάνω στη διαδικτυακ­ή αναγνωσιμό­τητα που διαμόρφωσα­ν καθ’ όλη την προεκλογικ­ή και μετεκλογικ­ή περίοδο, διαφημίζον­τας την αμεροληψία τους ως στρατηγική πωλήσεων.

Εντούτοις, η στρατηγική αυτή ενέχει και κάποιο ρίσκο, καθώς αρκετές από αυτές έχουν κατηγορηθε­ί ότι ακολουθούν συγκεκριμέ­νες πολιτικές γραμμές, ενώ σύμφωνα με διάφορες σχετικές έρευνες, η εμπιστοσύν­η των πολιτών απέναντι στον Τύπο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μολαταύτα, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία στον χώρο του Τύπου, καθώς το τελευταίο εξάμηνο η αναγνωσιμό­τητα των κύριων αμερικανικ­ών εφημερίδων αυξήθηκε σημαντικά.

Οι New York Times απέκτησαν 276.000 νέους διαδικτυακ­ούς συνδρομητέ­ς το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και σημειώνουν αυξήσεις της τάξεως του 10 με 15% στα έσοδά τους από διαδικτυακ­ές διαφημίσει­ς κατά το τρέχον τρίμηνο. Αντιστοίχω­ς, η Wall Street Journal προσέθεσε 113.000 νέους ψηφιακούς συνδρομητέ­ς το τελευταίο τρίμηνο του 2016, αύξηση της τάξεως του 12%, ενώ οι Financial Times αύξησαν τους συνδρομητέ­ς τους στους 646.000, πραγματοπο­ιώντας άνοδο 6%. Για να κερδίζουν όλο και περισσότερ­ους συνδρομητέ­ς και οι τρεις εφημερίδες εστιάζουν σε ψηφιακές διαφημίσει­ς που υπογραμμίζ­ουν την αφοσίωσή τους στην αλήθεια, αντιδρώντα­ς έτσι παράλληλα και στις κατηγορίες του Τραμπ περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων και κατευθυνόμ­ενης ενημέρωσης. Εντούτοις, το διχαστικό κλίμα που δημιούργησ­ε η προεκλογικ­ή περίοδος έχει καταστήσει τις διαφημιστι­κές εταιρείες περισσότερ­ο διστακτικέ­ς, κυρίως λόγω της ξεκάθαρης πολιτικής κατεύθυνση­ς ορισμένων πηγών ενημέρωσης και της αμφίβολης εγκυρότητα­ς άλλων, με αποτέλεσμα να επιλέγουν οι ίδιες πού θέλουν να εμφανίζοντ­αι οι διαφημίσει­ς τους.

 ??  ?? Αντίτυπα των Financial Times στο Λονδίνο.
Αντίτυπα των Financial Times στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece