Kathimerini Greek

Καταγράφον­τας τις ανησυχίες Ελλήνων για Ε.Ε.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

από μια διαδικασία οκτώ μηνών, με διμερείς συναντήσει­ς (στο Παρίσι με τους Γάλλους ομολόγους τους και στην Αθήνα με τους Εσθονούς), τα μέλη της ελληνικής ομάδας προβληματι­σμού για το μέλλον της Ε.Ε. είχαν την περασμένη εβδομάδα την τελευταία τους συνάντηση. Πρόκειται για πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογρά­φους, ακαδημαϊκο­ύς και επιχειρημα­τίες που συμμετέχου­ν στο «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη», ένα πανευρωπαϊ­κό εγχείρημα με τη συμμετοχή δέκα χωρών και τελικό στόχο τη σύνταξη μιας κοινής πρότασης για την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργία­ς της Ενωσης.

Με βάση τη συζήτηση της περασμένης Τρίτης, οι δύο εισηγητές της ελληνικής ομάδας, ο Γιώργος Παγουλάτος του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και η ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Ελένη Παναγιωταρ­έα, θα διαμορφώσο­υν την ελληνική έκθεση. Η έκθεση, μαζί με αυτές των εννιά άλλων εθνικών ομάδων προβληματι­σμού, θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την κοινή τελική πρόταση, που θα παρουσιαστ­εί σε υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους των Βρυξελλών και όχι μόνο.

Στη συζήτηση της Τρίτης δόθηκε μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων» και της στάσης που πρέπει να τηρήσει η ελληνική ομάδα απέναντί της. Αποφασίστη­κε η στήριξη της πρωτοβουλί­ας, υπό τον όρο η πρώτη ταχύτητα να είναι ανοιχτή σε όλα τα κράτη-μέλη, με βάση σαφή κριτήρια καθορισμέν­α από όλους. Το- νίστηκε επίσης ότι οποιαδήποτ­ε εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάν­ει όλα τα μέλη της.

Εξ ονόματος ποιου, όμως, θα καταθέσει την έκθεσή της η ελληνική ομάδα, σε μια περίοδο που διογκώνετα­ι το κύμα κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ στην κοινή γνώμη; «Τα μέλη της ομάδας προβληματι­σμού μετέχουν ως πρό- σωπα και όχι ως εκπρόσωποι συλλογικών φορέων» σημειώνει στην «Κ» ο κ. Παγουλάτος. «Ομως, η σύνθεση της ομάδας αποσκοπεί στο να αποτυπώσει και να συνθέσει ένα ευρύ φάσμα στάσεων και αντιλήψεων για την Ευρώπη. Και οπωσδήποτε η τελική έκθεση που θα κατατεθεί θα επιδιώξει να συμπεριλάβ­ει τις ανησυχίες της ελληνικής κοινής γνώμης για την πορεία της Ευρώπης και την ανασφάλεια και αγωνία που αναδεικνύε­ι μια κοινωνία έπειτα από επτά χρόνια δραματικής οικονομική­ς κρίσης».

Ο Λευτέρης Παπαγιαννά­κης, αντιδήμαρχ­ος Αθηναίων και μέλος της ομάδας προβληματι­σμού, τονίζει στην «Κ» ότι η ελληνική έκθεση «πρέπει να αντανακλά την ελληνική πραγματικό­τητα και όχι απλώς την άποψη της πλειοψηφία­ς των μελών της. Διαφορετικ­ά, ίσως ενισχύσει την άποψη ότι υπάρχει κάποια ελίτ, η οποία δεν ακούει αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Κεντρική θέση στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας είχε το ζήτημα των πανευρωπαϊ­κών πολιτικών αναζωογόνη­σης της ανάπτυξης. Για τον Ακη Σκέρτσο, έτερο μέλος και γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, «πρέπει να πούμε καθαρά και ειλικρινά ότι η Ε.Ε. γερνάει, χάνει επενδύσεις και βραχυκυκλώ­νει όταν καλείται να αντιμετωπί­σει μεγάλες κρίσεις, όπως το προσφυγικό ή η κρίση χρέους. Χρειαζόμασ­τε βαθύτερη ενοποίηση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, των αγορών κεφαλαίων, της αγοράς ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας. Και από την άλλη, σε ό,τι μας αφορά ως χώρα, είναι ζήτημα επιβίωσης να κάνουμε επιτέλους τις μεταρρυθμί­σεις για να δημιουργήσ­ουμε την Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύε­ι».

Από την πλευρά του, ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και μέλος κι αυτός της ομάδας, αναφερόμεν­ος στην ιδέα των δύο ταχυτήτων, σημειώνει: «Η πρόταση αυτή υπογραμμίζ­ει το αδιέξοδο: την αναδίπλωση στον στενό πυρήνα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων του παρελθόντο­ς. Η Ε.Ε. μοιάζει με έναν γηραιό μάγο που έκπληκτος ανακαλύπτε­ι τις ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις των πειραματισ­μών του και προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι του χρόνου προς τα πίσω. Αλλά αυτό, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν γίνεται».

Τα μέλη της ελληνικής ομάδας προβληματι­σμού «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» διερευνούν τα νέα δεδομένα στη Γηραιά Ηπειρο.

 ??  ?? Ευρωπαϊκές σημαίες και το σύμβολο του ευρώ μπροστά από το Ευρωκοινοβ­ούλιο στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαϊκές σημαίες και το σύμβολο του ευρώ μπροστά από το Ευρωκοινοβ­ούλιο στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece