Kathimerini Greek

Επιφυλακτι­κή η Ρωσία έναντι ΗΠΑ

Ο Τραμπ αρνείται τα περί υπογείων διασυνδέσε­ων συνεργατών του με τη Μόσχα

- REUTERS, A.P.

έχουν προκαλέσει στη Μόσχα οι ταλαντεύσε­ις και τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τις αμερικανορ­ωσικές σχέσεις, όπως και η καταιγιστι­κή φιλολογία που αναπτύσσετ­αι στις ΗΠΑ περί υπογείων διασυνδέσε­ων μεταξύ συνεργατών του νέου Αμερικανού προέδρου και της Ρωσίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογρά­φο αν το Κρεμλίνο αισθάνεται απογοήτευσ­η για την έλλειψη προόδου από πλευράς της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης, αναφορικά με την εξομάλυνση των αμερικανορ­ωσικών σχέσεων, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, δήλωσε: «Ποτέ δεν φορούσαμε ροζ γυαλιά, ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες, επομένως δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μας προκαλέσει απογοήτευσ­η». Οσο για τις προοπτικές των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας με τη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση, ο κ. Πεσκόφ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις πριν από την πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν οδηγίες από το Κρεμλίνο να ελαττώσουν τα ρεπορτάζ τους για την κυβέρ- νηση Τραμπ, κάτι που μεταφράστη­κε ως ένδειξη απογοήτευσ­ης για τη μέχρι σήμερα πορεία του νέου Αμερικανού προέδρου. «Εσχάτη ανοησία» χαρακτήρισ­ε ο κ. Πεσκόφ το σχετικό ρεπορτάζ, προσθέτοντ­ας ότι τα ρωσικά μέσα ενη- μέρωσης δεν παίρνουν εντολές από το Κρεμλίνο. Την ίδια ώρα, στη Βόννη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε συνάντηση με τους συναδέλφου­ς του από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία – χώρες που υποστηρίζο­υν τη συριακή αντιπολίτε­υση εναντίον του προέδρου Aσαντ. Μία ημέρα μετά την εποικοδομη­τική συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ προσπάθησε να καθησυχάσε­ι τους συμμάχους του, τονίζοντας ότι η στρατιωτικ­ή συνεργασία με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους προϋποθέτε­ι να αποδεχθεί η Μόσχα ότι δεν είναι όλοι οι αντικαθεστ­ωτικοί αντάρτες τρομοκράτε­ς.

Οι θρυλούμενε­ς σχέσεις του Τραμπ και συνεργατών του με τη Ρωσία απασχόλησα­ν και την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο. «Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία. Απ’ όσο γνωρίζω, ούτε κανένα από τα πρόσωπα που με περιστοιχί­ζουν», διαβεβαίωσ­ε ο Τραμπ.

Νέα επίθεση στον Τύπο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που υποστήριξε ότι παρέλαβε χάος.

«Aνέντιμος o Τύπος»

Αίσθηση προκάλεσε η απροκάλυπτ­η και ασυνήθιστη, για εν ενεργεία πρόεδρο, εχθρότητα του Τραμπ προς τους δημοσιογρά­φους που κάλυπταν τη συνέντευξη. «Ο Τύπος έχει γίνει τόσο ανέντιμος, που, αν δεν μιλήσουμε γι’ αυτό, θα είμαστε ανάξιοι του αμερικανικ­ού λαού», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Τύπος... ο κόσμος δεν σας πιστεύει πια όλους εσάς», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξή­ς του, από την οποία δεν έλειψαν τα «κάτσε κάτω» και «ήρεμα». Oσο για τις αιτιάσεις του Τύπου περί «χαώδους» διακυβέρνη­σης, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν κατηγορημα­τικός: «Η κυβέρνησή μου λειτουργεί σαν καλοκουρδι­σμένη μηχανή, διαβεβαίωσ­ε.

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη επεισοδιακ­ή συνέντευξη Τύπου της προεδρίας του στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη επεισοδιακ­ή συνέντευξη Τύπου της προεδρίας του στον Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece