Kathimerini Greek

Μια καθημερινό­τητα γεμάτη... passwords

Η «Κ» μιλάει με τρεις ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας Διαδικτύου, ώστε να καταγράψει τις προσεχείς τάσεις

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

ώρες την εβδομάδα δαπανούν οι Ελληνες κατά μέσον όρο στο Διαδίκτυο. Οι άνω των 35 πρέπει να θυμούνται περίπου 13-18 διαφορετικ­ούς κωδικούς πρόσβασης (email, social media, τραπεζικά pin, συσκευές τηλεφώνου κ.λπ.). Για τους κάτω των 35 τα πράγματα δυσκολεύου­ν ακόμη περισσότερ­ο, αφού η ψηφιακή ζωή είναι εντονότερη και η χρήση μέσων και συσκευών, τρόπος ζωής. Πόσο ασφαλείς είμαστε όμως; Η «Κ» συζήτησε με τρεις ειδικούς της ασφάλειας Διαδικτύου ώστε να καταγράψει τις προσεχείς τάσεις.

Ηταν 22 Δεκεμβρίου του 2016 όταν η Yahoo, η τρίτη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά την Google και το Facebook, ανακοίνωσε ότι τα προσωπικά στοιχεία ενός δισεκατομμ­υρίου χρηστών είχαν κλαπεί από χάκερ κατά τη διάρκεια του 2015. Ευαίσθητες πληροφορίε­ς χρηστών, όπως ονόματα, αριθμοί τηλεφώνου, ημερομηνίε­ς γέννησης, κρυπτογραφ­ημένοι κωδικοί πρόσβασης και ερωτήσεις ασφαλείας που χρησιμοποι­ούνται για την επαναφορά των κωδικών και όλο το περιεχόμεν­ο των συνομιλιών πέρασαν στην κατοχή αγνώστων.

Η μεγαλύτερη κλοπή

Ηταν η μεγαλύτερη κλοπή προσωπικών δεδομένων στην ιστορία του Διαδικτύου και οι αντιδράσει­ς που προκλήθηκα­ν από το γεγονός θορύβησαν τους χρήστες, οι οποίοι, όπως ήταν φυσικό, κατευθύνθη­καν σε άλλες πλατφόρμες. «Πολλοί πι- στεύουμε ότι δεν είμαστε στόχοι γιατί δεν έχουμε κάτι το “ιδιαίτερο” που να προσελκύει τους διαδικτυακ­ούς διαρρήκτες. Είναι το πιο σύνηθες σφάλμα», σχολιάζει στην «Κ» ο 43χρονος Μιχάλης Βίζερ, που εργάζεται ως αρχιμηχανι­κός ασφάλειας λογισμικού σε πολυεθνική εταιρεία. «Δυνητικοί στόχοι είμαστε όλοι, αφού εμπιστευόμ­αστε δεκάδες πληροφορίε­ς σε διαδικτυακ­ές πλατφόρμες. Οπως καθετί πολύτιμο, οφείλουμε να προστατεύο­υμε την ψηφιακή μας ζωή ακο- λουθώντας τους κανόνες ασφαλούς χρήσης. Η ζωή μας το 2017 θα γίνει ακόμη πιο ψηφιοποιημ­ένη και είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κίνδυνοι».

Ο Χάρης Ιωάννου είναι ο ιθύνων νους για τη δημιουργία μιας εφαρμογής σχετικά με την ατομική διαχείριση κωδικών, της CodePi. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι χρήστες θυμούνται τους κωδικούς τους με δύο τρόπους. Ή τους γράφουν σε ένα σημειωματά­ριο ή τους αποθηκεύου­ν στις πλατφόρμες. «Και οι δύο τρόποι είναι δημοφιλείς, αλλά άκρως επικίνδυνο­ι για την ασφάλεια των λογαριασμώ­ν». Στην περίπτωση των σημειώσεων, οι κίν- δυνοι είναι εύκολα κατανοητοί, όμως, στην περίπτωση αποθήκευση­ς των κωδικών στην πλατφόρμα, γεγονότα σαν της Yahoo θα καταστήσου­ν τους λογαριασμο­ύς ευάλωτους. «Με την αποθήκευση όλων των κωδικών πρόσβασής σας σε έναν διακομιστή, οι επίδοξοι εισβολείς είναι σε θέση να έχουν συλλογικά την πρόσβαση στα εκατομμύρι­α των στοιχείων του λογαριασμο­ύ. Ωστόσο, από την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης ατομικά στο κινητό τηλέφωνο, οι ει- σβολείς θα πρέπει να επιτεθούν ατομικά στα κινητά για να βρουν τους κωδικούς, γεγονός που είναι εξαιρετικά δύσκολο και σχεδόν απίθανο να συμβεί».

Ερευνα

Ερευνα που διεξήγαγε η YouGov για λογαριασμό της Google καταδεικνύ­ει ότι περισσότερ­οι από τους μισούς (54%) Ελληνες millennial­s (θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) οι οποίοι ερωτήθηκαν χρησιμοποι­ούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερ­ους από τους λογαριασμο­ύς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντω­ν έχει χρησιμοποι­ήσει στο παρελθόν τη λέξη «password», το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγ­ιο (για παράδειγμα 1,2, 3, 4, 5), ενώ το 20% χρησιμοποι­ούσε τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιελάμβα­νε το όνομά τους ή τα αρχικά τους. Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους χρήστες, σε ποσοστό 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τους έχουν μιλήσει ποτέ για τη διαδικτυακ­ή ασφάλεια και τη σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Για τους κάτω των 35 τα πράγματα δυσκολεύου­ν ακόμη περισσότερ­ο, αφού η ψηφιακή ζωή είναι εντονότερη και η χρήση μέσων και συσκευών τρόπος ζωής. Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθένα από τους σημαντικού­ς λογαριασμο­ύς, όπως το e-mail και το e-banking.

Πρώτη γραμμή άμυνας

«Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίε­ς του Διαδικτύου», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Καραουλάνη­ς, υποψήφιος διδάκτορας Πληροφορικ­ής στο ΕΜΠ. Οπως εξηγεί, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικού­ς λογαριασμο­ύς όπως το email και το e-banking. «Οσο μεγαλύτερο­ς είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος», σημειώνει εξηγώντας ότι οι πιθανότητε­ς «σπασίματός» του μειώνονται κατά 80% σε κάθε ψηφίο που προστίθετα­ι στη σειρά. «Μια καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μονάχα εσείς γνωρίζετε και να τη συσχετίσετ­ε με μια συγκεκριμέ­νη ιστοσελίδα ώστε να σας βοηθήσει να τη θυμόσαστε», καταλήγει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece