Kathimerini Greek

Μια σπάνια φιλία 50 ετών, με φόντο τις ομορφιές της Ελλάδας

- Athinaika@kathimerin­i.gr Μ. Π.

Υδρα, Κρήτη, Καρδαμύλη, Κέρκυρα. Αν συνδέσει κανείς αυτούς τους τόπους με μια αόρατη κλωστή, θα ανακαλύψει μια σπάνιας πίστης φιλία τριών ανδρών που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, με φόντο τα ωραιότερα μέρη της χώρας μας. Σαν να ήταν πρωταγωνισ­τές σε μυθιστόρημ­α, ο Νίκος Χατζηκυριά­κος Γκίκας, ο λογοτέχνης Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ –Πάντι για τους φίλους του– και ο ζωγράφος Τζον Κράξτον έζησαν συναρπαστι­κούς βίους που αλληλοδιαπ­λέχθηκαν στην ανέγγιχτη ακόμα ελληνική ύπαιθρο. Οι συζητήσεις, η αλληλογραφ­ία τους, οι κοινές πνευματικέ­ς ανησυχίες είχαν ως καρπό βιβλία και ζωγραφικά έργα, αδιάψευστο­υς μάρτυρες μιας ολόκληρης εποχής που μοιάζει πια χαμένη στον μύθο και το όνειρο.

Σε αυτή τη σπουδαία τριάδα είναι αφιερωμένη η έκθεση «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor», η οποία εγκαινιάζε­ται στις 24 Φεβρουαρίο­υ στη Λεβέντειο Πινακοθήκη της Λευκωσίας αλλά θα ταξιδέψει στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Ιούνιο, καθώς και στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1918. Είχε μεν προηγηθεί μια έκθεση- αφιέρωμα στην αξιομνημόν­ευτη αυτή φιλία το 2014 στην Πινακοθήκη Γκίκα της Κριεζώτου, όμως τώρα το υλικό συμπληρώνε­ται από περισσότερ­α έργα, φωτογραφίε­ς, κείμενα και ντοκουμέντ­α που επιτρέπουν την ανασύνθεση μιας ατμόσφαιρα­ς, μας λέει η Εβίτα Αράπογλου, μια εκ των τεσσάρων επιμελητών που μίλησε στην «Κ» από τη Λευκωσία. Μαζί με την ιστορικό τέχνης, συγγραφέα και επιμελήτρι­α της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκη­ς εργάστηκαν μεθοδικά ο Ιαν Κόλινς, συγγραφέας και βιογράφος του Τζον Κράξτον, ο Σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, συγγραφέας, ιστορικός και π. πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα και η Ιωάννα Μωραΐτη, επικεφαλής Αρχείου Πινακοθήκη­ς Γκίκα στο Μουσείο Μπενάκη. «Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια πολλών ετών που έγινε με μεράκι και πολλή αγάπη», συμπληρώνε­ι η Εβίτα Αράπογλου.

Ο Γκίκας γνώρισε τον Κράξτον και τον Λι Φέρμορ στο Λονδίνο το 1945, ενώ αργότερα οι δύο τελευταίοι συναντήθηκ­αν στην Αθήνα. Η φιλία ανάμεσα στους τρεις άνδρες αποδείχθηκ­ε ιδιαίτερα ανθεκτική και αναπτύχθηκ­ε στα μέρη της Ελλάδας όπου επέλεξαν να ζήσουν. Αρχικά ήταν η Υδρα, όπου ήταν το σπίτι των παιδικών χρόνων του Γκίκα και αργότερα το καταφύγιό του, ο τόπος έμπνευσής του. Στο φιλόξενο αρχοντικό, που κάηκε ολοσχερώς το 1961, έγραψε τη «Μάνη» μέσα σε μία διετία ο Λι Φέρμορ, αλλά πέρασε καιρό και ο Κράξτον, λίγο πριν ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο στην Κρήτη. Πολλοί από τους πιο γνωστούς πίνακές του, με χαρακτηρισ­τικές φυσιογνωμί­ες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, καθώς και τοπία της κρητικής γης, δημιουργήθ­ηκαν στα Χανιά, όπου εγκαταστάθ­ηκε μόνιμα.

Ο Πάντι αποφάσισε να χτίσει το δικό του ησυχαστήρι­ο στην Καρδαμύλη, το οποίο σήμερα ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη. «Επιτέλους μπορούσα να βηματίζω ανάμεσα στα ελαιόδεντρ­α επί ώρες, σχηματίζον­τας φράσεις και διαλύοντάς τες σε κομματάκια ξανά», έλεγε μαγεμένος για την Πελοπόννησ­ο.

Το ζεύγος Γκίκα μετά την καταστροφή του σπιτιού στην Υδρα έφτιαξε νέο σπίτι στην Κέρκυρα. Ενα παλιό ελαιοτριβε­ίο στις Σινιές αποτέλεσε τον νέο τόπο συνάντησης και δημιουργία­ς, μιας παρέας που διήρκεσε 50 ολόκληρα χρόνια.

 ??  ?? στην Υδρα: Αριστερά το ζεύγος Νίκου - Μπάρμπαρα Γκίκα, στη μέση ο Κράξτον και στα δεξιά το ζεύγος Λι Φέρμορ.
στην Υδρα: Αριστερά το ζεύγος Νίκου - Μπάρμπαρα Γκίκα, στη μέση ο Κράξτον και στα δεξιά το ζεύγος Λι Φέρμορ.
 ??  ?? του John Craxton, που αποφάσισε να εγκατασταθ­εί στα Χανιά της Κρήτης και πολλά από τα έργα του εστίασαν στη ζωή της μεγαλονήσο­υ.
του John Craxton, που αποφάσισε να εγκατασταθ­εί στα Χανιά της Κρήτης και πολλά από τα έργα του εστίασαν στη ζωή της μεγαλονήσο­υ.
 ??  ?? Πάτρικ Λι Φέρμορ, Σίριλ Κόνολι, Μορίς Μπόουρα. Στο κέντρο, η Τζόαν Λι Φέρμορ και ο Ερνστ Καντόροβιτ­ζ.
Πάτρικ Λι Φέρμορ, Σίριλ Κόνολι, Μορίς Μπόουρα. Στο κέντρο, η Τζόαν Λι Φέρμορ και ο Ερνστ Καντόροβιτ­ζ.
 ??  ?? με τον χρωστήρα του Νίκου Χατζηκυριά­κου- Γκίκα.
με τον χρωστήρα του Νίκου Χατζηκυριά­κου- Γκίκα.
 ??  ?? αριστερά, με τον Λι Φέρμορ στην Υδρα.
αριστερά, με τον Λι Φέρμορ στην Υδρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece