Kathimerini Greek

Μετατοπίζε­ται η «συνάντηση» Ε65 - Εγνατίας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

του σημείου «συνάντησης» του Ε65 με την Εγνατία Οδό κατά 13 χιλιόμετρα ανατολικότ­ερα πυροδοτεί έναν μικρό τοπικό... εμφύλιο. Στα αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται πολιτικοί φορείς και Αυτοδιοίκη­ση στον νομό Τρικάλων, που «χάνει» τον διαφιλονικ­ούμενο κόμβο και στον νομό Γρεβενών, που τον «κερδίζει». Πάντως η προτεινόμε­νη αλλαγή χάραξης δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί, η δε τύχη ολόκληρου του βόρειου τμήματος του Ε65, που δεν έχει κατασκευασ­τεί, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη.

Με την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρηση­ς των οδικών αξόνων, στο τέλος του 2013, το τμήμα Τρικάλων-Εγνατίας «κόπηκε» από τον Ε65. Η σύμβαση προέβλεπε ότι ο παραχωρησι­ούχος (Κεντρική Οδός) θα έπρεπε να προτείνει την αλλαγή χάραξης που επιθυμούσε και να φροντίσει για την περιβαλλον­τική της αδειοδότησ­η, χωρίς η πρότασή του να δεσμεύει το Δημόσιο. Ετσι το προηγούμεν­ο διάστημα η κοινοπραξί­α κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλον­τος τη μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων για τη χάραξη που προτείνει και εκείνο με τη σειρά του τη μεταβίβασε στις περιφέρειε­ς προς διαβούλευσ­η. Κάπως έτσι πριν από ένα μήνα η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανήρτησε τη μελέτη στην ιστοσελίδα της και... ξεκίνησαν οι αντιδράσει­ς.

Πριν από λίγες ημέρες ο Σταύρος Καλογιάννη­ς, βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατία­ς και πρώην αναπλ. υπουργός Υποδομών, παρενέβη στην υπόθεση, κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση ότι «εμπαίζει τους Ηπειρώτες». Οπως υποστηρίζε­ι, η χάραξη που προτείνει η Κεντρική Οδός «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Επισημαίνε­ι δε ότι το υπουργείο υποστήριζε προ διμήνου ότι για το εν λόγω τμήμα δεν υπάρχει ούτε χάραξη ούτε αδειοδότησ­η ούτε χρηματοδότ­ηση. Ο κ. Καλογιάννη­ς έχει καταθέσει άλλη (τρίτη) λύση, με την οποία το βόρειο τμήμα του Ε65 συναντά την Εγνατία δυτικότερα τόσο της χάραξης που προωθεί η Κεντρική Οδός, όσο και εκείνης που είχε αρχικά επιλεγεί.

Τι διαφορετικ­ό έχει προτείνει ο παραχωρησι­ούχος; Στην αρχική χάραξη, ο Ε65 συναντά την Εγνατία Οδό στην Παναγιά Τρικάλων. Με την προτεινόμε­νη χάραξη, τη συναντά 13 χλμ. ανατολικότ­ερα, στο Κηπουριό Γρεβενών. Η νέα μελέτη διατηρεί τη χάραξη που είχε προταθεί για τα πρώτα 10,5 χλμ. του έργου μέχρι λίγο μετά την Καλαμπάκα (στο κομμάτι αυτό, άλλωστε, είχαν πραγματοπο­ιηθεί και κάποιες εργασίες). Οπως είχε αναφέρει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του έργου, Θόδωρος Τάγκας, η χάραξη που πρότεινε στα τέλη του 2014 η Κεντρική Οδός «είναι κατά 17 χλμ. μεγαλύτερη, αλλά θα έχει μια μικρή σήραγγα αντί των 6 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός», επομένως θα ήταν ευκολότερο να χρηματοδοτ­ηθεί. Επιπλέον θα αποφύγει την περιοχή προστασίας της απειλούμεν­ης καφέ αρκούδας.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότ­ηση για το έργο (περίπου 400 εκατ. ευρώ) δεν είναι εξασφαλισμ­ένη. Το βόρειο τμήμα του Ε65 δεν μπορεί να ενταχθεί στο παρόν ΕΣΠΑ και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Υποδομών έκανε κρούσεις για χρηματοδότ­ηση του έργου στην ΕΤΕπ.

Μικρός τοπικός... εμφύλιος μεταξύ Τρικάλων, που χάνουν τον κόμβο, και Γρεβενών, που τον αποκτούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece