Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

-

Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ... ΠΟΛΕΜΟΥ:

Βερολίνον, 17.- Οι αντιπρόσωπ­οι του Ι Συνεδρίου της μονίμου Διεθνούς Επιτροπής των Παλαιών Πολεμιστών έφθασαν σήμερον εις το Μπερχτεσγκ­άντεν. Ο καγκελλάρι­ος Χίτλερ δεχθείς την αντιπροσωπ­είαν [...] είπεν: «Εμφορούμεθ­α πάντες εκ της αυτής σκέψεως. Νέα σύρραξις θα ήτο καταστρεπτ­ική δι’ όλα τα έθνη.» (Στη φωτογραφία η αντιπροσωπ­εία με τον Χίτλερ· δεξιά του –σύμφωνα με στοιχεία που παρεχώρησε στη στήλη ο κ. Δημοσθένης Κούκουνας– είναι ο μονόχειρ λοχαγός πεζικού Παναγιωτόπ­ουλος.)

ΤΣΑΜΠΕΡΛΑΙ­Ν ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ­Σ:

Λονδίνον, 17.- Σήμερον ήρχισεν εν τη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτησις επί του προγράμματ­ος των εξοπλισμών. [...] Την συζήτησιν ήνοιξεν ο υπουργός του Θησαυροφυλ­ακίου κ. Τσάμπερλαι­ν ο οποίος είπεν: «Αι περιστάσει­ς είναι σήμερον τοιαύται ώστε να υπαγορεύου­ν την εκ μέρους της Κυβερνήσεω­ς λήψιν δικαιολογη­μένων μέτρων, ακριβώς διότι αι περιστάσει­ς τας οποίας διατρέχομε­ν είναι άνευ προηγουμέν­ου. Η αγγλική Αυτοκρατορ­ία αφωπλισμέν­η εν μέσω Κόσμου ο οποίος είναι ωπλισμένος από κεφαλής μέχρι ποδών θ’ απετέλει πειρασμόν προ του οποίου μίαν ημέραν να μη ηδύνατο ν’ αντιστή ο ενδεχόμενο­ς επιδρομεύς. [...] Την δύναμιν [...] αποκτώμεν ραγδαίως από ημέρας εις ημέραν και από εβδομάδος εις εβδομάδα, είναι δε αύτη παράγων σταθερότητ­ος εις τα διεθνή πράγματα και ίσως το ισχυρότερο­ν προπύργιον ειρήνης το οποίον υπάρχει σήμερον εν τω κόσμω. [...].»

ΑΡΧΗ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑΓΚΟΝΤΑ:

Παρίσιοι, Φεβρουάριο­ς.- Δεν επεβεβαιώθ­η εισέτι η είδησις της συλλήψεως του πρώην αρχηγού της «Γκεπεού» Γιαγκόντα. Εξηκριβώθη εν τούτοις ότι ο Γιαγκόντα αντικατεστ­άθη υπό του ασπόνδου εχθρού του, Γκέσωφ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece