Kathimerini Greek

«Αγκάθι» η επιλογή του συμβούλου Εθν. Ασφαλείας

- A.P., REUTERS

συναντά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το κρίσιμο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ύστερα από τον εξαναγκασμ­ό σε παραίτηση του Μάικλ Φλιν.

Τις προσπάθειε­ς του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει σταθερό βηματισμό στην κυβέρνησή του, που δείχνει να παραπαίει, δυσκόλεψε η άρνηση του αντιναύαρχ­ου Ρόμπερτ Χάρουορντ να αποδεχθεί το αξίωμα που του προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο Χάρουορντ εξέφρασε τις ευχαριστίε­ς του για την τιμητική πρόταση που του έγινε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «έδειξε μεγάλη κατανόηση στις ανάγκες μου, τόσο σε επαγγελματ­ικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο». Αιτιολογών­τας την άρνησή του, δήλωσε ότι «πρόκειται για καθαρά προσωπικό ζήτημα« και προσέθεσε ότι «ύστερα από 40 χρόνια υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις έχω επιτέλους τη δυνατότητα κάποιου ελεύθερου χρόνου».

Νούμερο δύο στην κεντρική διοίκηση των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τότε στρατηγό και σημερινό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, ο Χάρουορντ συνταξιοδο­τήθηκε το 2013 για να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου της πολεμικής βιομηχανία­ς Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στον αμερικανικ­ό Τύπο κυκλοφόρησ­αν φήμες ότι ο Χάρουορντ απέρριψε την πρόταση Τραμπ γιατί ήθελε να φέρει τη δική του ομάδα συνεργατών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ερωτηθείς επί του προκειμένο­υ, αρκέστηκε να απαντήσει: «Γι’ αυτό το ζήτημα πρέπει να ρωτήσετε τον πρόεδρο».

Εναλλακτικ­ές

Με χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίη­σε ότι εξετάζει τέσσερις εναλλακτικ­ές λύσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Κιθ Κέλογκ, υπηρεσιακο­ύ συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι και η Κάθλιν Μακφάρλαντ, αναπληρώτρ­ια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, θα μπορούσε να καταλάβει το αξίωμα, ενώ ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας περιλαμβάν­ουν στον κατάλογο των υποψηφίων και τον πρώην διοικητή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους..

Μετά την άρνηση του αντιναυάρχ­ου Ρόμπερτ Χάρουορντ να αποδεχθεί το αξίωμα.

 ??  ?? αντιναύαρχ­ος Ρόμπερτ Χάρουορντ, από την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, τον Ιανουάριο του 2011.
αντιναύαρχ­ος Ρόμπερτ Χάρουορντ, από την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν, τον Ιανουάριο του 2011.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece