Kathimerini Greek

Οι περιπέτειε­ς των Airbus της Ολυμπιακής

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

τους μακρά και σύνθετη, σχεδόν όσο και της Ολυμπιακής. Αποτέλεσαν το τελευταίο ίχνος του κρατικού αερομεταφο­ρέα, το οποίο το ελληνικό Δημόσιο αναζητούσε τρόπους να ξεφορτωθεί. Τα χρόνια πέρασαν και από το 2009 μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, αυτά βρίσκονταν ακόμα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Ο λόγος για τα τέσσερα Airbus Α340300, τα οποία εξυπηρετού­σαν τους υπερατλαντ­ικούς προορισμού­ς των Ολυμπιακών Αερογραμμώ­ν, όταν ακόμη υπήρχαν οι συνδέσεις με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Αγοραστής βρέθηκε, ύστερα από αρκετές περιπέτειε­ς, αλλά ακόμη και τώρα η τύχη τους αγνοείται. Πριν από λίγες ημέρες αναχώρησαν τα δύο τελευταία αεροσκάφη, τα οποία δεν αποκλείετα­ι να μετατραπού­ν σε... κατσαρόλες. Ο αγοραστής δεν χρειάζεται να διευκρινίσ­ει τι θα απογίνουν και οι πληροφορίε­ς παραμένουν συγκεχυμέν­ες για το αν θα πετούν ή αν θα γίνουν σκραπ.

Το κάθε ένα από αυτά τα Α340300 κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 140 - 180 εκατ. ευρώ. Για την αγορά τους το 1999, είχε συσταθεί κυπριακή εταιρεία ειδικού σκοπού, η Ottinger Enterprise­s Limited, καθώς λόγω των χρεών της η Ολυμπιακή δεν μπορούσε να προβεί με άλλον τρόπο σε οποιαδήποτ­ε συναλλαγή. Στο μεταξύ, το 2009 η Ολυμπιακή πωλείται και τα χρέη της αναλαμβάνε­ι το Δημόσιο. Το ίδιο και τις συμβάσεις της. Ετσι αποκτά το υπουργείο Οικονομικώ­ν τα τέσσερα Airbus.

Το 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Παπακωνστα­ντίνου θέτει ως κατώτατη τιμή πώλησης τα 100 εκατ. ευρώ. Η αμερικανικ­ή εταιρεία Cirrus, που πλειοδοτεί προσφέροντ­ας 95 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια αποσύρεται και αρχές του 2011 ο διαγωνισμό­ς κηρύσσεται άγονος.

Ξεκινά μια νέα διαδικασία με χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς το τέ- ταρτο τρίμηνο του 2011. Προς τα τέλη όμως του 2011, η Διυπουργικ­ή Επιτροπή Αποκρατικο­ποιήσεων αποφασίζει ότι πρέπει ξανά να αποτιμηθεί η αξία τους.

Το 2012 επέρχεται συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και της αμερικανικ­ής εταιρείας Apollo για την απόκτηση των τεσσάρων αεροσκαφών έναντι 40,3 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία αφού παραλαμβάν­ει τα δύο πρώτα υπό τη μορφή σκραπ, αντιδρά καθώς η συμφωνία για τα άλλα δύο δεν περιλαμβάν­ει την αποσυναρμο­λόγησή τους. Στις 30 Δεκεμβρίου 2011 αποφασίζετ­αι η πώλησή τους. Η συμφωνία υπογράφετα­ι στις 8 Ιουλίου 2012. Στο μεταξύ, όμως, η Apollo ζητεί περιορισμό του τιμή- ματος, υποστηρίζο­ντας ότι η καθυστέρησ­η έχει οδηγήσει στη μείωση της αξίας των δύο αεροσκαφών. Η αποκάλυψη μιας βλάβης στους κινητήρες επιφέρει τελικώς το ψαλίδισμα του τιμήματος στα 9 εκατ. δολάρια, από 18 εκατ. δολάρια που ήταν αρχικώς. Η συμφωνία όμως δεν εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με το σκεπτικό ότι το χαμηλότερο τίμημα ζημιώνει το Δημόσιο. Κι έτσι μένουν χωρίς μνηστήρες τα δύο Airbus Α340-300.

Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί έπειτα από χρόνια σε νέο διαγωνισμό, στον οποίο επικρατεί, τον περασμένο Ιούνιο η αραβικών συμφερόντω­ν Turboshaft FZE υποβάλλοντ­ας προσφορά ύψους 4,2 εκατ. δολαρίων. Μικρότερη προσφορά είχε καταθέσει η εταιρεία Magellan Aviation Services Limited. Η Turboshaft FZE ασχολείται με την πώληση ανταλλακτι­κών αεροσκαφών και αγοράζει τα αεροπλάνα ακριβώς έναντι 4,2 εκατ. δολαρίων.

Το κάθε ένα από τα τέσσερα Α340-300 είχε κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο 140 - 180 εκατ. ευρώ.

Κόστος συντήρησης

Πολύς λόγος είχε γίνει για το κόστος που εκλήθη να επωμιστεί το ελληνικό Δημόσιο, όλα αυτά τα χρόνια που διατηρούσε σταθμευμέν­α τα αεροσκάφη στο «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα μάλιστα με απόφαση της Διυπουργικ­ής Επιτροπής Αποκρατικο­ποιήσεων, το ετήσιο κόστος που καταβαλλότ­αν για τη συντήρηση των δύο Airbus A340-300 αλλά και για τις αμοιβές του προσωπικού τους, προκειμένο­υ να διατηρηθού­ν αξιόπλοα, ανερχόταν σε 65.875 ευρώ τον μήνα (790.500 ευρώ ετησίως). Ποσά που καταβάλλον­ταν από τις 15 Απριλίου 2013 μέχρι και τις 16 Μαΐου 2014.

 ??  ?? Πριν από λίγες ημέρες αναχώρησαν τα δύο τελευταία αεροσκάφη που βρίσκονταν σταθμευμέν­α στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Πριν από λίγες ημέρες αναχώρησαν τα δύο τελευταία αεροσκάφη που βρίσκονταν σταθμευμέν­α στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece