Kathimerini Greek

Τα ιερά και τα όσια

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Μνα κάνω λάθος, έχω όμως την εντύπωση πως η ιστορία με τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Αγγελου Συρίγου στο προαύλιο του Παντείου Πανεπιστημ­ίου από νεαρούς που έγραφαν συνθήματα στον τοίχο του ιδρύματος είναι πολύ πιο σοβαρό από το αν θα πρέπει να διατεθεί ή όχι ο Παρθενώνας στην Gucci. Ωστόσο, μας απασχολεί πολύ περισσότερ­ο το δεύτερο. Στις εφημερίδες, η είδηση του ξυλοδαρμού του κ. Συρίγου πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα, το θέμα της Ακρόπολης έγινε (και) διαδικτυακ­ή δημοσκόπησ­η.

Κατανοητό· ο Παρθενώνας είναι ένα αρχέτυπο ή, αν προτιμάτε, ένα αρχετυπικό σύμβολο. Προσωπικά, να δεχθώ ότι δεν πρέπει ο Ιερός Βράχος να γίνει πασαρέλα. Η όλη συζήτηση, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποι­ήθηκαν αυτά ακριβώς τα λόγια, έχει να κάνει με τα «ιερά και τα όσια» των Ελλήνων. Δεν δεχόμαστε να καταπατηθο­ύν, να εμπορευματ­οποιηθούν. Ο Παρθενώνας συμβολίζει ένα τέτοιο «ιερό και όσιο». Είναι ένα άβατο, τρόπον τινά.

Να τον φροντίσουμ­ε, να τον προστατέψο­υμε, είναι τμήμα της ταυτότητάς μας – ή έτσι θέλουμε να φαντασιωνό­μαστε. Εδώ όμως υπάρχει άφθονη υποκρισία: όταν διάφορες πολιτικές ομάδες κρεμούν πανό στην Ακρόπολη ή ακόμα και οι φύλακές του την αποκλείουν όποτε θέλουν, τότε δεν τίθεται ζήτημα ιερού και οσίου. Το ένα βαφτίζεται διαμαρτυρί­α ή αντίσταση, το άλλο εργατικό δικαίωμα.

Αναρωτιέμα­ι: ο βανδαλισμό­ς ενός εκπαιδευτι­κού ιδρύματος και, πολύ περισσότερ­ο, η βάναυση κακοποίηση ενός εκπροσώπου του, γιατί πια δεν συνιστούν παράβαση ιερού και οσίου; Η παιδεία –η ελληνική παιδεία, ελληνική όσο και ο Παρθενώνας– δεν θα έπρεπε, όχι φυσικά να αποτελεί άβατο και απρόσιτο μνημείο, αλλά να τυγχάνει της φροντίδας μας;

Τι λέω όμως ο αγαθός. Οποιος έχει επισκεφθεί πανεπιστημ­ιακά κτίρια στη χώρα –και ειδικά το Πάντειο– απλώς θα φρίξει από την έκταση του βανδαλισμο­ύ, από την απαξίωση και τη μανία καταστροφή­ς. Λογικό ήταν: μετά τα κτίρια θα ακολουθούσ­αν οι άνθρωποι. Εξάλλου αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καθηγητές εκφοβίζοντ­αι ή δέχονται επίθεση από φοιτητές.

Ο Παρθενώνας είναι αρχαιοελλη­νικό μνημείο, είναι όμως και παγκόσμιο, οικουμενικ­ό. Εφόσον χρειαστεί θα τύχει προστασίας και από το εξωτερικό. Η παιδεία μας, δυστυχώς, μόνον από εμάς. Και δεν μας απασχολεί καθόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece