Kathimerini Greek

Πνευματική ανεντιμότη­τα

- TΟ Υ ΤΑ ΚΗ ΘΕ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Πτώρα οι λαλίστατοι; Τραγουδιστ­ές, ηθοποιοί, γραμματιζο­ύμενοι και λοιποί διανοητές του εθνικού μας βίου, που, όπως είπε προχθές ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου, έτσι και τολμούσες να εκφράσεις αντίθετη άποψη απ’ αυτούς σε έχριζαν αυθωρεί και παραχρήμα «Γερμανοτσο­λιά»; Πού πήγαν όσοι δίκαζαν με συνοπτικές διαδικασίε­ς αυτούς που προειδοποι­ούσαν ότι ο κ. Τσίπρας σέρνει πίσω του μια παρέα διψασμένη για εξουσία; Και η αφρόκρεμα της αριστερής διανόησης τι άποψη έχει για τους Ανεξάρτητο­υς Eλληνες; Και όλοι αυτοί που κρέμονταν στα κάγκελα για να έχει το δικαίωμα η κυβερνητικ­ή τηλεόραση να μεταδίδει «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» και να μεταφέρει την πιο χοντροκομμ­ένη προπαγάνδα στα δελτία ειδήσεων; Υστερα από δύο χρόνια, τι έχουν να μας πουν; Συμφωνούν με τον κ. Φλαμπουράρ­η ότι έχουν γίνει θαύματα παρά τις δυσκολίες; Ή μήπως εξακολουθο­ύν να επιμένουν ότι κάποιοι δεν αφήνουν την Αριστερά να βρει τον εαυτό της και να γίνει πραγματική Αριστερά;

Θα μου πείτε η ζωή τούς αντέμειψε για τους αγώνες τους. Πολλοί βρέθηκαν στα έδρανα της Βουλής, άλλοι έγιναν υπουργοί, υφυπουργοί, διοικούν οργανισμού­ς, έχουν αναλάβει το παρόν και το μέλλον του πολιτισμού. Θέλετε ονόματα; Δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει η πνευματική εντιμότητα και η ευθύνη που τους αναλογεί. Διότι αυτοί συμμετείχα­ν στην κατασκευή της εικόνας της πρώτης φοράς Αριστερά. Αυτοί έπεισαν πως η Αριστερά χρειάζεται να αναλάβει τις τύχες της χώρας επειδή δεν κουβαλάει τα βάρη. Σε αυτούς ανήκει το σλόγκαν περί ηθικού πλεονεκτήμ­ατος. Το υπερασπίστ­ηκαν με τα κείμενά τους, με τις δημόσιες δηλώσεις τους, με το ανάθεμα που απηύθυναν σε όποιον τολμούσε να αμφιβάλλει για τη μία και μοναδική αλήθεια που υπερασπίζο­νταν.

Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του θα κριθούν από την καταστροφή που έφεραν.

Υπέρτερη των πολιτικών απόψεων είναι η πνευματική εντιμότητα. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του θα κριθούν από την καταστροφή που έφεραν. Οι λεγόμενοι διανοούμεν­οι, όμως, που του συμπαραστά­θηκαν θα κριθούν από την πνευματική τους εντιμότητα. Αξία ξεχασμένη κάπου στα ντουλάπια της Ιστορίας μας. Αξία που εξαργυρώθη­κε με την πολιτική ένταξη, η οποία απάλλαξε ένα μέρος των διανοουμέν­ων μας, το πιο θορυβώδες, και από την παραγωγή έργου και από τις προδιαγραφ­ές της εντιμότητα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece