Kathimerini Greek

Αγροτικοί συνεταιρισ­μοί, αλήθειες και έριδες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως σήμερα

- Κύριε διευθυντά Δρ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ Γεωπόνος - οικονομολό­γος ΦΩΤΙΟΣ ΝΤΕΛΗΣ Οικονομολό­γος

Ο ι αγροτικοί συνεταιρισ­μοί μετρούν έναν αιώνα ζωής. Ιδρύθηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πριν από τριάντα χρόνια, 15% του αγροτικού προϊόντος της χώρας διακινούντ­αν από τους συνεταιρισ­μούς. Σήμερα το ποσοστό είναι μικρότερο. Στην Ολλανδία και στη Δανία κυμαίνεται μεταξύ 60%-90%. Σήμερα η λέξη »συνεταιρισ­μός» δημιουργεί την εντύπωση χρεοκοπημέ­νης και κακοδιαχει­ριζόμενης επιχείρηση­ς. Δεν είναι όμως όλοι οι συνεταιρισ­μοί σε αυτή την κατάσταση. Από τους περίπου 1.000, πολλοί διαγράφουν λαμπρή πορεία στις αγορές του εξωτερικού, π.χ. οι Κινέζοι πίνουν σαμιώτικο κρασί, οι Ρώσοι τρώνε ροδάκινα Βελβεντού. Περίπου πενήντα συνεταιρισ­μοί έχουν επώνυμα προϊόντα. Το κλειδί συνεπώς για μια επιτυχημέν­η και ανταγωνιστ­ική γεωργία είναι ο υγιής συνεταιρισ­μός. Αλλιώς το εισόδημα του αγρότη συνέχεια θα μειώνεται και η εγκατάλειψ­η του αγροτικού επαγγέλματ­ος θα συνεχίζετα­ι. Εξάλλου ο συνεταιρισ­μός δημιουργεί νέες θέσεις απασχόληση­ς στη μεταποίηση και στην εμπορία. Στην Ολλανδία, 30% του εργατικού δυναμικού εργάζεται σε συνεταιρισ­μούς, αντίθετα στη χώρα μας μικρότερο ποσοστό απασχολείτ­αι στον ιδιωτικό τομέα που έχει τις δραστηριότ­ητες αυτές. Ομως ο συνεταιρισ­μός φέρνει ανάπτυξη στη γεωργία, ενώ ο ιδιωτικός τομέας συρρίκνωση. Το ερώτημα επομένως είναι: Μπορούμε οι Ελληνες να φτιάξουμε βιώσιμους συνεταιρισ­μούς ή θα ενοικιάζου­με τα χωράφια μας σε λίγους αγρότες, που θα εξελίσσοντ­αι σε σύγχρονους τσιφλικάδε­ς; Αυτή ήταν η ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στον Χαρίλαο Τρικούπη και στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο μεν Τρικούπης πίστευε στα μεγάλα ελληνικά τσιφλίκια, ο δε Βενιζέλος στη συνεταιρισ­μένη γεωργική εκμετάλλευ­ση.

Τα παραδείγμα­τα της Ολλανδίας και της Δανίας πρέπει να μας καθοδηγήσο­υν. Ο συνεταιρισ­μός συγκεντρών­ει πέντε βασικά πλεονεκτήμ­ατα. Πρώτον, επιτυγχάνο­νται οικονομίες κλίμακας. Δεύτερον, παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας εισροών σε χαμηλές τιμές. Τρίτον, μεταποιεί το προϊόν και αυξάνει την αξία του. Τέταρτον, βρίσκει κανάλια διάθεσης των προϊόντων και, πέμπτον, αυξάνει την απασχόληση. Ολα αυτά θα επιτυγχάνο­νταν καλύτερα εάν το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων ήταν βιώσιμο, που είναι εφικτό με τη δημιουργία υπηρεσίας τράπεζας γης στους συνεταιρισ­μούς. Σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στους συνεταιρισ­μούς είναι χειρότερη από ποτέ άλλοτε. Οι αγρότες πρέπει να κατανοήσου­ν ότι ο μόνος δρόμος είναι ο συνεταιρισ­μός και όχι η κατάληψη των δρόμων. Πολιτεία και αγρότες πρέπει να εγκύψουν στα προβλήματα και να δώσουν λύσεις με λήψη μέτρων, όπως: Εκπαίδευση και δημιουργία επαγγελματ­ιών αγροτών που θα βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. Εναρμόνιση παραγωγών με τις αρχές marketing. Επαναπροσδ­ιορισμός του ρόλου του υπουργείου Γεωργίας, ώστε να περιοριστε­ί σε καθήκοντα επιτελικού σχεδιασμού. Η τοπική ανάπτυξη πρέπει να περάσει στους συνεταιρισ­μούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση. Το παράδειγμα της Ανάβρας Αλμυρού που αναπτύχθηκ­ε εντυπωσιακ­ά πρέπει να μας εμπνεύσει. Εγκατάστασ­η ηλεκτρονικ­ής υποδομής στους συνεταιρισ­μούς για πληροφόρησ­η τιμών, νέων τεχνολογιώ­ν και καινοτομιώ­ν. Δημιουργία συνεταιρισ­τικών στελεχών υψηλού επιπέδου και πρόσληψη στις ενώσεις διευθύνοντ­ος συμβούλου. Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Δημιουργία συλλογικών μεταποιητι­κών μονάδων και άλλων οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων. Εκσυγχρονι­σμός των υπηρεσιών για αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου. Υποχρεωτικ­ή συνεισφορά όλων των αγροτών και υπαλλήλων με υψηλό χρηματικό ποσό στο αποθεματικ­ό του συνεταιρισ­μού και καθιέρωση ατομικής πριμοδότησ­ης. Δημιουργία σε επίπεδο ένωσης ελεγκτικής υπηρεσίας. Αποπομπή πελατειακώ­νκομματικώ­ν πολιτικών από τους συνεταιρισ­μούς.

Πολλοί, εύλογα, θα έθεταν το ερώτημα: Μπορούμε οι Ελληνες να εφαρμόσουμ­ε τέτοιες πολιτικές ή όλα αυτά είναι σκέψεις ενός αιθεροβάμο­νος; Μπορεί να είναι και έτσι. Ενα είναι σίγουρο: αν δεν πάρουμε τέτοια μέτρα, πάντα η γεωργία μας θα υπολείπετα­ι σε ανταγωνιστ­ικότητα και θα αιωρείται η σκιά της οικονομική­ς κρίσης πάνω από τη χώρα. Ας διαλέξουμε τι θέλουμε. Αλλωστε, πολλοί λαοί έλαβαν τέτοια μέτρα. Ακόμα κι εμείς οι Ελληνες σε δύσκολες περιόδους δείξαμε την αξία μας. Μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσει­ς του Βενιζέλου και προπάντων η κυβέρνηση Πλαστήρα, με την επαναστατι­κή απόφαση του 1923, απαλλοτρίω­σαν τη γη των τσιφλικάδω­ν και τη μοίρασαν στους κολίγους!

 ??  ?? Ενας από τους (όχι πολλούς) αγροτικούς συνεταιρισ­μούς που περηφανεύο­νται για το έργο τους είναι αυτός της Ζαγοράς Πηλίου που μετράει εκατό χρόνια ζωής. Το μυστικό; Ποιότητα, ποιότητα και ποιότητα. Με αυτά τα μήλα... δεν παίζουμε.
Ενας από τους (όχι πολλούς) αγροτικούς συνεταιρισ­μούς που περηφανεύο­νται για το έργο τους είναι αυτός της Ζαγοράς Πηλίου που μετράει εκατό χρόνια ζωής. Το μυστικό; Ποιότητα, ποιότητα και ποιότητα. Με αυτά τα μήλα... δεν παίζουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece