Kathimerini Greek

Ο Μάρκος Αυρήλιος και το Κυπριακό

- Κύριε διευθυντά Δρ

Ο Μάρκος Αυρήλιος αναγνωρίζε­ται ως ο σημαντικότ­ερος αλλά και τελευταίος του «χρυσού» αιώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ­ίας. Επελέγη με βάση την αξία του και κατάφερε να κερδίσει αυτή την υστεροφημί­α με τα επιτεύγματ­α και την αυταπάρνησ­η στην άσκηση των καθηκόντων του. Σκιά στην όλη ει- κόνα του ρίπτει το γεγονός ότι επανέφερε την κληρονομικ­ή διαδοχή με τον υιό του Κόμμοδο, από τον οποίο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση... Την εποχή μας εξέλιπαν οι αυτοκράτορ­ες και δεν μιλούμε βέβαια για τις μισητές δικτατορικ­ές μονοκρατορ­ίες. Στο φάσμα των δημοκρατικ­ών πολιτευμάτ­ων είναι εξόχως ισχυρός ο ρόλος του προέδρου σε Προεδρική Δημοκρατία. Τέτοια είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου τηρείται απαρεγκλίτ­ως η 5ετία για νέες εκλογές. Ομολογώ ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγουμέν­ου προέδρου είχα ευχηθεί να μπορούσε να διακοπεί, διότι κάθε μέρα που έμενε άθροιζε προβλήματα.

Το σχόλιο αυτό εμπεριέχει και μία πρόκληση για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Είναι γνωστό ότι εξελέγη στον δεύτερο γύρο μετά κάποιες συμμαχίες, που στο μεταξύ έχουν διαρραγεί λόγω ιδεολογικώ­ν και διαχειριστ­ικών διαφορών. Η έκβαση όμως του εθνικού μας προβλήματο­ς ευρίσκεται σε φάση που, πέραν της εξασφαλισμ­ένης χρονικά εξουσίας του προέδρου, χρειάζεται η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη και συμμετοχή.

Καθημερινά όμως φθάνουν, από όλους τους κομματικού­ς χώρους, μηνύματα αμφισβητήσ­εως και αρνήσεως του κόσμου να αποδεχθεί αυτό που κυοφορείτα­ι. Στο δημοψήφισμ­α του 2004 οι οπαδοί του κόμματος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς διεχώρισαν την κρίση τους απ’ αυτόν, αλλά τον επανεξέλεξ­αν, μετά τη δήλωσή του ότι σέβεται το αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένο­ς ότι δεν θα ήταν διατεθειμέ­νος να βρεθεί για δεύτερη φορά αντιμέτωπο­ς και να αμφισβητηθ­εί από τους ίδιους τους οπαδούς του. Η ρήση του Μάρκου Αυρηλίου γεγόναμεν συνεργείν έχει απόλυτη ένδειξη τις μέρες που διανύουμε. Η πρωτοβουλί­α, όμως, οφείλει να αναληφθεί από αυτόν που ασκεί την εξουσία. Σε επιμέρους σημαντικότ­ατα θέματα, που οι πολιτικοί ονομάζουν «κόκκινες γραμμές», διαφαίνετα­ι ευρύτατη συναντίληψ­η. Ας συνεργαστο­ύν, λοιπόν, μιας που στη μέση της κούρσας δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται να αλλάξεις άλογο...

ΝΙΚΟΣ ΕΡΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece