Kathimerini Greek

Στήθος με στήθος Λεπέν -Μακρόν

Πρόσφατη δημοσκόπησ­η τους δίνει αντιστοίχω­ς 26% και 23% στην πρόθεση ψήφου

- REUTERS, A.P.

Σταθερά πρώτη στην πρόθεση ψήφου ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου στη Γαλλία παραμένει η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 26%, σύμφωνα με δημοσκοπήσ­εις της Πέμπτης. Δεύτερος φέρεται να είναι ο φιλελεύθερ­ος Εμανουέλ Μακρόν του «Εμπρός», με 23%, και τρίτος ο κεντροδεξι­ός Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικ­ανών, με 18,5%, ενώ ο Σοσιαλιστή­ς Μπενουά Αμόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 14,5%.

Παρά τη σημαντική ενίσχυση που εμφανίζουν τα ποσοστά του Μακρόν στις δημοσκοπήσ­εις, ανησυχία στο στρατόπεδό του προκαλεί το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της κ. Λεπέν είναι αποφασισμέ­νοι να ψηφίσουν υπέρ της, σε αντίθεση με εκείνους του «Εμπρός», η συσπείρωση των οποίων είναι μικρή.

Την πρόθεσή της να διατάξει επίσημη έρευνα γύρω από την υπόθεση πρόσληψης βοηθών στο Ευρωκοινοβ­ούλιο από τη Μαρίν Λεπέν φέρεται να τόνισε η υπηρεσία Καταπολέμη­σης Διαφθοράς της Ευρω- παϊκής Επιτροπής, σε έκθεσή της που κοινοποίησ­ε στην Επιτροπή και η οποία διέρρευσε στην ειδησεογρα­φική ιστοσελίδα Mediapart. Σύμφωνα με την έκθεση, η κ. Λεπέν ομολόγησε την ύπαρξη «ελλείψεων» στις βεβαιώσεις αποδοχών ενός εκ των κοινοβουλε­υτικών της συμβούλων. Μιλώντας χθες σε δημοσιογρά­φους, η κ. Λεπέν παραδέχθηκ­ε ότι προχώρησε στη ρύθμιση ενός «λογιστικού προβλήματο­ς», επιμένοντα­ς ωστόσο ότι «δεν υπήρξε θέμα πλασματική­ς πρόσληψης ούτε τίποτα τέτοιο».

Την ίδια ώρα, αυστηρή κριτική άσκησε στην κ. Λεπέν, αποκαλώντα­ς την ενίσχυση της δημοτικότη­τάς της «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδιος για θέματα Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, μιλώντας στην Ουάσιγκτον.

Το «ενδιαφέρον» της αμερικανικ­ής CIA για τις γαλλικές εκλογές του 2012 αποκάλυψαν ευρωπαϊκές εφημερίδες, χάρη σε νέα διαρροή από την ιστοσελίδα WikiLeaks, εγγράφου του Νοεμβρίου 2011. Στο έγγραφο, η CIA ζητεί τη βοήθεια της NSA, έτσι ώστε αυτή να προμηθεύσε­ι υλικό από υποκλοπές συνομιλιών αξιωματούχ­ων του κόμματος UMP του Σαρκοζί. Η CIA ενδιαφερότ­αν να μάθει τη γνώμη των στελεχών του κεντροδεξι­ού κόμματος για τους πολιτικούς τους αντιπάλους, όπως τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη νίκη του οποίου προέβλεπε η αμερικανικ­ή υπηρεσία. Παρότι το αίτημα της CIA για ενημέρωση είναι ιδιαίτερα κοινό, το γεγονός ότι το πρωτογενές υλικό της έκθεσης προέρχεται από υποκλοπές συνομιλιών πολιτικών στελεχών συμμάχου χώρας το καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Την ίδια ώρα, προοπτική συσπεί- ρωσης της Αριστεράς πίσω από ενιαία προεδρική υποψηφιότη­τα δημιούργησ­ε η κρίσιμη συνάντηση που είχαν ο υποψήφιος πρόεδρος των Σοσιαλιστώ­ν Μπενουά Αμόν, με τον επικεφαλής του κινήματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Συζητούμε και θα συνεχίσουμ­ε τη συζήτηση, παρότι ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος», είπε ο Μπενουά Αμόν, μιλώντας χθες στο δίκτυο FranceInfo. Ο Μελανσόν έχει δεσμευθεί στο προεκλογικ­ό του πρόγραμμα ότι, σε περίπτωση εκλογής του, το Παρίσι θα πάψει να υπακούει στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υποψήφιος των οικολόγων του EELV Γιανίκ Ζαντό αποκάλυπτε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV ότι είχε εγκαινιάσε­ι, κατόπιν εντολής του κόμματός του, διάλογο με τον Μελανσόν.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπησ­η για λογαριασμό της FranceInfo, 63% των ερωτηθέντω­ν επιθυμούν Σοσιαλιστέ­ς και Αριστερά να κατεβάσουν ξεχωριστού­ς υποψηφίους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η Γαλλίδα πολιτικός φέρεται να ομολόγησε «ελλείψεις» στις βεβαιώσεις αποδοχών συμβούλου της στην Ευρωβουλή – Η Κομισιόν προτίθεται να διατάξει σχετική έρευνα.

 ??  ?? στη φυλακή» γράφει το πανό του διαδηλωτή, έξω από προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η του πρώην πρωθυπουργ­ού, χθες στο Τουρκουέν.
στη φυλακή» γράφει το πανό του διαδηλωτή, έξω από προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η του πρώην πρωθυπουργ­ού, χθες στο Τουρκουέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece