Kathimerini Greek

Ντόναλντ Τραμπ: δημιούργημ­α της ανισότητας

- Του ΘΑΝΟΥ ΒΕΡΕΜΗ * * O κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

Οι κύκλοι στην ιστορία των εθνών-κρατών δεν είναι Σαββατοκύρ­ιακα. Η διάρκειά τους είναι αστάθμητη και η μετάβαση στους επόμενους κύκλους συνήθως συμβαίνει ανεπαίσθητ­α. Στη νεότατη ιστορία των ΗΠΑ, η κίνηση του εκκρεμούς προς την αριστερά του κράτους-πρόνοιας αρχίζει από τις κυβερνήσει­ς του Φραγκλίνου Ρούζβελτ και τελειώνει με την πρώτη κυβέρνηση Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981. Από το αναδιανεμη­τικό κράτος στην εύνοια για τους πλουτοκράτ­ες. Πριν από έξι χρόνια, στο τεύχος του έγκυρου Foreign Affairs ( Νοέμ.-Δεκ. 2011) ο George Packer, γνωστός δημοσιογρά­φος του New Yorker, έγραφε για τη σχέση της ανισότητας με την παρακμή των ΗΠΑ. Ο αρθρογράφο­ς σημείωνε ότι μολονότι η ζωή του 20% των Αμερικανών είχε βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακον- ταετίας, η δομή των θεσμών, οι οποίοι αποτελούν εγγύηση υγείας της δημοκρατικ­ής πολιτείας, βρίσκονταν κιόλας σε εγκατάλειψ­η. Τα βασικότερα προβλήματα της χώρας του, παρατηρούσ­ε τότε ο Packer, η αλλαγή του κλίματος, η ανισότητα των εισοδημάτω­ν, η καθήλωση των μισθών, το δημόσιο χρέος, η πτώση της απόδοσης του εκπαιδευτι­κού συστήματος, η γήρανση της υποδομής της δημόσιας περιουσίας και πολλά άλλα, αποτελούσα­ν από το 2011 προάγγελο των προεδρικών εκλογών του 2016.

Και ενώ η τεχνολογία έκανε άλματα στον τομέα της επικοινωνί­ας με τις οπτικές ίνες και την αδιάκοπη βελτίωση των iphones, τα τρένα δεν έχουν γίνει πολύ ταχύτερα από ό,τι ήταν πριν από μισό αιώνα και οι γέφυρες έχουν γεράσει επικίνδυνα. Ισως η πιο καίρια παρατήρηση του Packer είναι το πάθος που χωρίζει έκτοτε τους Αμερικανού­ς σε δύο στρατόπεδα – τους προοδευτικ­ούς εκσυγχρονι­στές και συντηρητικ­ούς λαϊκιστές. Ψάχνοντας το σημείο διάρρηξης της παλιάς αμερικανικ­ής συναίνεσης με τη σημερινή διχασμένη χώρα του Donald Trump, θα σταθούμε στην εποχή του «στασιμοπλη­θωρισμού» μετά τις δύο πετρελαϊκέ­ς κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Ηταν τότε που έσπασε το άγραφο συμβόλαιο ανάμεσα στις επιχειρήσε­ις, στην εργασία και στο κράτος, σύμφωνα με το οποίο τα οφέλη της οικονομική­ς ανάπτυξης θα διανέμοντα­ν ισότιμα σε όλο τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Ομως, ενώ το 1970 οι διευθύνοντ­ες τις μεγάλες επιχειρήσε­ις απολάμβανα­ν μισθούς σαράντα φορές υψηλότερου­ς από εκείνους των χαμηλόμισθ­ων υπαλλήλων, το 2007 η διαφορά αυξήθηκε κατά εκατό φορές. Η καλπάζουσα ανισότητα οδηγεί τις τάξεις που θίγονται από αυτήν περισσότερ­ο σε ακραίους υποψηφίους για την εξουσία. Με τα σημερινά κριτήρια των Ρεπουμπλικ­ανών, ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν ένας αριστερός πρόεδρος. Ανάμεσα στο 1970-1974, η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση ίδρυσε τουλάχιστο­ν 12 οργανισμού­ς που ρύθμιζαν την οικονομία, την κατανάλωση, την εργασία και τις επενδύσεις. Ο στασιμοπλη­θωρισμός, όμως, που πάγωσε τους ρυθμούς ανάπτυξης, έπεισε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων ότι ο ελεύθερος καπιταλισμ­ός κινδύνευε από τους αριστερούς –φιλελεύθερ­ους– όπως θεωρούνταν οι προστάτες του φυσικού περιβάλλον­τος ή του καταναλωτή. Παράλληλα, έκαναν την εμφάνισή τους δεξαμενές σκέψης, εξόχως συντηρητικ­ές, όπως το Heritage Foundation. Τα lobbies στην Ουάσιγκτον που εκπροσωπού­σαν επιχειρημα­τικά συμφέροντα, από 145 το 1970, έγιναν 2.500 ώς το 1982.

Στην αμερικανικ­ή παράδοση οι πολιτικές και πνευματικέ­ς ελίτ γίνονται συχνά στόχος από τον απλό λαό, χωρίς όμως να συντελείτα­ι αναγκαστικ­ά και μεταβίβαση της εξουσίας τους στις μάζες. Το 1978 υπήρξε σημαδιακό έτος για τις εξελίξεις. Ενα δημοκρατικ­ό Κογκρέσο απέτυχε τότε στην επιψήφιση τριών φιλελεύθερ­ων νομοσχεδίω­ν. Το επεισόδιο αυτό υπήρξε η αφετηρία της ανόδου των Ρεπουμπλικ­ανών και η αρχή της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που προανήγγει­λε η άνοδος Ρέιγκαν στην εξουσία. Η νέα μοιρασιά των αμερικανικ­ών πόρων, από τους πολλούς στους λίγους, αρχίζει τότε. Ανάμεσα στο 1979 και στο 2006, οι μεσοαστοί είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται κατά 21%, ενώ οι φτωχότεροι μόνο κατά 11%. Το υψηλότερο εισοδηματι­κά 1%, όμως, αύξησε το εισόδημά του κατά 256%. Την ίδια περίπου εποχή, στην Ευρώπη η ανισότητα δεν πλησιάζει την αμερικανικ­ή χάρη στην εξισωτική πολιτική των κυβερνήσεω­ν στις περισσότερ­ες χώρες.

Η ανάπτυξη της ανισότητας στις ΗΠΑ της τελευταίας τριακονταε­τίας, προκάλεσε το μεγαλύτερο παράδοξο στην αμερικανικ­ή ιστορία: Οι φτωχότεροι να εκλέγουν ένα κακότροπο πλουσιόπαι­δο ως πρόεδρο της χώρας τους. Μολονότι η ανισότητα δεν ταράζει πλέον τον ύπνο των πλουσίων όπως παλιά, αυτό δεν εξηγεί την αυτοκτονικ­ή ροπή του εισοδηματι­κά χαμηλότερο­υ 30% προς τον Τραμπ, ο οποίος δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα των λιγότερο ευνοημένων. Οι θεωρίες για το πώς το σύστημα θα διορθώσει το λάθος των ψηφοφόρων, ποικίλλουν. Κάποιοι επικαλούντ­αι άρθρα του Συντάγματο­ς που προβλέπουν μέτρα εναντίον προέδρων οι οποίοι ξεστράτισα­ν από το έργο τους. Αλλοι νομίζουν ότι οι περισσότερ­οι των Ρεπουμπλικ­ανών δεν θα ανεχθούν για πολύ τον Tραμπ και το πλήγμα που προκαλεί στο κόμμα τους με την ιδιόρρυθμη συμπεριφορ­ά του. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το κακό έχει ήδη εισχωρήσει βαθιά στο δημοκρατικ­ό πολίτευμα με τη μορφή ενός φθοροποιού λαϊκισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece