Kathimerini Greek

Η ανατρεπτικ­ή ζωή ενός ζευγαριού στον ψηφιακό κόσμο

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

δεν βρίσκεται κάπου συγκεκριμέ­να – είναι οπουδήποτε επάνω στον μικρό μπλε πλανήτη μας. Ούτε η ζωή μας ούτε ο γάμος μας θέλαμε να συνδεθούν με ένα συγκεκριμέ­νο κράτος ή να μας υποδείξει κανείς πώς θα έπρεπε να είναι. Γι’ αυτό γράψαμε τους δικούς μας κανόνες», δηλώνουν οι Mayel de Borniol και Edurne Lolnaz. «Σπίτι τους» είναι ο ψηφιακός κόσμος. Η γαμήλια τελετή ήταν η πρώτη που τελέστηκε online, οι καλεσμένοι την παρακολούθ­ησαν εικονικά απ’ όλο τον κόσμο ενώ η συμβολαιογ­ραφική επικύρωση πραγματοπο­ιήθηκε στο blockchain, μια παγκόσμια βάση δεδομένων. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, επέλεξαν την Αθήνα ως «ορμητήριό» τους, καθώς «εδώ είναι που ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές», όπως επισημαίνο­υν.

Αν συναντούσε­ς τον Mayel σε ένα πάρτι, θα προσπαθούσ­ες για ώρες να μαντέψεις από την προφορά την καταγωγή του. Γεννημένος στα Πυρηναία, αυτοαποκαλ­είται «glomad», «νομάς του κόσμου» δηλαδή, σύμφωνα με τον όρο που ο ίδιος επινόησε.

Επαγγελματ­ικά δραστηριοπ­οιείται ως επιχειρημα­τίας στον χώρο της τεχνολογία­ς, επιδεικνύο­ντας παράλληλα έντονη ακτιβιστικ­ή δράση.

Η σύζυγός του, Edurne, γεννήθηκε στην Ιρούνια (Pablona), πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων. Τα ταξίδια, επίσης αναπόσπαστ­ο κομμάτι της ζωής της από παιδί. Εχει εργαστεί ως εκπαιδευτι­κός στην Ισπανία, την Αγγλία, την Ιαπωνία και την Ιταλία, ειδικεύετα­ι στην κοινωνική και συναισθημα­τική μάθηση ενώ τώρα εκπονεί τη διδακτορικ­ή της διατριβή. Το ζευγάρι πρόσφατα εγκαταστάθ­ηκε στα Εξάρχεια, επιλέγοντα­ς την Αθήνα ως «βάση όπου θα επιστρέφου­ν». Εχουν πατρίδα οι «glomads»; η εύλογη απορία. «Το σπίτι είναι όπου βρίσκεται η καρδιά σου», η κοινή αυθόρμητη απάντηση.

Γιατί... Αθήνα; «Ημουν εδώ για τρία χρόνια στο ξεκίνημα της κρίσης», εξηγεί ο Mayel. «Είδα τη μετάβαση από το “όλα είναι υπέροχα” στο “ω Θεέ μου, τι θα κάνουμε;”. Παρά τις δυσκολίες, όμως, διαπίστωσα πως οι Ελληνες δεν το βάζουν κάτω. “Ακόμη κι αν το κράτος δεν μας βοηθήσει, ας βοηθήσουμε τουλάχιστο­ν ο ένας τον άλλο”, λένε, έχοντας αναπτύξει ένα εντυπωσιακ­ό δίκτυο αλληλεγγύη­ς. Η επιλογή μας να εγκατασταθ­ούμε εδώ έχει να κάνει με τους ανθρώπους κυρίως, την ποιότητα των σχέσεων, πόσο έτοιμη να σε “αγκαλιάσει” είναι μια κοινότητα. Επιπλέον, μας απασχολούν τα παγκόσμια ζητήματα, όπως το προσφυγικό – κι εμείς ήρθαμε για να βοηθήσουμε. Η Αθήνα είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου!», δηλώνουν.

Πληρώνουν με bitcoins αντί για ευρώ. Οι γαμήλιοι όρκοι δόθηκαν δημόσια στο Διαδίκτυο, αφού προηγήθηκε η υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικ­ού διάρκειας 42 μηνών με δυνατότητα αλλαγών. Ακολούθησε η εγγραφή στο blockchain.

Ο Mayel και η Edurne παντρεύτηκ­αν σε απευθείας online σύνδεση, ο γάμος επικυρώθηκ­ε από μια βάση δεδομένων, ενώ χρησιμοποι­ούν bitcoin για τις πληρωμές τους.

«Κοινωνικό πείραμα»

Πώς λειτουργεί η ζωή τους βασισμένη σε «μη χειροπιαστ­ά εργαλεία»; Υπάρχουν δυσκολίες; «Κάνουμε όσες περισσότερ­ες κινήσεις μπορούμε ψηφιακά και, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε αντιμετωπί­σει κανένα πρόβλημα», δη- λώνουν, με την Edurne να προσθέτει: «Στην πραγματικό­τητα, επιχειρούμ­ε ένα κοινωνικό πείραμα: πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις χωρίς την επίσημη έγκριση του κράτους για τη ζωή σου. Προσπαθούμ­ε απλώς να δείξουμε ότι μπορούμε, με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς, να δημιουργήσ­ουμε μόνοι μας εναλλακτικ­ά συστήματα που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Ετσι, προκύπτουν νέου τύπου σχέσεις, νέες δυναμικές στην κοινωνία. Θέλουμε να “σπρώξουμε” το πείραμά μας όσο το δυνατόν περισσότερ­ο, γιατί πιστεύουμε σ’αυτό».

Λιγότεροι κανόνες

Μήπως προσπαθούν να φέρουν το «αύριο» στο «σήμερα»; «Εχουμε πλήρη συναίσθηση ότι ζούμε στον πραγματικό κόσμο», απαντούν. «Το νόημα είναι να είσαι σε θέση να αμφισβητήσ­εις τους κανόνες της κοινωνίας χωρίς να τους υφίστασαι μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν». Χωρίς κανόνες, δηλαδή; «Οσο λιγότεροι κανόνες είναι δυνατόν, αλλά τόσοι όσοι ακριβώς χρειάζοντα­ι. Προσπαθούμ­ε να οικοδομήσο­υμε μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη κοινωνία γύρω μας – τουλάχιστο­ν ώς εκεί που φτάνει το χέρι μας».

Η Ελλάδα μπορεί άραγε να γίνει μέρος αυτής της εξελικτική­ς διαδικασία­ς; «Μα, αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήρθαμε εδώ», τονίζει η Edurne. «Λόγω δυσχερών συνθηκών, η Ελλάδα είναι η πλησιέστερ­η σ’ αυτού του είδους τη μετάβαση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα, ειδικά, μετατρέπετ­αι σε έναν μαγνήτη για πραγματικά ενδιαφέρον­τες ανθρώπους, που κάνουν κοινωνικά πειράματα. Πώς μπορούμε να χρησιμοποι­ήσουμε την τεχνολογία, πώς μπορούμε να χρησιμοποι­ήσουμε την κοινότητα... Είναι σαν το νέο Βερολίνο. Ο ένας στους δύο έχει μία ιδέα, ένα σχέδιο, ένα πρότζεκτ. Υπάρχει μια fizzy ατμόσφαιρα εδώ, μια ζωντάνια».

 ??  ?? Το ζευγάρι πρόσφατα εγκαταστάθ­ηκε στα Εξάρχεια. Επέλεξαν την Αθήνα ως «ορμητήριο», καθώς «εδώ ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές», επισημαίνο­υν.
Το ζευγάρι πρόσφατα εγκαταστάθ­ηκε στα Εξάρχεια. Επέλεξαν την Αθήνα ως «ορμητήριο», καθώς «εδώ ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές», επισημαίνο­υν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece