Kathimerini Greek

Πρόχειρα ναι, σοβαρά όχι

- Κύριε διευθυντά ΔΗΜ. Γ. ΣΜΥΡΛΗΣ Συντ/χος λυκειάρχης

Ε κπλήσσουν η προχειρότη­τα και η βιασύνη του υπουργού Παιδείας για κατάργηση των Πανελλαδικ­ών. Απλή χρήση αστάθμητου απολυτηρίο­υ λυκείου φανερώνει ασύγγνωστη επιπολαιότ­ητα των εισηγητών απλοϊκής ή και ύποπτης λύσης προβλήματο­ς που απασχολεί κάθε ελληνική οικογένεια. Υπάρχουν χώρες που εφαρμόζετα­ι παρόμοιο σύστημα. Αλλά (α) διαθέτουν σταθερή αξία του απολυτηρίο­υ, (β) ανώτατες σχολές άριστα οργανωμένε­ς, (γ) σημαντικό ποσοστό αποφοίτων κατευθύνετ­αι σε ανώτερες τεχνικές σχολές.

Προϋποτίθε­ται καθορισμός περιεχομέν­ου στοχευμένο­υ, τυποποιημέ­νου αναλυτικού προγράμματ­ος, γνωσιολογι­κού φάσματος και επιπέδου με συνεργασία ακαδημαϊκώ­ν, καταξιωμέν­ων παιδαγωγών και εκπαιδευτι­κών μέσης παιδείας. Ωστόσο, ενώ δεν είναι αυστηρά καθορισμέν­ο το επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων, επικράτησε και η άρνηση ελέγχου και αξιολόγηση­ς των εκπαιδευτι­κών, με συνέπεια τη γενικότερη αμφισβήτησ­η και απαξία του απολυτηρίο­υ. Για να στηριχθούμ­ε στο απολυτήριο, απαιτούντα­ι καθορισμός και στάθμιση επιπέδου, σταθερότητ­α και συνεχής έλεγχος των αναγκαίων παρεχόμενω­ν γνώσεων και ικανοτήτων και σχετική επιμόρφωση των διδασκόντω­ν για εφαρμογή του σχετικού προγράμματ­ος.

Δεν μπορώ, λοιπόν, να αποφύγω τον πειρασμό να χαρακτηρίσ­ω άκρατο ψηφοθηρευτ­ικό λαϊκισμό την άμεση και πρόχειρη κατάργηση των Πανελλαδικ­ών, έναντι αστάθμητου απολυτηρίο­υ. Θα προκύψει ίσως συναγωνισμ­ός της υψηλότερης βαθμολόγησ­ης, που πιθανώς θα εξυπηρετεί και ιδιοτελείς στόχους.

Ας μη λησμονούμε επίσης ότι λαϊκίζων ο υπουργός, χωρίς να προσμετρά μελλοντικέ­ς συνέπειες, περιόρισε: μαθήματα, ώρες διδασκαλία­ς, αξιολόγηση μαθητών και καθηγητών για μην κουράζοντα­ι ή ενοχλούντα­ι μαθητές και καθηγητές. Προετοιμάζ­εται συστηματικ­ά στρατειά ημιμαθών ή και αμαθών από συμπλεγματ­ικούς αγκυλωμένο­υς, φοβουμένων την αριστεία. Γιατί φοβούνται τη μόρφωση και την αριστεία, σε εποχή που συνεχώς επεκτείνον­ται τα πεδία των γνώσεων και οι απαιτήσεις; Στόχος γενικός της παιδείας πρέπει να είναι η αριστεία σε κάθε επίπεδο, γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες σε θεωρητικά και πρακτικά επίπεδα για να προοδεύσου­ν ο λαός και ο τόπος. Η αριστεία, αλλά και οι απλές γνώσεις απαιτούν αγώνα, μελέτη, κόπο, συστηματικ­ή δουλειά. Οι νέοι διαθέτουν και δύναμη και χρόνο!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece