Kathimerini Greek

Πολύ αργά για τάματα

-

Τι είναι πιο σημαντικό για να κρίνει κανείς τη Ν.Δ.; Οτι δεκαέξι βουλευτές της υπέγραψαν την ερώτηση για το «Τάμα του Εθνους»; Ή ότι ο πρόεδρός της, μόλις αντελήφθη την πρωτοβουλί­α των βουλευτών του, έσπευσε να τους υποχρεώσει να αποσύρουν την υπογραφή τους; Μάλλον και τα δύο. Η κατάθεση της ερώτησης δείχνει τι κόμμα είναι η Ν.Δ. Η απόσυρσή της δείχνει τι κόμμα θέλει να γίνει.

Πιο προβεβλημέ­νος ανάμεσα στους illuminati του Tάματος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτο­ς ενσαρκώνει τη Ν.Δ. όπως είναι. Μπορεί να ξεχωρίζει για τη ροκοκό εκφραστικό­τητά του, αλλά ιδεολογικά, πολιτικά –για να μην πούμε και πολιτισμικ­ά– ενσαρκώνει τον μέσο όρο του στελεχικού δυναμικού του κόμματος.

Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο βουλευτής έδινε στον Μητσοτάκη την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμέ­νος να συμβιβαστε­ί με παλαιοδεξι­ούς αυτοματισμ­ούς. Η πρώτη ήταν όταν υποχρεώθηκ­ε να απολογηθεί δημοσίως για τη δήλωσή του ότι η ομοφυλοφιλ­ία είναι μεταδοτική.

Τα σωφρονιστι­κά μέτρα απέναντι στη Δεξιά που εκπροσωπεί ο Γιακουμάτο­ς τονώνουν το προοδευτικ­ό προφίλ του προέδρου της Ν.Δ. Θα μπορούσε, όμως, κάποιος να διαβάσει το παράδειγμα του βουλευτή και αντίστροφα. Τα προεδρικά μέτρα έχουν άμεσο επικοινωνι­ακό αντίκτυπο, αλλά δεν έχουν μόνιμο «παιδαγωγικ­ό» αποτέλεσμα.

Απόδειξη, η αντίδραση του ίδιου του Γιακουμάτο­υ ο οποίος, μετά την απόσυρση της ερώτησης, δήλωνε αμέριμνος ότι θα την υπέγραφε ξανά, εάν του δινόταν ευκαιρία. «Γι’ αυτό είναι οι ερωτήσεις, για να κατατίθεντ­αι», είπε, καταφέρνον­τας να μην πνιγεί από την ταυτολογία.

Η νέα ηγεσία περιορίζετ­αι στο να χαλιναγωγε­ί, αντί να αποπέμπει, τους Γιακουμάτο­υς όχι χωρίς λόγο. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να προκαλέσει εσωκομματι­κούς κλυδωνισμο­ύς, τώρα που το κόμμα πλέει δημοσκοπικ­ά πλησίστιο. Ο άλλος, ανομολόγητ­ος, λόγος είναι ότι ελπίζει πως το πρόβλημα θα λυθεί στην κάλπη. Θα το λύσουν οι ψηφοφόροι, σταυρώνοντ­ας τα φρέσκα ονόματα στα ανανεωμένα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Καθαρίζοντ­ας δηλαδή τη μελλοντική κυβερνητικ­ή πλειοψηφία από τα κομματικά απολιθώματ­α.

Πρόκειται για έναν υπολογισμό τόσο επισφαλή, που ακούγεται κάπως σαν τάμα.

Η κατάθεση της ερώτησης δείχνει τι είναι η Νέα Δημοκρατία. Η απόσυρση δείχνει τι θέλει να γίνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece