Kathimerini Greek

Ο επαναπατρι­σμός ως εθνικός στόχος

- ΤΟ Υ ΒΑ ΣΙΛΗ ΝΕ ΔΟΥ

Ποκτώ χρόνια, λίγο προτού η χώρα εισέλθει στην πολιτική «μονοκαλλιέ­ργεια» του μνημονιακο­ύ-αντιμνημον­ιακού διπόλου, είχε δειλά ξεκινήσει μια συζήτηση για την «Ελλάδα του 2021». Πώς, δηλαδή, θα έχει διαμορφωθε­ί η χώρα στα 200 έτη από την επανάσταση του 1821, τι προτεραιότ­ητες θα έχει, πάνω σε ποιες «ράγες» θα κυλάει και προς ποια κατεύθυνση θα κινείται. Εν έτει 2017, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι δεδομένο. H πολιτική αντιπαράθε­ση στη Βουλή, στα τηλεπαράθυ­ρα και αλλού, στείρα όπως είναι, όχι απλώς αδυνατεί να οδηγήσει σε κάποια αποτελέσμα­τα, αλλά αποπροσανα­τολίζει την όποια συζήτηση από το μόνο ουσιώδες ερώτημα: Ποιος πρέπει να είναι ο νέος εθνικός στόχος για τον 21ο αιώνα; Το «τέλος των μνημονίων», η «επιστροφή στην ανάπτυξη», η «μείωση της φορολογίας», είναι όλα σημαντικοί τίτλοι, κατά κύριο λόγο κενοί περιεχομέν­ου, καθώς δεν συνθέτουν κανένα μείζον πολιτικό πρόταγμα, γύρω από το οποίο θα μπορούσαν να συνταχθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου.

Το 1922, στη συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετ­ηρίδας της Ελλάδας, βασικός στόχος ήταν η απορρόφηση και ενσωμάτωση στον διπλασιασμ­ένο εθνικό κορμό των προσφύγων που άφησαν τις πατρογονικ­ές εστίες τους στην Ανατολία. Το 2021, εθνικός σκοπός πρέπει να είναι ο επαναπατρι­σμός όλων όσοι μετανάστευ­σαν από την Ελλάδα, προκειμένο­υ να αναζητήσου­ν καλύτερους όρους ζωής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αλλού στον κόσμο. Εφόσον οι αριθμοί είναι πραγματικο­ί, περί τις 450.000 άτομα, δηλαδή ένα ποσοστό πάνω από το 5% επί του συνολικού πληθυσμού, έχουν αφήσει την Ελλάδα, ενισχύοντα­ς με τις γνώσεις, τον δυναμισμό και την ενέργειά τους άλλες κοινωνίες και οικονομίες.

Η επιστροφή τους στην πατρίδα πρέπει να αποτελέσει διακομματι­κό στόχο, πάνω σε έναν συγκεκριμέ­νο σχεδιασμό, ο οποίος – προφανώς– θα περιλαμβάν­ει όλα εκείνα τα επιμέρους χαρακτηρισ­τικά που θα επιτρέψουν στους Ελληνες της Νέας Διασποράς να επανασυνδέ­σουν τα συμφέροντά τους με τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένα: Αμεση, ηχηρή και εμφατική αντιμετώπι­ση της αναξιοκρατ­ίας σε όλα τα επίπεδα. Και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσο­υν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece