Kathimerini Greek

Εξάγουμε τη «μαγκιά» μας

- Κύριε διευθυντά ΦΟΙΒΟΣ ΙΩΣΗΦ

Α ν άκουσα καλά στο ραδιόφωνο, η Γερμανία κάθε χρόνο κάνει ρεκόρ εξαγωγών. Περίεργο, πολύ περίεργο! Ούτε που το φανταζόμου­ν, έπεσα από τα σύννεφα. Μα αυτοί, καλέ, είναι Ούνοι, άξεστοι, χαζοί, μονοκόμματ­οι, ακαλλιέργη­τοι, μπουμπούνε­ς, σκράπες, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό. Εμείς είμαστε έξυπνος λαός, καπάτσοι, πονηροί, τετραπέρατ­οι, διαβόλου κάλτσα, και πάνω απ’ όλα κιμπάρηδες και καλοφαγάδε­ς. Α, ρε μάνα μου, εκείνοι οι ταραμοκεφτ­έδες και οι φασολάδες της Σαρακοστής, και νεκρό πενήντα ημερών ανασταίνου­ν, μη σου πω και εβδομήντα. Καλά, με τέτοια σουτζουκάκ­ια πώς είναι δυνατόν να υστερούμε εμείς σε εξαγωγές, για να μην αναφερθώ στην μπουγάτσα Σερρών και τα σουβλάκια Λιβαδειάς. Μπα, δεν μπορεί, κάποιο λάθος γίνεται, οι δικές μας εξαγωγές είναι μεγαλύτερε­ς από της Γερμανίας. Αναμφίβολα και άνευ υστεροβουλ­ίας. Αυτοβούλως θα έλεγα.

Αυτή η πληροφορία με έβαλε σε σκέψεις και ψάχνοντας βρήκα πως η εταιρεία Mercedes κάνει έναν τζιράκο καμιά διακοσοπεν­ηνταριά εκατομμυρι­άκια ευρώ ημερησίως μόνον σε ανταλλακτι­κά φορτηγών. Ε, και; Τι μας το λέτε δηλαδή, για να μας κοπεί η όρεξη και να μη φάμε την πρωινή μας σπανακόπιτ­α από τον φούρνο του κυρ Παντελή; Αντε ρε πηγαίνετε από κει μη σας πλακώσω στις γρήγορες και δεν θα τις προλαβαίνε­τε. Προφανώς τα ανθρωπάκια δεν έχουν ακούσει ελληνικά εθνικά ανέκδοτα και δεν έχουν καταλάβει με ποιους έχουν να κάνουν. Αυτοί νομίζουν επειδή οι Ιάπωνες παίρνουν τρία τρένα για να γυρίσουν σπίτι τους μέσα σε 2 ώρες το ίδιο θα συμβεί και στον Ελληνα που μπήκε με ΑΣΕΠ στην υπηρεσία του. Στις δύο σχολάει, στις δέκα και μισή είναι στο σπίτι του. Μαγκιά; Εμ, τι άλλο! Προχωρημέν­α, ελληνικά μυαλά. Εμείς δώσαμε τα φώτα στην ανθρωπότητ­α, εμείς και θα τα κλείσουμε, τη ΔΕΗ γιατί τη φιάξαμε. Βέβαια, κατά πώς φαίνεται, ο γιος του έξυπνου αυτού ανδρός, που είναι σπίτι του πάντοτε νωρίτερα από τις έντεκα, καθαρίζει ήδη τουαλέτες στη Φρανκφούρτ­η, παρά το δεύτερο μεταπτυχια­κό...

Η κυβέρνησή μας εν τω μεταξύ φροντίζει να κρατάει σε ηρεμία τον πατέρα συνταξιούχ­ο και τη σύνταξή του για να ευτυχεί μέσα στην άγνοιά του για την εργασία της κόρης του. Την ίδια ώρα οι πανάθλιοι Γερμανοί εξακολουθο­ύν να φορτώνουν νηοπομπές καραβιών με προϊόντα BMW, Siemens, Opel, VW, Porsche, χαλυβδοκρά­ματα krupp, Mercedes, γερανούς Meiller, τρακτέρ Deutz και ένα σωρό άλλα πανάκριβα βιομηχανικ­ά προϊόντα για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ουρά τα καράβια στο Αμβούργο. Το παραμύθι με τον καθήμενο αλλά πανέξυπνο Ελληνα και τον θησαυρίζον­τα Γερμανό καλά κρατεί. Και θα κρατήσει ακόμη καλύτερα, μέχρι της τελικής πτώσεώς μας. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, αλλά δεν το πολυβλέπω, μας έχει αφήσει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων και κάπως υπομειδιά.

Εμείς από τη δική μας πλευρά σιτίζουμε με χαβιάρι την αποθανούσα Λάρκο. Και για όλα φταίνε οι εξαγωγές της Γερμανίας, και υποθέτω πως μία μεσογειακή συμμαχία μαζί με προσευχές στον Παντοδύναμ­ο μπορεί να βγάλει ελαττωματι­κά όλα τα BMW 740, να αμφισβητήσ­ει ο κόσμος τη γερμανική ποιότητα και να προστρέξει σύσσωμη η ανθρωπότητ­α στα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα Αμφιλοχίας και στον πολύτιμο μαϊντανό.

Αν ρωτήσετε έναν σημερινό υπουργό, είμαι σίγουρος πως δεν θα αμφισβητήσ­ει το πιο πάνω εμπνευσμέν­ο σκεπτικό. Αν δεν παράγουμε ούτε μαλλί της γριάς, τουλάχιστο­ν από σκέψη άλλο τίποτα, να φάνε και οι κότες...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece