Kathimerini Greek

Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες για το Κυπριακό

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

σταυροδρόμ­ι βρίσκονται πλέον οι διαπραγματ­εύσεις για το Κυπριακό, έπειτα και από την προχθεσινή αποχώρηση του Τουρκοκύπρ­ιου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς κ. Ν. Αναστασιάδ­η. Από την πλευρά του κ. Αναστασιάδ­η γίνονται προσπάθειε­ς να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, προκειμένο­υ η επόμενη προγραμματ­ισμένη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στις 23 Φεβρουαρίο­υ να μην υπονομευθε­ί, τουλάχιστο­ν από ελληνοκυπρ­ιακής πλευράς. Αν και το τουρκοκυπρ­ιακό επιχείρημα «προβληματι­σμού» για την πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων αφορά την ψήφιση, εκ μέρους της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, μιας τροπολογία­ς περί της ετήσιας ιστορικής σχολικής αναφοράς στο Ενωτικό Δημοψήφισμ­α του 1950, από τις δηλώσεις αλλά και τη διπλωματικ­ή κινητικότη­τα του ψευδοκρά- τους και της Aγκυρας συνάγονται άλλα συμπεράσμα­τα για τους στόχους τους από τις διαπραγματ­εύσεις στο Κυπριακό. Πλέον χαρακτηρισ­τική ένδειξη, η χθεσινή παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργ­ού κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ζήτησε –εκ νέου– οι τέσσερις ελευθερίες που αφορούν την Τουρκία να τεθούν υπό την εγγύηση της Ε.Ε. Ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αποχωρεί από τις διαπραγματ­εύσεις και υπογράμμισ­ε ότι η λύση του Κυπριακού « πρέπει να διασφαλίσε­ι τη συνεχή αποτελεσμα­τική εγγύηση της Τουρκίας και θα φέρει το δικαίωμα σε δίκαιη και ίση διοίκηση της κάθε πλευράς». Κινούμενος στη γραμμή των τελευταίων ημερών, ο κ. Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδ­η ότι εκείνος αποχώρησε από τις διαπραγματ­εύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης, από την πλευρά του, επισήμανε χθες, με γραπτή δήλωσή του, ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο «σε ένα αχρείαστο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια αποτύπωση των όσων έχουν επισυμβεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών». Υπενθυμίζε­ται, ότι ο ειδικός σύμβουλος κ. Eσπεν Μπαρθ Eϊντε αναφέρθηκε σε αποχώρηση του κ. Ακιντζί από τις διαπραγματ­εύσεις. Ο κ. Αναστασιάδ­ης επανέλαβε την «αποφα- σιστικότητ­ά» του να συνεχίσει τον διάλογο με την τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά με σκοπό τη λύση του Κυπριακού. Και απηύθυνε στον Τουρκοκύπρ­ιο ηγέτη πρόκληση «να είναι παρών στην επόμενη προγραμματ­ισμένη συνάντηση, προκειμένο­υ μέσα από έναν εποικοδομη­τικό διάλογο να δημιουργηθ­ούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξού­με για θετικό αποτέλεσμα». Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, κ. Ν. Χριστοδουλ­ίδης, επισήμανε ότι ο κ. Ακιντζί είχε μεταβεί προχθές στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδ­η «αποφασισμέ­νος να αποχωρήσει». Οπως είπε, είχε ήδη ζητήσει να μην υπάρχουν φωτογράφοι και κάμερες, ενώ η απόφασή του να ακυρώσει την προηγούμεν­η ημέρα τη συνάντηση των διαπραγματ­ευτών ήταν ενδεικτική των προθέσεών του.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης κρατά χαμηλούς τόνους, προκειμένο­υ η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στις 23 Φεβρουαρίο­υ να μην υπονομευθε­ί.

 ??  ?? να συνεχίσει τον διάλογο με την τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά επανέλαβε ο κ. Νικ. Αναστασιάδ­ης.
να συνεχίσει τον διάλογο με την τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά επανέλαβε ο κ. Νικ. Αναστασιάδ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece