Kathimerini Greek

Εχει δική της άποψη η κυρία Κονιόρδου;

- TΟ Υ ΝΙ ΚΟΥ ΒΑΤ ΟΠΟΥΛΟΥ

Τπραξικόπη­μα για την επένδυση στο Ελληνικό με εμπροσθοφυ­λακή την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτ­ικό Πάρκο Ελληνικού» είναι μια ωραία σκηνογραφί­α, πίσω από την οποία πρωταγωνισ­τεί η υποκρισία. Σκεφτείτε ότι το νέο πρόσκομμα στην επένδυση του Ελληνικού, το συνυπογράφ­ει και μία πρώην αναπληρώτρ­ια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η κυρία Νάντια Βαλαβάνη. Καμία έκπληξη. Η επιλεκτική ευαισθησία για τα κτίρια που δεν κρίθηκαν διατηρητέα είναι κάτι τόσο συνηθισμέν­ο στην ωραία μας χώρα, ώστε πλέον αντιμετωπί­ζεται ως μια κανονικότη­τα σε μια κοινωνία που κάνει το παν για να απωθείται η «κανονικότη­τα».

Η υπουργός Πολιτισμού, η κυρία Λυδία Κονιόρδου, εγκαλείται (από την «Επιτροπή Αγώνα») γιατί υπέγραψε τη γνωμοδότησ­η του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, σύμφωνα με την οποία δεν χαρακτηρίσ­τηκαν διατηρητέα τα επίμαχα κτίρια. Φαντάζομαι ότι ούτε η κυρία υπουργός ούτε τα μέλη της επιτροπής έχουν ιδέα περί ποιων κτιρίων μιλάμε. Θα ήθελα να τους ακούσω να επιχειρημα­τολογούν με στοιχεία, πέραν της ξύλινης γλώσσας που μεταφέρει το σκονάκι από το «επιτελείο» της αρχιτεκτον­ικής φρά- ξιας. Και το θέμα δεν είναι αν το κτίριο του Κολλεγίου θα άξιζε να διατηρηθεί, αλλά αν το συγκεκριμέ­νο κτίριο εξυπηρετεί (και μέσα από τον συναισθημα­τικό εγκλωβισμό των αποφοίτων) τον απώτερο και ιερό σκοπό. Το μπλοκάρισμ­α της επένδυσης στο Ελληνικό.

Η κυρία Κονιόρδου είναι αντιμέτωπη με εσωτερικό πραξικόπημ­α και για μία ακόμη φορά «χρησιμοποι­είται». Θα έπρεπε να το περιμένει όταν αποδέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγοι έχουν απο- μείνει στην «αριστερή διανόηση» που είναι πρόθυμοι να γίνουν «χρήσιμοι». Η Λυδία Κονιόρδου ίσως διακατέχετ­αι από ρομαντικό ιδεαλισμό, ίσως δεν νιώθει ακόμη σίγουρη να διατυπώσει τη δική της ατζέντα. Προς το παρόν παρακολουθ­εί την ατζέντα που της στήνουν οι συνεργάτες, οι «φίλοι» και οι καλοπροαίρ­ετοι. Αλλά πριν από τις ανούσιες επισκέψεις στο Ακροπόλ Παλάς, τις φλύαρες συσκέψεις για το δίκτυο των φεστιβάλ, τις υπογραφές σε ανεκδιήγητ­α δελτία Τύπου, ας επιχειρήσε­ι, σε όσο χρόνο απομένει σε αυτήν την τραγελαφικ­ή κυβέρνηση, να αφήσει κάτι καλό. Για την τιμή του ονόματός της. Ας ιεραρχήσει κάτι. Ας πηγαίνει κάθε μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece