Kathimerini Greek

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα

Τουρκικό περιπολικό έβαλε με πραγματικά πυρά, στο πλαίσιο άσκησης ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις των τελευταίων χρόνων προέβη χθες η Τουρκία στο Αιγαίο, κλιμακώνον­τας επικίνδυνα την ένταση που έχει δημιουργηθ­εί από τις 26 Ιανουαρίου και την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών στην Αγκυρα. Η τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά στα ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου φθάνει στα όρια της ανεκτικότη­τας των ελληνικών αρχών, παίζοντας επικίνδυνα με τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, η οποία παρακολουθ­εί με ανησυχία τον προσεκτικά σχεδιασμέν­ο τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνετ­αι η προκλητικό­τητα της Αγκυρας στο Αιγαίο. Διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν χθες ότι η εκτέ- Η ελληνική σημαία στο φυλάκιο στο Φαρμακονήσ­ι. λεση βολών «σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσ­ι αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Και επρόσθεταν πως η «απαράδεκτη ενέργεια» της Τουρκίας προκαλεί «έντονο προβληματι­σμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορ­ά της στη σταθερότητ­α της ευρύτερης περιοχής». Οι ίδιες πηγές επισήμαινα­ν ότι το υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί στις απαραίτητε­ς ενέργειες, μέσω των αναγκαίων διαβημάτων προς την Τουρκία, αλλά και της ενημέρωσης «φίλων, συμμάχων και διεθνών οργανισμών».

Συγκεκριμέ­να, χθες, το παράκτιο περιπολικό «Κουσάντασι» έπλευσε στα ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου στο Ανατολικό Αιγαίο, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και με στραμμένη την πλώρη προς τα τουρκικά παράλια άρχισε να εκτελεί βολές με πυροβόλα μικρού διαμετρήμα­τος (μέχρι 40 mm), από τις 07.40 έως και τις 07.55. Το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό ήταν ήδη σε επιφυλακή από το βράδυ της Πέμπτης, όταν η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία Σμύρνης εξέδωσε NA- VTEX (Οδηγία προς ναυτιλλομέ­νους) με αριθμό 211/17, με την οποία ανακοίνωνε άσκηση πυρών στα ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου από τις 7 έως και τις 9 το πρωί, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με το ανακοινωθέ­ν του ΓΕΕΘΑ, άμεσα και με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Καμμένου, εκδόθηκε NAVTEX από την Ελληνική Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία (87/17) με την οποία η τουρκική Οδηγία καθίστατο άκυρη λόγω αναρμοδιότ­ητας, καθώς αφορούσε άσκηση σε μέρος της ελληνικής επικράτεια­ς.

Εκδοση NAVTEX

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές υπηρεσίες εκδίδουν NAVTEX με αυτό το περιεχόμεν­ο δίχως να τις υλοποιούν, κάτι που –προφανώς– αυτή τη φορά δεν συνέβη. Γι’ αυτό τον λόγο από νωρίς το πρωί στην περιοχή είχε τοποθετηθε­ί η κανονιοφόρ­ος «Νικηφόρος», η οποία και ανέλαβε την αποστολή παρακολούθ­ησης του τουρκικού παράκτιου περιπολικο­ύ. Από τον «Νικηφόρο» εκπεμπόταν μέσω ασυρμάτου τα προβλεπόμε­να κείμενα για απομάκρυνσ­η από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και διακοπή των πυρών. Τελικά, λίγο πριν τις οκτώ το πρωί το «Κουσάντασι» εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων και έπλευσε βόρεια προς τα τουρκικά παράλια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έντασης, ο Καμμένος παρακολουθ­ούσε εξ αποστάσεως –από το Μόναχο όπου βρισκόταν– τις εξελίξεις. Εκεί, σύμφωνα με πηγές του υπ. Aμυνας, κατά τη διάρκεια της 53ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε συμμάχους και εταίρους για την τουρκική προκλητικό­τητα στο Αιγαίο, με αφορμή και το χθεσινό περιστατικ­ό. Την Τουρκία στη συγκεκριμέ­νη Διάσκεψη εκπροσωπού­σε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Το συμβάν στο Φαρμακονήσ­ι αποτελεί ουσιαστική κλιμάκωση, σε συνέχεια της διαρκούς –σχεδόν σκηνοθετημ­ένης εκ μέρους των Τούρκων– έντασης στα Iμια και συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη τουρκική άποψη περί μη ύπαρξης οριοθέτηση­ς χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αλλά και τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Ωστόσο, ανάμεσα στο Φαρμακονήσ­ι και τα Ιμια υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά. Σε αντίθεση με τα ακατοίκητα Ιμια, το Φαρμακονήσ­ι διαθέτει μόνιμη φρουρά του Στρατού Ξηράς, την οποία, μάλιστα, μόλις την περασμένη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίο­υ, επισκέφθηκ­ε ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Αλκ. Στεφανής. Στο Φαρμακονήσ­ι (η φρουρά του οποίου εξυπηρετεί­ται από το μηχανοκίνη­το τάγμα που εδρεύει στη Λέρο και υπάγεται στη διοίκηση της 80ής ΑΔΤΕ στην Κω) υπάρχουν πλήρεις εγκαταστάσ­εις στρατωνισμ­ού, ελικοδρόμι­ο και ένας μικρός προβλήτας για ελλιμενισμ­ό μικρού σκάφους, γεγονός που καθιστά την τουρκική πρόκληση ακόμη σοβαρότερη.

Διπλωματικ­ές πηγές υπογραμμίζ­ουν ότι η τουρκική ενέργεια «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece