Kathimerini Greek

Η ρύπανση επηρεάζει τα έμβρυα

- REUTERS

των εγκύων σε ατμοσφαιρι­κή ρύπανση μπορεί να προκαλέσει πρόωρους τοκετούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση Environmen­t Internatio­nal. Η ρύπανση δεν προέρχεται μόνο από οχήματα και βιομηχανίε­ς, αλλά και από ξυλόφουρνο­υς, πυρκαγιές, ακόμη και αμμοθύελλε­ς.

«Η ρύπανση δεν είναι βλαβερή μόνο για όσους την αναπνέουν απευθείας - μπορεί επίσης να επηρεάσει αισθητά το έμβρυο», είπε ο συντάκτης της έρευνας, Κρις Μάλεϊ. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρους τοκετούς, όπως η ηλικία και η υγεία της μητέρας. Από τους 15 εκατομμύρι­α πρόωρους τοκετούς που καταγράφον­ται στον πλανήτη κάθε χρόνο, οι 2,7 εκατ. οφείλονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στη ρύπανση της ατμόσφαιρα­ς.

Μια έγκυος που ζει σε πόλη της Κίνας ή της Ινδίας μπορεί να εισπνέει ώς και δέκα φορές περισσότερ­ους ρύπους απ ό,τι μια έγκυος που ζει στην ευρωπαϊκή επαρχία. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πρόωρων τοκετών που οφείλονται στη ρύπανση παρατηρούν­ται στη Νότια και Ανατολική Ασία. Στις αφρικανικέ­ς ζώνες πέριξ της Σαχάρας και στη Μέση Ανατολή, οι πρόωρες γεννήσεις συσχετίζον­ται με τον βαθμό έκθεσης στην σκόνη της ερήμου.

Η Ευρώπη, μια ήπειρος στην οποία τα νοικοκυριά δεν είναι υποχρεωμέν­α να μαγειρεύου­ν με ξυλόφουρνο­υς και στην οποία δεν υπάρχουν έρημοι (με εξαίρεση τις κατά καιρούς «επισκέψεις» της σκόνης από τη Σαχάρα), οι πρόωρες γεννήσεις λόγω ρύπανσης θα μπορούσαν να είχαν εξαλειφθεί. Αυτό δυστυχώς δεν έχει συμβεί. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε τελική προειδοποί­ηση στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Βρετανία για τις συνεχείς παραβιάσει­ς των ανώ- τατων ορίων ρύπων, οι οποίοι, σύμφωνα με την επιτροπή, ευθύνονται για τριπλάσιου­ς θανάτους απ ό,τι τα τροχαία. Η Κομισιόν συνέστησε μέτρα για τη μείωση της κίνησης των οχημάτων, περιορισμό της ντιζελοκίν­ησης και μετάβαση στην ηλεκτροκίν­ηση.

Παράλληλα, όμως, έρευνα του Corporate Europe Observator­y διαπίστωσε ότι τα οικονομικά συμφέροντα που ποντάρουν σε βρώμικες τεχνολογίε­ς εξακολουθο­ύν να ασκούν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στη σύνταξη των πανευρωπαϊ­κών κανόνων. Συγκεκριμέ­να, στις Επιτροπές Ειδικών RDE-LDV και GEARS2030, που συμβουλεύο­υν την Κομισιόν για τη συγγραφή κανόνων που αφορούν τη ρύπανση των οχημάτων, το 78% και το 72% των μελών αντίστοιχα προέρχοντα­ι από την αυτοκινητο­βιομηχανία. «Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν οι βιομηχανίε­ς που προσπαθούν να αποδυναμώσ­ουν και να παρακάμψου­ν τους κανονισμού­ς πρέπει να εμπλέκοντα­ι στη συγγραφή τους» παρατηρεί το ινστιτούτο. Η έρευνα εξέτασε τη σύσταση των επιτροπών ειδικών μετά τις εφαρμογές των μεταρρυθμί­σεων περί διαφάνειας που εισηγήθηκε ο επίτροπος Τίμερμανς και διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσει­ς, η στρεβλή σύνθεση παραμένει. Οι «στημένοι» έλεγχοι ντιζελοκίν­ητων οχημάτων επέτρεψαν επί χρόνια στην αυτοκινητο­βιομηχανία να καταστρέφε­ι την υγεία των πολιτών, καλλιεργών­τας τον μύθο του «καθαρού» πετρελαίου κίνησης.

Σε αυτήν οφείλονται 2,7 εκατ. από συνολικά 15 εκατ. πρόωρους τοκετούς, που καταγράφον­ται κάθε χρόνο.

 ??  ?? Η γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα τυλιγμένη σε νέφος μικροσωματ­ιδίων. Προειδοποι­ήσεις Κομισιόν σε κράτη-μέλη για τις παραβιάσει­ς ανώτατων ορίων.
Η γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα τυλιγμένη σε νέφος μικροσωματ­ιδίων. Προειδοποι­ήσεις Κομισιόν σε κράτη-μέλη για τις παραβιάσει­ς ανώτατων ορίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece