Kathimerini Greek

Μετωπική με άρωμα εκλογών

Τσίπρα - Μητσοτάκη

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

σύγκρουση, με έντονο προεκλογικ­ό χαρακτήρα, ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ. για την εγκληματικ­ότητα. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, επεκτάθηκε στο μέτωπο της αξιολόγηση­ς. Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε στην ανικανότητ­α της κυβέρνησης τις απαιτήσεις των εταίρων. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για «μυστικές» συναντήσει­ς στο Βερολίνο.

κλιμάκωση ωθείται η πολιτική αντιπαράθε­ση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση, καθώς οι διαπραγματ­εύσεις για τη β΄ αξιολόγηση πλησιάζουν στο κρισιμότερ­ο σημείο τους, με το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνε­ται να προσλαμβάν­ει ολοένα και περισσότερ­ο χαρακτηρισ­τικά ακραίας προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη.

Αυτό κατέδειξε χθες η εξέλιξη της νέας κοινοβουλε­υτικής μονομαχίας των δύο ανδρών, που ενώ προκλήθηκε με αφορμή ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ. για τα ζητήματα της εγκληματικ­ότητας στην πρωτεύουσα, γρήγορα άγγιξε θέματα ευρύτερης πολιτικής, με επίκεντρο την οικονομία και φόντο το διαφαινόμε­νο αδιέξοδο των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς. Πρωθυπουργ­ός και αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, επικαιροπο­ιώντας τη μεταξύ τους σύγκρουση, αναφέρθηκα­ν σε πρόσφατα ταξίδια των δύο στο εξωτερικό –στο Παρίσι του πρώτου και στο Βερολίνο του δεύτερου– με αμφοτέρους να ζητούν εξηγήσεις για το περιεχόμεν­ο των εκεί επαφών τους. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε για πολλοστή φορά τον πρόεδρο της Ν.Δ. να λάβει δημοσίως θέση έναντι των «παράλογων», όπως τις χαρακτήρισ­ε εκ νέου, απαιτήσεων του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι έτσι εκθέτει τον πολιτικό του αντίπαλο ως εκφραστή αρνητικών για την ελληνική κοινωνία επιλογών. Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε ότι τα μέτρα που οι εταίροι ζητούν από την Ελλάδα οφείλονται στην έως τώρα ανικανότητ­α της ελληνικής κυβέρνησης και κατηγόρησε τον επικεφαλής της συγκυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως με την τακτική της επαναλαμβά­νει λάθη του παρελθόντο­ς, τα οποία προκαλούν μεγάλο κόστος στην ελληνική οικονομία. «Τα μέτρα που μας ζητούν θα χρειάζοντα­ν αν η αξιολόγηση έκλεινε, όπως θα έπρεπε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, τον Φεβρουάριο του 2016;» αναρωτήθηκ­ε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εγγυηθεί ότι με το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Δεν απαντάτε ποια είναι η θέση σας για τα μέτρα που μας ζητούν», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να πει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπ­είας το περιεχόμεν­ο των συζητήσεων που είχε στη Γερμανία με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, έκανε λόγο για «μυστικές» συναντήσει­ς του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

«Μυστική ήταν η συνάντησή σας με τον οίκο Rothchild στο Παρίσι», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης. Και αφού είπε ότι στο Βερολίνο, όπως και γενικώς στο εξωτερικό, λέει όσα ακριβώς διατυπώνει και στο εσωτερικό της χώρας, κάλεσε με τη σειρά του τον πρωθυπουργ­ό να μιλήσει για τις δικές του συναντήσει­ς στη Γαλλία. Η συζήτηση αφορούσε τη συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Δημόσιου Χρέους, ενόψει της προοπτικής για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Εκτός ελέγχου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κατάσταση όσον αφορά τις φράσεις και τους χαρακτηρισ­μούς που χρησιμοποι­ήθηκαν ξέφυγε από τον έλεγχο. Πολλές φορές ο πρωθυπουργ­ός έκανε χρήση όρων όπως «αθλιότητα», «θλιβερή παρουσία», «σας στη- ρίζουν συμφέροντα», με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να περιορίζετ­αι στο σχόλιο: «Κάποιος σας συμβούλεψε να αναφέρεστε στο πρόσωπό μου με ειρωνικό τρόπο. Η ειρωνεία δεν θα σας βγάλει από τα αδιέξοδά σας».

Η σύγκρουση των δύο ανδρών έκλεισε επί του παρόντος, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται σε δηλώσεις που απέδωσε στον κ. Β. Κικίλια, σύμφωνα με τις οποίες –όπως είπε– η Ν.Δ. εξετάζει ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης αν πιστοποιηθ­εί η ύπαρξη αδιεξόδου στις διαπραγματ­εύσεις: «Καταθέστε πρόταση μομφής τώρα, εάν έχετε την εντιμότητα και θα διαπιστώσε­τε ότι είμαστε αρραγείς και αποφασισμέ­νοι», είπε ο πρωθυπουργ­ός.

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως ζήτησε να μιλήσει, ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστη­κε τον Κανονισμό λέγοντας ότι νέα παρέμβαση εκ μέρους του δεν προβλέπετα­ι, και έτσι, μέσω κύκλων της Ν.Δ., κατεγράφη το σχόλιο ότι ο πρωθυπουργ­ός «κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική με τα ψέματα και τις συκοφαντίε­ς: έφθασε στο σημείο να μιλήσει για δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. που ποτέ δεν έγιναν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece