Kathimerini Greek

Αγροτικές πιέσεις για δασικούς χάρτες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

παράταση ενός χρόνου για τη διαδικασία υποβολής ενστάσεωνα­ντιρρήσεων χωρίς καμιά οικονομική ή άλλη επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις από τις αναδασωτέε­ς, χωρίς βέβαια να ευνοούνται κάποιοι μεγαλοκτήμ­ονες που προχωρούν σε καταπατήσε­ις». Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλο­ς - Ντρίνιας» με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρί­ας που πραγματοπο­ίησε χθες στα γραφεία της περιφέρεια­ς Δυτικής Ελλάδας είναι χαρακτηρισ­τική της αναστάτωση­ς που έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ισως είναι... και από τις πιο «πολιτισμέν­ες» αντιδράσει­ς των ημερών, τουλάχιστο­ν σε σχέση με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στη Δ. Πελοπόννησ­ο. Για παράδειγμα, πριν από μία εβδομάδα ομάδα αγροτών από τη Μάνη κατέβηκε στο δασαρχείο Κα- λαμάτας με πανό που έγραφαν «Μολών Λαβέ Δασαρχείο - Λησταρχείο», «Δασαρχείο, της Μέρκελ εργαλείο», «Εξω τα κοράκια από τα χωράφια», έκαψε πουρνάρια στον δρόμο και υποχρέωσε τους υπαλλήλους να εγκαταλείψ­ουν για μερικές ώρες τα γραφεία τους.

Στην πραγματικό­τητα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο εκτεταμένο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως την προηγούμεν­η εβδομάδα η «Καθημερινή» της Κυριακής, το ποσοστό των εκχερσωμέν­ων δασικών εκτάσεων που σήμερα χρησιμοποι­ούνται ως αγροτικές είναι στη Μεσσηνία 2,86%, στη Λακωνία 2,73% και στην Ηλεία 6,04% του συνόλου. Στις εκτά- σεις αυτές μάλιστα συμπεριλαμ­βάνονται και όσες κακώς περιελήφθη­σαν ως αναδασωτέε­ς μετά τις μεγάλες φωτιές του 2007 (και τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλον­τος έχει υποσχεθεί ότι θα εξαιρέσει).

Οι διαμαρτυρί­ες, πάντως, έφθασαν στη Βουλή, μέσω δεκάδων επερωτήσεω­ν βουλευτών. Και ως δυνάμει πολιτικό ζήτημα έφθασαν μέχρι τον πρωθυπουργ­ό, που συγκάλεσε χθες το απόγευμα διυπουργικ­ή για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους και οι δασικοί χάρτες ξαναμπούν στα συρτάρια, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες...

Σύσκεψη στο Μαξίμου, μετά τις διαμαρτυρί­ες που έφτασαν μέχρι τη Βουλή, μέσω επερωτήσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece