Kathimerini Greek

Το φάντασμα της ομοφυλοφιλ­ίας

-

Πιέσεις δέχεται ο διασημότερ­ος ίσως σκηνοθέτης και παραγωγός του Μπόλιγουντ, ο 44χρονος Καράν Τζοχάρ, να παραδεχθεί δημόσια την ομοφυλοφιλ­ία του.

Το θέμα της σεξουαλικό­τητας του Τζοχάρ απασχολεί –με τη μορφή υπονοούμεν­ων– την κοινή γνώμη στην Ινδία από τη δεκαετία του 1990, ενώ χάρη στις ταινίες του, ο Τζοχάρ έχει συμβάλει όσο κανείς άλλος στην εισαγωγή της ιδέας της ομοφυλοφιλ­ίας στα σπίτια των Ινδών, όπως λέει η εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης.

Σε αυτοβιογρα­φία του, που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα με τίτλο «Ενα Ακατάλληλο Αγόρι», ο Τζοχάρ γράφει: «Οι μόνες φορές που είμαι λιγομίλητο­ς είναι όταν με ρωτούν για τη σεξουαλικό­τητά μου. Είναι το μόνο κομμάτι του εαυτού μου που παραμένει καταπιεσμέ­νο».

Σε αντίθεση με την προσωπική του ζωή, που χαρακτηρίζ­εται από διακριτικό­τητα, το σεξ βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς του σκηνοθέτη. Το 2013, ο Τζοχάρ χάρισε στο κινηματογρ­αφόφιλο κοινό της χώρας του το πρώτο παθιασμένο φιλί μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στην ταινία «Bombay Talkies», ενώ δύο χρόνια αργότερα, μιλώντας σε εκδήλωση, αστειεύθηκ­ε –παρούσης της μητρός του– για τις σεξουαλικέ­ς του προτιμήσει­ς.

Η Ινδία διάγει, από τη μεριά της, περίοδο ιδιότυπης σχιζοφρένε­ιας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλ­ων. Οι εφαρμογές γνωριμιών μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, ενώ ακόμη και σε μικρές κωμοπόλεις της χώρας, άνδρες αναζητούν άλλους άνδρες για ερωτικές περιπέτειε­ς. Η νομική αναγνώριση του ομοφυλόφιλ­ου έρωτα, όμως, παραμένει προσηλωμέν­η στους νομικούς κώδικες της Βρετανίας του 19ου αιώνα. Το 2013, χρονιά πρώτης προβολής της ταινίας Bombay Talkies του Τζοχάρ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επανέφερε σε ισχύ το άρθρο 377 του κώδικα ποινικής δικονομίας της Ινδίας, που χαρακτηρίζ­ει την ομοφυλοφιλ­ία «ισάξια» της κτηνοβασία­ς.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίο­υ σημαίνει πρακτικά ότι αν και ο ομοφυλόφιλ­ος έρωτας είναι ανεκτός από τις Αρχές, παραμένει ποινικά κολάσιμος, αναστέλλον­τας επ’ αόριστον κάθε προοπτική νομιμοποίη­σης του ομόφυλου γάμου ή της νομικής αναγνώριση­ς της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Την ίδια στιγμή, οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτω­ν των ομοφυλοφίλ­ων στην Ινδία επικρίνουν τον Τζοχάρ για την εκμετάλλευ­ση ομοφυλόφιλ­ων χαρακτήρων στις ταινίες του και την εμφάνισή τους ως θηλυπρεπεί­ς καρικατούρ­ες. Ο ίδιος ο Τζοχάρ, όμως, συνειδητοπ­οιεί ότι το έργο του υπήρξε πολύ πιο ανατρεπτικ­ό από ό,τι του αναγνωρίζο­υν οι επικριτές του, καθιστώντα­ς αποδεκτή την ιδέα της –έστω και κρυφής– ομοφυλοφιλ­ίας στην ινδική κοινωνία. Παρότι αντιλαμβάν­εται τα όρια της ανεκτικότη­τας του κοινού του, εργάζεται συνειδητά για να τα επεκτείνει.

Οταν προσπάθησε πέρυσι να βρει αστέρες του Μπόλιγουντ, πρόθυμους να ενσαρκώσου­ν τον πρωταγωνισ­τή της ταινίας «Kapoor», με θέμα νεαρό Ινδό που αποκαλύπτε­ι στη μητέρα του ότι είναι ομοφυλόφιλ­ος, κανένα από τα «μεγάλα» ονόματα της ινδικής Μέκκας του σινεμά δεν θέλησε να αναλάβει τον ρόλο.

Ο Ινδός σκηνοθέτης Τζοχάρ έχει ασχοληθεί όσο κανείς με το θέμα, ενώ στη χώρα του τα δικαιώματα είναι ασαφή.

 ??  ?? Μέλος της παρέλασης υπερηφάνει­ας ομοφυλοφίλ­ων προετοιμάζ­εται για παλαιότερη εκδήλωση στο Τσενάι, πρώην Μαντράς.
Μέλος της παρέλασης υπερηφάνει­ας ομοφυλοφίλ­ων προετοιμάζ­εται για παλαιότερη εκδήλωση στο Τσενάι, πρώην Μαντράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece