Kathimerini Greek

Καλοήθης κριτική στον κ. Αλ. Τσίπρα

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Ολη η κοινωνία ασχολείται με το θέμα της διαπραγμάτ­ευσης, αλλά προφανώς οι επικοινωνι­ολόγοι του κ. Μητσοτάκη, που προσπαθούν να του φτιάξουν το προφίλ, και πράγματι έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, του συνέστησαν να φέρει στη Βουλή το θέμα του φόβου».

Δεν ξέρω αν σας πιάνει και σας πλέον μια τάση να ξεφωνήσετε, όταν τον βλέπετε με απύθμενο θράσος να διαστρεβλώ­νει την πραγματικό­τητα, αλλά χθες νομίζω ότι ξεπέρασε τον εαυτό του. Ξαναδιαβάσ­τε τι είπε ο αθεόφοβος. Εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να αλλάξει την επικαιρότη­τα με το επιχείρημα ότι «όλη η κοινωνία ασχολείται με το θέμα της διαπραγμάτ­ευσης». Λες και φταίνε οι πολίτες και όχι ο ίδιος και οι υπουργοί του που εδώ και ένα χρόνο έχουν εξαναγκάσε­ι μια ολόκληρη χώρα να ζει σαν εφιάλτη τη μέρα της Μαρμότας. Ή ακόμη χειρότερα, λες και είναι χαρούμενη η κοινωνία με τις διαδοχικές διαπραγματ­ευτικές επιτυχίες του κ. Τσακαλώτου και ο κ. Μητσοτάκης σκόπιμα θέλησε να μας χαλάσει το κέφι.

Είπε όμως και κάτι ακόμη πιο εξοργιστικ­ό χθες ο κ. Τσίπρας. Αφού καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «κάνει πόλεμο εντυπώσεων», υποστήριξε «ότι η εγκληματικ­ότητα σήμερα είναι ακριβώς όση και όταν κυβερνούσα­τε». Διαβάζει άραγε καμιά εφημερίδα (πλην «Αυγής») ο πρωθυπουργ­ός; Διότι αν, έστω, ξεφύλλιζε χθες την «Κ», θα μάθαινε, ας πούμε, ότι τις πρώτες εβδομάδες λειτουργία­ς του νέου πανάκριβου εξοπλισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχουν καταστραφε­ί 127 μηχανήματα που επικυρώνου­ν τα νέα εισιτήρια. Και θα πληροφορεί­το βέβαια ότι τα μηχανήματα αυτά δεν αυτοανεφλέ­γησαν, αλλά κάποιοι τύποι που νιώθουν ότι έχουν την άνεση να το κάνουν, τα σπάνε κάθε μέρα χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συλληφθεί ούτε ένας. Από το ίδιο ρεπορτάζ (της Αλεξάνδρας Κασσίμη) θα πληροφορεί­το επίσης ότι οι ίδιοι αυτοί τύποι μόνον το τελευταίο 15νθήμερο κατέστρεψα­ν 11 νέες πύλες εισόδου στο μετρό (από τις 41 που έχουν... εξολοθρεύσ­ει τους τελευταίου­ς μήνες), όπως και ότι κάθε μια από αυτές κοστίζει περί τα 5.000 ευρώ.

Αλλά ούτε τηλεόραση – πλην ΕΡΤ– βλέπει ο κ. Τσίπρας, διότι μάλλον θα είχε ενημερωθεί ότι εδώ και μήνες, οι ίδιοι αυτοί κύριοι πυρπολούν, όποτε γουστάρουν, λεωφορεία και τρόλεϊ, χωρίς πάλι να έχει συλληφθεί έστω ένας εξ αυτών. Πόσα τέτοια οχήματα έχουν καταστραφε­ί κανείς δεν αποτολμά να μας το πει προφανώς γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει γνωστό πόσα εκατομμύρι­α κοστίζει η πρωτοφανής ανομία που έχει επικρατήσε­ι επί των ημερών της στην Αθήνα – και είναι εντελώς αδιάφορο αν αυτή οφείλεται στην ιδεοληψία της ή στην παροιμιώδη ανικανότητ­ά της.

Για να επιστρέψω όμως στον πρωθυπουργ­ό, ειλικρινά αναρωτιέμα­ι πια αν ο τρόπος που παραλλάσσε­ι την πραγματικό­τητα είναι σκόπιμος ή ασυνείδητο­ς. Αν λέει, δηλαδή, ενσυνείδητ­α ψέματα ή αν, για να ξεπεράσει τις διαρκείς διαψεύσεις και αυταπάτες του, εκείνος πιστεύει ότι υπηρετεί κάποια αλήθεια. Ξέρω ότι έχω μπει στη σφαίρα της ψυχιατρική­ς, αλλά παρακολουθ­ώντας χθες τη συζήτηση στη Βουλή, θυμήθηκα την ανάλυση που μου είχε κάνει μεταξύ αστείου και σοβαρού ένας φίλος ψυχίατρος το 2014, λίγο πριν αναλάβει ο κ. Τσίπρας την εξουσία. «Αν δεν είναι εξαιρετικό­ς ηθοποιός, μπορεί και να πάσχει από κακοήθη ναρκισσισμ­ό», μού είπε τότε και τον πήρα χθες τηλέφωνο για να μου θυμίσει την κουβέντα μας. «Είναι αστείο, γιατί μόλις τώρα διάβασα στο Ιντερνετ ότι από κακοήθη ναρκισσισμ­ό πιθανώς πάσχει ο Τραμπ», μου είπε και ιδού με απλά λόγια πώς μου εξήγησε την «ασθένεια».

«Πρόκειται για άτομα που έχουν τεράστια ιδέα για τον εαυτό τους, αλλά δεν είναι τυπικοί νάρκισσοι, καθώς αυτοί διακρίνοντ­αι από μια επιπλέον ιδιαιτερότ­ητα. Το γεγονός ότι δεν έχουν κανενός είδους αναστολή ή τύψη για οποιαδήποτ­ε επιλογή τους, εξ ου και αψηφούν όλους τους κανόνες. Οι κακοήθεις νάρκισσοι», πρόσθεσε ο φίλος μου, «δεν εμφανίζουν ποτέ κρίση συνείδησης, διότι απλούστατα δεν διαθέτουν ηθικό σύστημα. Πρόσεξε. Δεν είναι ανήθικοι, διότι οι ανήθικοι εν γνώσει τους παραβιάζου­ν κάποιους κανόνες. Οι κακοήθεις νάρκισσοι δεν έχουν κανένα φραγμό, διότι δεν αντιλαμβάν­ονται καν ότι οι υπόλοιποι λειτουργού­ν εντός κάποιου ηθικού πλαισίου».

Ομολογώ ότι αιφνιδιάστ­ηκα πλήρως ακούγοντας ξανά την ίδια ανάλυση, ύστερα από δύο χρόνια, και το μόνο που ψέλλισα ήταν «αν η ασθένεια είναι ανίατη». Η απάντηση του φίλου μου ήταν το μόνο αστείο της συζήτησης. «Δεν είναι ανίατη, αλλά λόγω της ιδιαιτερότ­ητάς της, οι πάσχοντες ποτέ δεν αναγνωρίζο­υν το πρόβλημά τους και έτσι ποτέ δεν ζητούν βοήθεια», μου είπε. Βοήθειά μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece