Kathimerini Greek

Σύγκληση του ΕΣΕΠ ζητεί η Ν.Δ.

-

του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) προκειμένο­υ να συζητηθεί η πορεία των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, έπειτα και από το χθεσινό, εξαιρετικά ανησυχητικ­ό, περιστατικ­ό στο Φαρμακονήσ­ι, ζήτησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Συνεργάτες του κ. Κουμουτσάκ­ου τόνιζαν ότι η πρωτοβουλί­α της Ν.Δ. κινείται στην κατεύθυνση στήριξης των εθνικών συμφερόντω­ν, στη διάρκεια μιας περιόδου ακραίων τουρκικών προκλήσεων. Στην επιστολή του ο κ. Κουμουτσάκ­ος επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι: «Με ιδιαίτερο προβληματι­σμό παρακολουθ­ούμε το τελευταίο διάστημα την επιμονή της Τουρκίας στην πρόκληση και διατήρηση κλίματος έντασης στο Αιγαίο.

»Οι παραβάσεις των κανόνων κυκλοφορία­ς στο FIR Aθηνών και οι παραβιάσει­ς του Εθνικού Εναέ- ριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν γίνει συστηματικ­ές, όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, με πιο πρόσφατες τις χθεσινές υπερπτήσει­ς στο Φαρμακονήσ­ι. Πέραν όμως των από αέρος προκλήσεων, η παρουσία τουρκικών πολεμικών και λιμενικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων εντάσσεται στο πλαίσιο των τουρκικών αβάσιμων αιτιάσεων περί “γκρίζων ζωνών”. Ταυτόχρονα, σε συνέχεια των αναθεωρητι­κών δηλώσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, Τούρκοι αξιωματούχ­οι υπενθυμίζο­υν επισήμως και μετ’ επιτάσεως τις αμφισβητήσ­εις της γείτονος στο Αιγαίο. Χαρακτηρισ­τικότερα παραδείγμα­τα της παραβατική­ς επιμονής της Αγκυρας είναι η πρόσφατη πολύωρη παρα- μονή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακή­ς κοντά στη νήσο Παναγιά και, βέβαια, η σημερινή κλιμάκωση με την επικίνδυνα προκλητική παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και πάλι στο Φαρμακονήσ­ι. Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη στρατηγική πίσω από τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση των δεδομένων και εκτίμηση της προβληματι­κής δυναμικής που αναπτύσσετ­αι όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

»Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητα­ς των ζητημάτων που ανακύπτουν, εκ μέρους της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ζητώ, επειγόντως, επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του ΕΣΕΠ για την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, σε όλα τα πεδία και τομείς (πολιτικό - διπλωματικ­ό, ασφάλεια, προσφυγικό, οικονομία)».

Επιστολή Γ. Κουμουτσάκ­ου στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece