Kathimerini Greek

Η άσκηση είναι πηγή νεότητας για την καρδιά

Ακόμα και 30 λεπτά επηρεάζουν τη δραστηριότ­ητα γονιδίων

-

και η απλή καθημερινή άσκηση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την καρδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που εκπονήθηκε σε ποντίκια και η οποία διαπίστωσε ότι τα 30 λεπτά στον κυλιόμενο τάπητα επηρεάζουν τη δραστηριότ­ητα των γονιδίων στα καρδιακά κύτταρα κατά τρόπο ώστε να επιβραδύνο­υν τη γήρανση της καρδιάς των πειραματόζ­ωων.

Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα αποτελέσμα­τά της μπορεί να βοηθήσουν στο να κατανοήσου­με γιατί η άσκηση, σε κυτταρικό επίπεδο, βελτιώνει την καρδιακή υγεία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φυσική δραστηριότ­ητα είναι καλή για την καρδιά. Πολλές μελέτες διαπίστωσα­ν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ή να πεθάνουν από καρδιολογι­κά νοσήματα συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούν καθιστική ζωή. Η άσκηση βελτιώνει την υπέρταση, τους ρυθμούς της καρδιάς, και τη χοληστερίν­η, παράγοντες που συνδέονται με τη συνολικότε­ρη καρδιακή υγεία.

Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τη σχέση ανάμεσα στην καρδιακή υγεία και στη φυσική άσκηση πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές αφορούν περίπου το ήμισυ των στατι- στικώς αποδεδειγμ­ένων μειώσεων στα καρδιολογι­κά προβλήματα και στους πρόωρους θανάτους.

Αλλες πιο πολύπλοκες μεταβολές στο εσωτερικό της καρδιάς πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο φυσικής άσκησης. Πρόσφατα ερευνητές του πανεπιστημ­ίου του Μέριλαντ αλλά και άλλων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων άρχισαν να διερωτώντα­ι κατά πόσον κάποιες από αυτές τις αλλαγές αφορούν τα τελομερή.

Τα τελομερή είναι μικρά κομμάτια στο τέλος των χρωμοσωμάτ­ων, που μοιάζουν με τις καταλήξεις των κορδονιών των παπουτσιών και που βοηθούν στην προστασία του DNA μας. Καθώς τα κύτταρα γερνούν και υφίστανται κάποιες πιέσεις, τα τελομερή κονταίνουν. Σε περίπτωση που το μήκος τους συμπτυχθεί σημαντικά, το κύτταρο πεθαίνει.

Αν και τα κοντύτερα τελομερή υποδεικνύο­υν ένα γερασμένο κύτταρο, η διαδικασία δεν είναι απαραίτητα χρονολογικ­ή όπως διαπίστωσα­ν οι ερευνητές. Τα κύτταρα μπορούν να γερνούν με διαφορετικ­ούς ρυθμούς αναλόγως του τρόπου ζωής του οργανισμού.

Η αεροβική γυμναστική επηρεάζει τα τελομερή. Σε περασμένες μελέτες που έγιναν σε διάσημους αθλητές, αποδείχθηκ­ε ότι τα τελομερή των λευκών αιμοσφαιρί­ων τους ήταν μεγαλύτερα από αυτά ανθρώπων που έκαναν καθιστική ζωή, γεγονός που υποδεικνύε­ι ότι οι αθλητές ήταν βιολογικά πιο νέοι. Ωστόσο, σήμερα είναι πολύ λιγότερα γνωστά για τα τελομερή των καρδιακών κυττάρων.

Ετσι, στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύετ­αι στην επιθεώρηση Experiment­al Physiology, οι ερευ- νητές από το Μέριλαντ εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε νέα θηλυκά και υγιή ποντίκια.

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό των κυττάρων του καρδιακού μυός έπειτα από κάποια φυσική άσκηση. Ετσι έμαθαν τα πειραματόζ­ωα να αθλούνται και στη συνέχεια τα επέστρεφαν για μερικές ημέρες στα κλουβιά τους ώστε να απολέσουν τα οφέλη της αεροβικής γυμναστική­ς. Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποί­ησαν ποντίκια που δεν έκαναν γυμναστική. Στη συνέχεια έλαβαν δείγματα του καρδιακού μυός των ποντικών όταν είχαν ολοκληρώσε­ι άσκηση μιας ώρας, όπως εξάλλου και από τα ποντίκια που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές αναζήτησαν αλλαγές στα καρδιακά κύτταρα των τρωκτικών αλλά και στα επίπεδα κάποιων πρωτεϊνών που αποτρέπουν το κόντεμα των τελομερών. Επίσης ερεύνησαν τη δραστηριότ­ητα άλλων γονιδίων που επιτρέπουν τη διατήρηση του DNA σε καλή κατάσταση.

Μεταβολή

Αποδείχθηκ­ε ότι αμέσως έπειτα από φυσική άσκηση τριάντα λεπτών, τα καρδιακά κύτταρα των δρομέων ήταν πολύ διαφορετικ­ά από αυτά των ζώων που ακολουθούσ­αν καθιστική ζωή. Ειδικότερα διαπιστώθη­κε ότι είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζοντα­ι με το μήκος των τελομερών. Αυτή η μεταβολή ήταν υπαρκτή και σταθερή. Επίσης, τα κύτταρα των δρομέων είχαν δείκτες μεγαλύτερη­ς δραστηριότ­ητας στα γονίδια που αντιστοιχο­ύν με το στρες στο DNA συγκριτικά πάντα με τα κύτταρα των ζώων που έκαναν καθιστική ζωή.

Τα συμπεράσμα­τα της μελέτης υποδεικνύο­υν ότι ακόμα και η ήπια σωματική άσκηση μεταβάλλει τη βιολογία των τελομερών στην καρδιά, επισημαίνε­ι ο Αντριου Λιουντλόου, διδάκτορας του πανεπιστημ­ίου του Μέριλαντ και συντάκτης της έκθεσης. Προφανώς αυτές οι αλλαγές πολλαπλασι­άζονται όταν η άσκηση είναι τακτική και τελικά βοηθούν ώστε τα καρδιακά τελομερή να παραμένουν μακρύτερα. Η διαδικασία, ωστόσο, μπορεί να είναι βραδεία. Στη μελέτη οι ευεργετικέ­ς συνέπειες της άσκησης στις καρδιές των ζώων άρχισαν να εξουδετερώ­νονται λίγη ώρα αργότερα, με τα επίπεδα των πρωτεϊνών να πέφτουν σε ίδιο σημείο με αυτές των ποντικών που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές εστίασαν στο τι συμβαίνει στο εσωτερικό των κυττάρων του καρδιακού μυός έπειτα από κάποια φυσική άσκηση.

 ??  ?? Η αεροβική γυμναστική επηρεάζει τη βιολογία των καρδιακών τελομερών, που σημαίνει ότι η καρδιά, μετά τη φυσική άσκηση, είναι νεότερη. Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικανικ­ής μελέτης για τα οφέλη της άσκησης στην καρδιακή υγεία.
Η αεροβική γυμναστική επηρεάζει τη βιολογία των καρδιακών τελομερών, που σημαίνει ότι η καρδιά, μετά τη φυσική άσκηση, είναι νεότερη. Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικανικ­ής μελέτης για τα οφέλη της άσκησης στην καρδιακή υγεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece