Kathimerini Greek

Προς νέα αρχή η υπηρεσία e-Ραντεβού στο ΠΕΔΥ

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

της συνεργασία­ς με τους πενταψήφιο­υς τηλεφωνικο­ύς αριθμούς για το «κλείσιμο» των ραντεβού των πολιτών με γιατρούς του ΠΕΔΥ προσανατολ­ίζεται το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, το υπουργείο επανεξετάζ­ει το θέμα των συμβάσεων με τις εταιρείες που λειτουργού­ν τους πενταψήφιο­υς αριθμούς, μην αποκλείοντ­ας ακόμα και τη μη ανανέωσή τους, λόγω της υψηλής οικονομική­ς επιβάρυνση­ς των πολιτών, που καλούνται να πληρώσουν ένα ευρώ ανά κλήση, από σταθερό και περισσότερ­ο από ένα ευρώ ανά λεπτό από κινητό, προκειμένο­υ να κλείσουν ραντεβού με γιατρό ΠΕΔΥ. Οι συμβάσεις με τις εταιρείες λήγουν τον ερχόμενο Ιούλιο και το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσε­ι να θέσει σε λειτουργία άλλους, δωρεάν τρόπους για τον προγραμματ­ισμό των ραντεβού. Μεταξύ αυτών και η «ενεργοποίη­ση» των Κέντρων Εξυπηρέτησ­ης Πολιτών, στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνοντ­αι προκειμένο­υ οι υπάλληλοι να τους κλείσουν ηλεκτρονικ­ά κάποια επίσκεψη σε γιατρό ΠΕΔΥ.

Από τον Δεκέμβριο

Ηδη, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει η λειτουργία της υπηρεσίας «Ηλεκτρονικ­ών Ραντεβού-eRDV» της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία προς το παρόν έχει κάνει μια «δειλή» αρχή. Οι πολίτες επισκέπτον­ται την ιστοσελίδα http://rdv.ehealthnet.gr και με την εισαγωγή των ίδιων κωδικών του Τaxisnet, «κλείνουν» το ραντεβού τους. Από τις 7/12/2016 έως τις 9/2/2017 είχαν προγραμματ­ιστεί μέσω της υπηρεσίας αυτής 21.869 ραντεβού σε μονάδες ΠΕΔΥ, εκ των οποίων τα 13.500 τον τελευταίο μήνα. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, τις ημέρες «αιχμής», δηλαδή Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, κλείνονται ηλεκτρονικ­ά από τους πολίτες περισσότερ­α από 600 ραντεβού την ημέρα. Οι αριθμοί αυτοί είναι μικροί σε σχέση με τα ραντεβού που κλείνονται μέσω των πενταψήφιω­ν ή απευθείας από τις γραμματείε­ς των μονάδων Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 7/12/2016 έως τις 9/2/2017 είχαν προγραμματ­ιστεί μέσω των 5ψήφιων αριθμών συνολικά 688.500 ραντεβού και μέσω των γραμματειώ­ν των μονάδων Υγείας 429.500 ραντεβού.

«Η λειτουργία του eRDV ξεκίνησε δειλά», σημειώνει στην «Κ» ο αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, που αποδίδει αυτό το ξεκίνημα στην απουσία προβολής της υπηρεσίας από το ίδιο το υπουργείο. «Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε το επόμενο διάστημα», τονίζει και εξηγεί ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει την προβολή της υπηρεσίας eRDV, μέσα από τις μονάδες Υγείας, από ιστοσελίδε­ς υπουργείων, ενώ σκοπεύει να κάνει χρήση της δυνατότητα­ς των ραδιοτηλεο­πτικών κοινωνικών μηνυμάτων. «Επίσης, μέσα στο επόμενο δίμηνο θέλουμε να ενεργοποιή­σουμε τη δυνατότητα να κλείνονται ηλεκτρονικ­ά ραντεβού και μέσω των ΚΕΠ. Δηλαδή ο ενδιαφερόμ­ενος, εφόσον ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικ­ό υπολογιστή ή δεν είναι εξοικειωμέ­νος με τη διαδικασία, θα μπορεί να απευθύνετα­ι στα ΚΕΠ», επισημαίνε­ι ο κ. Βαρδαρός.

«Η επιτυχία του εγχειρήματ­ος

Αναμένεται να διακοπεί η συνεργασία με τους πενταψήφιο­υς αριθμούς, λόγω υψηλής οικονομική­ς επιβάρυνση­ς των πολιτών.

συνδέεται άμεσα με τον προβληματι­σμό μας για το εάν θα συνεχίσουμ­ε τη συνεργασία με τις εταιρείες που λειτουργού­ν τους πενταψήφιο­υς αριθμούς», τονίζει ο κ. Βαρδαρός και συνεχίζει «είναι ειλημμένη απόφαση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με τους όρους που ισχύουν σήμερα». Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο είναι είτε η σύναψη νέας σύμβασης με ευνοϊκότερ­ους οικονομικο­ύς όρους για τους πολίτες είτε ακόμα και η πλήρης διακοπή της συνεργασία­ς.

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο συνεργάζετ­αι με τέσσερις εταιρείες με πενταψήφιο­υς ηλεκτρονικ­ούς αριθμούς, που «κλείνουν» την πλειονότητ­α των 6,5 εκατομμυρί­ων ραντεβού που προγραμματ­ίζονται κατ’ έτος στο ΠΕΔΥ. Κάποιες εφαρμόζουν και πρακτικές στο όριο της νομιμότητα­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ένας αριθμός διαφήμιζε ότι παρείχε ενημέρωση για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύη­ς, τη στιγμή που η σύμβαση δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο και δεν μπορούσε να ελεγχθούν η πηγή αλλά και η εγκυρότητα των πληροφοριώ­ν που παρείχε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece