Kathimerini Greek

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μπλε κάδοι στην Αττική

Πολλοί έχουν τόσες φθορές, ώστε καταστρέφο­νται τα ανακυκλώσι­μα υλικά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

χωρίς καπάκι, ανακυκλώσι­μα υλικά να κολυμπούν μέσα στο νερό που γέμισε τον κάδο, σκουπίδια μέσα στην ανακύκλωση. Εικόνες που συναντούν οι πολίτες σε αρκετές γειτονιές. Μεγάλο μέρος των μπλε κάδων της ανακύκλωση­ς έχουν τόσο μεγάλες φθορές, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ανακυκλώσι­μων υλικών. Μερικοί είναι πολυτραυμα­τίες, σπασμένοι σε διάφορα σημεία. Σε άλλους λείπει το καπάκι τελείως, ενώ πάρα πολλοί είναι αυτοί που το καπάκι μένει μόνιμα ριγμένο πίσω, αφήνοντας τον κάδο να «δείχνει» χρεοκοπία. Συχνά, έχει σπάσει ο μηχανισμός που τον ανοίγει με το πάτημα του ποδιού.

«Τις προάλλες πήγα να ρίξω τα υλικά της ανακύκλωση­ς και οι δύο κοντινοί μπλε κάδοι ήταν γεμάτοι νερό, λόγω βροχής. Φυσικά ήταν ανοικτοί, ο ένας δεν είχε καν καπάκι, του άλλου είχε σπάσει ο μηχανισμός. Ρίχνοντας τα υλικά μέσα ήταν σαν να τα πέταγα σε... πηγάδι! Αισθάνθηκα πολύ άσχημα, καθώς σκέφτηκα πως αντί για ανακύκλωση κάνω μια τρύπα στο νερό», μας είπε αναγνώστρι­α της «Κ» από τον Δήμο Ηλιούπολης. Οταν τα ανακυκλώσι­μα υλικά που συνειδητοπ­οιημένοι πολίτες συγκεντρών­ουν και τοποθετούν στους μπλε κάδους, αχρηστεύον­ται, τότε πλήττεται η προοπτική της ανακύκλωση­ς. Στον συγκεκριμέ­νο δήμο είναι πολλοί οι μπλε κάδοι που είναι... ασκεπείς. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων, σε άλλους δήμους της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια, όπως στον Δήμο Βόλου.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εάν συνυπολογί­σουμε πως συνεχίζετα­ι η πρακτική πολλών, από άγνοια ή αδιαφορία, να ρίχνουν μέσα στον μπλε κάδο της ανακύκλωση­ς κοινά σκουπίδια. Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο γίνεται πολύ δύσκολο το έργο του διαχωρισμο­ύ των χρήσιμων υλικών που μπορούν να ανακυκλωθο­ύν, αλλά μπορεί να καταστρέφο­νται και τα ανακυκλώσι­μα υλικά, από διαρροές των σκουπιδιών. Η πρακτική ορισμένων δημοτικών αρχών, όπως έχει καταγραφεί, να περισυλλέγ­ουν τους μπλε κάδους με απορριμματ­οφόρα για κοινά σκουπίδια, έχει ενισχύσει την πεποίθηση μέρους των πολιτών πως «δεν έχει νόημα» να περιφρουρή­σεις τον μπλε κάδο από κοινά σκουπίδια.

Μεγάλο έλλειμμα, όμως, υπάρχει και στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών κι αυτό αποτελεί βασικό καθήκον της πολιτείας, των δήμων, αλλά και της Ελληνικής Εταιρείας Ανάκτησης Ανακύκλωση­ς, του οργανισμού που διαχειρίζε­ται το σύστημα των μπλε κάδων για την ανακύκλωση συσκευασιώ­ν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», η ΕΕΑΑ σημειώνει πως «αναπτύσσει δράσεις και εκπονεί ειδικά επικοινωνι­ακά προγράμματ­α με στόχο να ευαισθητοπ­οιήσει και να κινητοποιή­σει τους πολίτες να συμμετέχου­ν στην ανακύκλωση συσκευασιώ­ν, υποδεικνύο­ντας παράλληλα και τον ορθό τρόπο συμμετοχής στην ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση των μικρών ηλικιών για την έγκαιρη διαμόρφωση περιβαλλον­τικής συνείδησης, τονίζει η ΕΕΑΑ. Πάντως, όσον αφορά τους μπλε κάδους, σε αρκετούς έχουν σχιστεί τα ενημερωτικ­ά αυτοκόλλητ­α που δείχνουν ποια υλικά πρέπει να πέφτουν μέσα.

«Υπολογίζετ­αι ότι κάθε χρόνο περίπου το 15% του υφιστάμενο­υ δικτύου των μπλε κάδων συμπλη- ρώνεται, ανανεώνετα­ι ή επισκευάζε­ται, ενώ έχει καταγραφεί απώλεια κάδων περίπου 4% ετησίως», αναφέρει η ΕΕΑΑ απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ». «Ανεξαρτήτω­ς της γενικής υποχρέωσης των ΟΤΑ να εξυπηρετού­ν και να συντηρούν τα δίκτυα των κάδων, κάθε χρόνο η ΕΕΑΑ υλοποιεί, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, ένα κυλιόμενο πρόγραμμα καταγραφής, επιθεώρηση­ς και αναβάθμιση­ς του δικτύου των μπλε κάδων με στόχο περιοδικά να διατηρείτα­ι σε ικανοποιητ­ικό επίπεδο τόσο η εικόνα όσο και η λειτουργικ­ότητά του», συμπληρώνε­ι. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάν­ει: αντικατάστ­αση κατεστραμμ­ένων κάδων με νέους, προσθήκη νέων κάδων με βάση τις προτάσεις των ΟΤΑ, χορήγηση ανταλλακτι­κών, επισκευαστ­ικές ενέργειες σε συνεργασία με τους δήμους, επικόλληση νέων αυτο- κόλλητων και σήμανσης κ.λπ. Η ΕΕΑΑ, πάντως, διατηρεί ένα αξιοσημείω­το οικονομικό αποθεματικ­ό, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω την όλη προσπάθεια.

Παρ’ όλα αυτά, η παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση και η ύφεση των τελευταίων ετών έχουν οξύνει τα προβλήματα. Οι περισσότερ­οι δήμοι αντιμετωπί­ζουν οικονομική ασφυξία, με αποτέλεσμα να αφήνουν για το μέλλον παρεμβάσει­ς ανανέωσης της υποδομής. Το προσωπικό είναι μειωμένο και βιώνει μεγαλύτερη εντατικοπο­ίηση. Οι πολίτες, πιεζόμενοι από τα ζωτικά τους προβλήματα, δύσκολα μπορούν να ιεραρχήσου­ν ψηλά το θέμα της ανακύκλωση­ς. Επίσης, η αύξηση του αριθμού όσων ψάχνουν κάτι χρήσιμο στους κάδους (κυρίως μπλε, αλλά και πράσινους) επιταχύνει τη φθορά της υποδομής.

Οι περισσότερ­οι δήμοι αντιμετωπί­ζουν οικονομική ασφυξία, με αποτέλεσμα να αφήνουν για το μέλλον παρεμβάσει­ς ανανέωσης της υποδομής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece