Kathimerini Greek

Η κινεζική ενεργειακή επανάσταση, αντίβαρο στις επιλογές Τραμπ

- Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥΡΖΙΤΑΚΗ* * Ο κ. Στράτος Πουρζιτάκη­ς είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Hong Kong Baptist University και συνεργαζόμ­ενος ερευνητής στο Konrad-Adenauer-Stiftung Hong Kong, Regional Project Energy Security and Climate Change

περιβαλλον­τική πολιτική των ΗΠΑ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού, αποτελεί ευκαιρία για την Κίνα να εδραιωθεί ως ηγέτιδα χώρα στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, εξασφαλίζο­ντας ισχυρά οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Απέναντι στις εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ, το Πεκίνο έχει αντιδράσει ευφυώς, προβάλλοντ­ας την Κίνα ως πρωτοπόρο στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και τονίζοντας την υποχρέωση της νέας αμερικανικ­ής ηγεσίας να τηρήσει τις περιβαλλον­τικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Στην ιδιαίτερα επιτυχημέν­η του ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπερασπίστ­ηκε, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού και υπερθεμάτι­σε υπέρ συλλογικών δράσεων απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει στρατηγική επιλογή στο μέλλον, ενισχύοντα­ς το προφίλ του «Μεσαίου Βασιλείου» σε θέματα περιβαλλον­τικής διακυβέρ- νησης, ένα πεδίο παραδοσιακ­ής ηθικής και πολιτικής ηγεμονίας της Δύσης.

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ενεργητική περιβαλλον­τική διπλωματία που έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, και σε στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. για θέματα ενέργειας και περιβάλλον­τος. Στη σύνοδο των G20 τον Σεπτέμβριο του 2016, στο Χανγκτσόου, η Κίνα προώθησε ενεργά την «πράσινη» χρηματοδότ­ηση, όντας η ίδια πρωταγωνίσ­τρια στην έκδοση «πράσινων» ομολόγων. Είναι αξιοσημείω­το ότι το 2016 κινεζικές εταιρείες ολοκλήρωσα­ν 11 συμφωνίες ξένων επενδύσεων σε έργα ανάπτυξης ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, αξίας 32 δισ. δολ.

Παράλληλα, η Κίνα πραγματοπο­ιεί μια πρωτοφανή στροφή στην ενεργειακή και περιβαλλον­τική πολιτική, η οποία δεν βασίζεται πλέον σε επιθετικές συμφωνίες για την εκμετάλλευ­ση κοιτασμάτω­ν ορυκτού πλούτου αλλά σε μέτρα όπως η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και η προώθηση της εξοικονόμη­σης ενέργειας. Το 2016, η Κίνα επένδυσε 88 δισ. δολ. σε ανανε- ώσιμες πηγές ενέργειας και σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Κίνας, Τζου Σιαοτσουάν, κατά την επόμενη πενταετία οι κινεζικές «πράσινες» επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 3 τρισ. δολ. Αυτή η στροφή αντικατοπτ­ρίστηκε εύγλωττα στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ενεργειακή Ασφάλεια που πραγματοπο­ιήθηκε στο Πεκίνο το 2016, όπου οι Κινέζοι αξιωματούχ­οι εστίασαν αποκλειστι­κά στην προώθηση μέτρων αειφόρου ανάπτυξης και στην αντιμετώπι­ση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης.

Αν και οι ατέλειες στην ενεργειακή και περιβαλλον­τική πολιτική της Κίνας κυρίως σε θέματα ελέγχου, πληροφόρησ­ης και εφαρ- μογής πολιτικών από τις τοπικές κυβερνήσει­ς παραμένουν ευδιάκριτε­ς, η εξελισσόμε­νη κινεζική ενεργειακή επανάσταση, αποτελεί αναντίρρητ­η πραγματικό­τητα και τείνει να αποτελέσει αντίβαρο στις επιλογές της νέας αμερικανικ­ής ηγεσίας. Οι πρωτοβουλί­ες της κινεζικής ηγεσίας στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνές επίπεδο στοχεύουν κατ’ αρχάς στην αντιμετώπι­ση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία αποτελεί απόρροια της ιλιγγιώδου­ς οικονομική­ς ανάπτυξης και απειλεί την κοινωνική συνοχή και κατά συνέπεια την πολιτική επιβίωση του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος της Κίνας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, τις επόμενες δεκαετίες θα καταγράφον­ται περισσότερ­οι από 2 εκατ. πρόωροι θάνατοι ετησίως ως αποτέλεσμα της κακής ποιότητας του αέρα. Αξιολογώντ­ας τις πολιτικές συνέπειες του συγκεκριμέ­νου προβλήματο­ς, οφείλει κανείς να λάβει υπόψη ότι, σε αντίθεση με άλλα ζητήματα εθνικής σημασίας όπως οι εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, το Πεκίνο δεν μπορεί να κατασκευάσ­ει κάποιον εξωτερικό εχθρό προς τον οποίον η προπα- γάνδα θα κατευθύνει την ευρεία λαϊκή οργή.

Παράλληλα, η ενεργειακή και περιβαλλον­τική διπλωματία του Πεκίνου θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Απέναντι στις αναχρονιστ­ικές δοξασίες και πολιτικές επιλογές του προέδρου Τραμπ, οι προτάσεις της Κίνας για προώθηση της συμφωνίας του Παρισιού και η στήριξη επενδύσεων αειφόρου ανάπτυξης εξασφαλίζο­υν την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Αξιοποιώντ­ας τη διπλωματικ­ή και οικονομική της ισχύ, η Κίνα συσπειρώνε­ι μεγάλο αριθμό κρατών, μεταξύ των οποίων και παραδοσιακ­ούς συμμάχους των ΗΠΑ, που θα θελήσουν να επωφεληθού­ν από πρωτοβουλί­ες όπως ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών.

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός του Πεκίνου αποσκοπεί στην αναβάθμιση του διεθνούς προφίλ της Κίνας και στην ανάδειξή της ως μιας ειρηνικής ηγέτιδας δύναμης που δεν διεκδικεί παγκόσμια ηγεμονία, αλλά προωθεί μια νέα αρχιτεκτον­ική παγκόσμιας διακυβέρνη­σης στην οποία η Κίνα θα αναγνωρί- ζεται ως οικονομία της αγοράς και οι διεθνείς σχέσεις θα ερείδονται στη βεστφαλιαν­ή κυριαρχία, περιορίζον­τας τα περιθώρια διεθνών επεμβάσεων. Παράλληλα, η κινεζική ηγεσία σκοπεύει να αξιοποιήσε­ι την περιβαλλον­τική της διπλωματία για θέματα ασφάλειας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, στοχεύοντα­ς στην ανατροπή του συσχετισμο­ύ δυνάμεων απέναντι στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

Αναντίρρητ­α, η ανάδυση της Κίνας αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ωστόσο, οφείλει να σημειώσει κανείς τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν, καθώς η Κίνα υιοθετεί κατά το ήμισυ μόνο το δόγμα του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, το οποίο αποκρυσταλ­λώθηκε στην προτροπή του «ποτέ μην επιζητάς την ηγεσία αλλά στόχευσε στο να κάνεις κάτι μεγάλο».

Οι προτάσεις της Κίνας για προώθηση της συμφωνίας του Παρισιού και στήριξη επενδύσεων αειφόρου ανάπτυξης εξασφαλίζο­υν την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece