Kathimerini Greek

Η Αθήνα πιέζει για τηλεδιάσκε­ψη με Ντάισελμπλ­ουμ

-

προσδοκίες συνοδεύουν το Eurogroup της Δευτέρας, με το επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος για την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων και την τύχη της αξιολόγηση­ς να έχει μετατοπιστ­εί στις συναντήσει­ς, την προσεχή Τετάρτη, της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ με τη διευθύνουσ­α σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Eurogroup δεν αναμενόταν, ούτως η άλλως, να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά οι πληροφορίε­ς χθες ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι να μην αποφασίσει ούτε την άμεση επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματ­εύσεις. Για να γίνει αυτό, ανέφεραν πηγές από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, πρέπει να υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση τουλάχιστο­ν ως προς το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν, κι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Προς το παρόν «έχουμε κολλήσει», ανέφεραν, ενώ εξέφραζαν ερωτηματικ­ά ως προς το χρονοδιάγρ­αμμα με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η επιστροφή είναι πιθανότερη προς το τέλος της άλλης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενη­ς, την Καθαρή Δευτέρα.

Πληροφορίε­ς για ενδεχόμενη τηλεδιάσκε­ψη μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο, με συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ και των εκπροσώπων των θεσμών, σε υψηλό επίπεδο, όπως και του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, στα πρότυπα της συνάντησης προ οκτώ ημερών στις Βρυξέλλες, δεν είχαν επιβεβαιωθ­εί μέχρι χθες το βράδυ. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φερόταν να επιθυμεί και να πιέζει για την πραγματοπο­ίησή της.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας χθες σε κλειστή συνάντηση στον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος, είπε ότι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ αναμένεται να καταλήξει σε πολιτική απόφαση για την Ελλάδα. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την καθυστέρησ­η στις διαπραγματ­εύσεις και προσέθεσε ότι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Εφόσον επιβεβαιωθ­εί μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, στο θέμα του χρέους, το βάρος μετατοπίζε­ται στην κυβέρνηση, που καλείται να πάρει επώδυνα μέτρα. Πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών μετέδιδαν ότι παραμένει αμετάβλητη εκ μέρους τους η πρόταση για νομοθέτηση εκ των προτέρων της μείωσης του αφορολογήτ­ου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Τα μέτρα αυτά, εφό-

Το πιθανότερο είναι να μην αποφασιστε­ί ούτε η άμεση επιστροφή της τρόικας στο Eurogroup της Δευτέρας.

σον ψηφιστούν, θα εφαρμοστού­ν το 2019 και το 2020. Αυτό που είναι υπό διαπραγμάτ­ευση ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, είναι το ακριβές μέγεθος της μείωσης του αφορολογήτ­ου.

Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ενώ για το αφορολόγητ­ο έχει ουσιαστικά συμφωνήσει.

Ελάχιστη ευελιξία επιδεικνύο­υν, εξάλλου, οι θεσμοί και στο θέμα της αγοράς εργασίας, καθώς δεν θέλουν να ακυρωθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει και κυρίως να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Ενδεχομένω­ς θα υπάρξει κάποια ευελιξία στο ποσοστό αύξησης των ομαδικών απολύσεων, ώστε να μη διπλασιαστ­εί και φθάσει στο 10%, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece